V75-tips

”Båda två är rena rama fynden på V75-lappen”

Sportbladets tidiga V75-tanke • Analys • Spikar • Skrällar • Tidiga systemet • V75 lördag 20 november på Jägersro

Av: 

Micke Korhonen

TRAV

V75 avgörs på Jägersro under lördagen.

Här är Trav365:s Micke Korhonens tidiga tanke inför omgången lördagen den 20 november.

Du får tidiga analysen, spikarna, tidiga miljonskrällarna och det tidiga systemet – bland annat.

– Jag har två fynd i den andra V75-avdelningen, säger han.


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]Tidiga kortanalysen:

Den här veckan befinner vi oss på rätt sida om gränsen. Favoritbanan står på tur. De senaste två lördagsomgångarna då Jägersro dukat upp middagsbordet har det blivit drygt 300 lax, samt mer än 1,6 miljoner till de med sju rätt. V75-omgången inleds med ett högklassigt klass I-försök där jag misstänker att spelarna kommer att göra den holländska gästen 8 Indigo till favorit. Och med 16 vinster på 26 starter är det i så fall lätt att förstå varför. Han var på besök just på Jägersro för fem starter sedan då Malmö-banan hade V75-tävlingar. Trots ett ytterspår bakom bilen flög hästen till ledningen i en 07-öppning och bollade sedan med sina konkurrenter, likt Marco van Basten under sina glansdagar. Sedan dess har det blivit ytterligare några segrar på hemmaplan och formen tycks vara fortsatt god, även om han kanske inte glänste lika mycket nu senast. Spår åtta i voltstart är chansartat. Duktige Rick Ebbinge lär dock försöka vad som går för att hitta ut i andraspår per omgående men det är trots allt ett orosmoment. Bara en av många på grund av läget.

9 Hannibal Face är i grund och botten inte mycket sämre än Indigo, snarare tvärtom. Han imponerade storligen vid segern men senast gick det lite som jag hade varnat för – med galopp när startsnabba konkurrenter visslade förbi honom i starten. Hannibal är inte att lita på men från stallet har man höga tankar om fyraåringen, som dessutom tål ett offensivt upplägg. Från bakspår kan han förhoppningsvis trava in sig i lugn och ro och nu tycks man dessutom rycka bakskorna. I och för sig är han segerlös med den balansen efter fem försök men Adrian Kolgjini vet givetvis vad han gör. Visst kliade det i fingrarna att singelstrecka Hannibal Face, det ska erkännas. Eventuellt blir han inte ens favorit i detta lopp.

Hur ställer man sig egentligen till kapable 1 Wolf of Wallstreet? Innerspår och duktig startkusk. Spets och slut? Nja, när man finputsar lopparkivet inser man snabbt att ”Vargen” inledde karriären med att startgaloppera hejdlöst i sina fyra första lopp i karriären – samtliga i voltstart – och har sedan dess gått ut bakom bilen i de efterföljande 20. Om inte ett mirakel har skett så lär galopprisken ånyo vara skyhög och prio ett för Sjunnesson är givetvis att få hästen på rätt köl i starten, allt annat är av sekundär betydelse. Rankas ner.

V75-2 innehåller flertalet duktiga märrar på startvolten och det troliga är att vinnaren återfinns bland dessa. Tipset till 1 Nocturne Zon som tycks ha en delikat uppgift på papperet. Hon har haft innerspår vid ett tillfälle och spetsade då med lätthet, låt vara att det då bara fanns ytterligare en häst på startfållan. Hon har höjt sig ett snäpp sedan man ryckte samtliga fyra skor och näst senast fullföljde Nocturne starkt som femma i en Breeders’ Crown-semi bakom bland annat Red Lady Express. I den efterföljande starten tvingades hon till en våldsam öppning för att hålla ledningen och orkade inte riktigt över upploppet. Jag räknar med att Joakim Lövgren håller upp täten och sedan kör där. Vettig segerchans och loppets gjutna tipsetta som jag ser det.

4 In Style har fina meriter från hemmaplan och avslutade nyligen vasst som trea i tyska Breeders Crown för fyraåriga märrar. Hon är snabb värre men inte van vid det svenska voltstartssystemet. Med endast åtta starter innanför västen är In Style fältets minst rutinerade deltagare och kan vara borta redan på ”kör”. 5 Baula måste också nämnas när man räknar upp heta segerbud. Erkänt duktige startkusken Thomas Uhrberg sitter upp i sulkyn och från stallet aviseras karriärens första barfota runt om. Spår fem är lurigt men Baula har spetsat vid tre av fyra försök med framspår i den aktuella startmetoden. Av hästarna som startar med tillägg känns bara 9 Georgia Am och 13 Alhambra Mail som tidiga segerbud.

Eftersom jag har hamrat in spikar i både V75-3, V75-4 och V75-5 så hoppar vi raskt vidare till lördagens sjätte avdelning. Även här finns det ett tänkbart förslag till singelstreck i 3 Kurri Jari Boko. Glänsputten är väldigt rask från start och hittar Björn Goop till ledningen ökar segerchansen dramatiskt. Senast lyckades han sånär svara ut startkatapulten Condior men fick istället en jobbig slutrunda i spåren. Gången innan fastnade han med rubbet sparat och helt klart verkar formen vara på uppgång. Distansen ser jag inte som något minus och i ett öppet lopp kan Kurri Jari Boko vara lösningen.

5 M.T.Oscar trodde jag rätt mycket på i senaste starten, trots att hästen återkom efter sjukdom. Inte mycket gick hans väg den dagen och konkurrenterna var mest i vägen. Med det loppet i kroppen borde han ha gått framåt rejält och lång distans passar som handsken. Strecka så många ni har råd med, själv lastar jag dock vad som går på Kurri Jari Boko – åtminstone på Dagens Dubbel.

V75-7 är en rätt ojämn historia där snudd på halva fältet känns rätt avsågat. Jag nöjer mig med sex markeringar och känner mig rätt trygg med det. En sådan som 8 Adde S.H. vann på V75 senast men är bortlottad nu och hans chans att vinna ligger nog i att spara speeden till upploppet, men då blir det nog för långt fram. Av den anledningen fick han inte plats på mitt systemförslag. Det naturliga vore att ge tipset till hedershästen 11 Rackham. Han kommer visserligen från färsk förlust men tvingades då att harva större delen av loppet i tredjespår. Det blir ofta tuffa upplägg för Rackham och kanske väljer man från bakspår ett lopp i ryggar den här gången? Oavsett taktik ska det vara vettig segerchans.

Senast var han dock chanslös mot 1 Sweetman, det får man inte glömma, och oj så läcker denne var på topptiden 9,8 över kort distans! Från innerspår bakom bilen blir det givetvis full gas från start och även om distansen nu är halvvarvet längre ser jag ingen som helst anledning att släppa ledningen. 7 Rotate har inte startat sedan genomklappningen i Malmö under september månad och är givetvis extremt svårbedömd i comebacken. Han släpptes snällt till ledningen av just Sweetman den gången, någon sådan skånsk gästvänlighet är dock inte att vänta till helgen. Kapacitetsmässigt har Rotate få övermän i klassen men jag vill se färsk dagsform innan jag höjer hästen till skyarna. Det var nära att jag plockade bort honom från systemet men han föll med som sjätte och sista häst i en nästan kriminellt feg handling.

Detsamma kan man inte säga om 5 Oscar L.A.. Han om någon är värd sitt streck på V75-lappen. Heroisk insats från utvändigt ledaren senast och mer gynnsam distans nu. Joakim Lövgren har haft ett tufft år på flera vis men har flera fina segerchanser på lördag, med lite röta kan han bli dagens man när V75 körs på hemmaplan. En trippel är högst tänkbar.

Tidiga spikarna:

V75-3, tillika högsta klassen, har döpts till Mustaschkampen – som är Prostatacancerförbundets årligen återkommande kampanj för att lyfta medvetandet kring prostatacancer och manlig hälsa. Här borde det räcka med ett, två eller max tre streck, samtliga valacker. 1 Harran Boko är den naturliga idén från ett perfekt innerspår bakom bilen. Han stormtrivs i ledningen och likaså på hemmaplan. Att någon i detta fält ska ta en längd på honom från start känns som en utopi och då blir han inte lätt att handskas med. Senast avslutade han med 09/600 och får med beröm godkänt för den insatsen. Det var säkert en hel del krut som brändes i den återkallade starten den dagen. Distansen har ingen större betydelse och jag har svårt att se någon i fältet plocka ner honom den tunga vägen.

7 Upstate Face är det naturliga motbudet. Senast fick han en blytung resa via tredjespår fram till dödens och även om det var spaghettiben över upploppet gav han sig aldrig helt. Risken är överhängande att det blir ett liknande upplägg på lördag och även om Upstate tillhör landets fyrbenta elit så är det nästan tjänstefel att kräva att han ska plocka ner Harran Boko om denne får bestämma i ledningen. Givetvis skulle jag kunna ”helgardera” loppet genom att strecka Harran Boko, Upstate Face och pånyttfödde Mindyourvalue W.F. men jag väljer att gå all in i guld och istället vara frikostig med strecken i andra avdelningar.

Ibland dyker det upp hästar man bara faller pladdask för. 2 Tetrick Wania i V75-4 är en sådan. Jag minns mycket väl vad jag tänkte när han vann storloppet Svampen under oktober månad: ”Hur fasen kan han vara två år gammal?! Har man mixtrat med papperen?”. Han joggade 10/800 den gången och man anade att Riina Rekilä köpt en Harry Boy och prickat jackpotten. Visserligen har jag inget emot att se landets främsta kuskar tjusa oss i vart och vartannat lopp men det känns trots allt i frusna nordiska hjärtan när man får se en fullständigt respektlös kvinna som Riina göra processen kort med de bästa i branschen. Är det bara jag som får Sonja Bengtsson/Glory Då-vibbar? Sonja, travets Grand old lady, fick mig alltid att le och var många spetshästars värsta mardröm. Riina har vaskat fram en guldklimp i Tetrick Wania... och därför kom det inte som någon överraskning när vi travälskare under den gångna helgen nåddes av beskedet att hon sålt hästen till tyska hästägare. Prissumman? Ingen vet, men det spekuleras tydligen i 30 miljoner. En grotesk summa i så fall för en tvåårig häst. För trettio millar hade jag nog sålt både min själ, vänner och även slängt med bröderna i affären.

På lördag startar Tetrick fortfarande i Riinas färger och halvbrodern till avelskanonen Walner lär göra processen kort med motståndet. Han är rask från start och även om Per Nordströms stall går på vatten så kan jag inte tänka mig att att någon av hans märrar är modig nog att ge Rekiläs kanon en match. Maken till straffspark har jag sällan skådat. Bara att spika och hämta ut.

Joakim Lövgren har fyra hästar inom V75-spelet och den kanske bästa segerchansen är 1 Piemonte (V75-5). För er som inte känner till hästen, och vilka gör egentligen det?, så kan jag berätta att detta är en hingst som står löjligt billigt inne i sin nuvarande klass. Han har inte ens 200 000 på kontot men gick trots det ut i storloppet Grosser Preis von Deutschland senast. Vann gjorde Toto Barosso, som för inte så länge sedan kutade en 10-tid bakom Bengurion Jet (min Elitloppsvinnare 2022). Piemonte var hårt spelad den dagen men tvingades till en tuff resa i rena vansinnestempot. Att det blev trötta ben till slut må honom vara förlåtet. Han har imponerat oerhört på mig vid vinsterna dessförinnan och gör nu debut för ”Jocke”. För inte så länge sedan vann Lövgren V75 med en annan tysk debutant och lördagens motstånd håller inte någon högre klass. Det enda orosmolnet är innerspåret. Piemonte har inte visat någon oerhörd startsnabbhet i de loppen jag studerat. Möjligtvis blir det svårt att hålla ledningen. Om så är fallet gäller det för kusken att snabbt som ögat söka sig ut i andraspår. Fastnar han bara inte invändigt ska detta vara något av en straffspark i öppet mål. Jag stod länge och väl och valde mellan Piemonte och Kurri Jari Boko som tredje spik. Förhoppningsvis valde jag rätt.

Tidiga skrällarna:

6 Black Mission (V75-1) har formen helt på topp och kan kanske hitta till ledningen från ett perfekt springspår. Formen är helt på topp för dagen och han gynnas av att värsta konkurrenterna dragit bakspår. Normalt sett klår han inte en felfri Hannibal Face men resten borde han kunna matcha. En sådan som 2 Hunter Montana kanske blir ordentligt bortglömd bara för att Björn valt bort honom men begå inte det misstaget. Hunter är i gott slag för dagen och jag är inne på att han får ett drömlopp i rygg på ledaren.

Streckprocenten en tidig måndag som denna går givetvis inte att lita på men då jag inte har något annat att gå på så får jag väl lyfta fram 1 Nocturne Zon (nio procent), och 5 Baula (en procent) i V75-2. Mycket lär hända fram till start men just nu är båda rena fynden. I ärlighetens namn blir jag förvånad om spelarna gör någon annan än Lövgrens häst till favorit så vi nöjer oss med Baula i skrällkategorin.

9 Four Guys Dream (V75-6) slår till vilken dag som helst på V75. Spurtstark som få men senast lyckades kusken kuppa åt sig ledningen i ett tidigt skede. Resten blev rena uppvisningen, lite som när jag själv hoppade åtta meter gång på gång i längdhoppsgropen. Visserligen behövde jag tre steg för att utföra denna bragd men ändå. Jag är inte orolig för bakspåret och i ett öppet lopp lär han falla lite mellan stolarna när spelarkåren plitar ner de hetaste strecken. En procent just nu. Spännande...

12 Emoji (V75-7) känns bortlottad, absolut, men kan massor i grunden och slipper nu hetsiga 1 640 meter. Kanske kan han rygga Rackham under slutvarvet? Spurten biter alltid bra för Jensens femåring och dansk dynamit räcker långt i ett lopp som detta.


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga tanken-systemet:

V75-1: 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11 (5–4)

V75-2: 1, 4, 5, 9, 13 (6–11)

V75-3: 1 Harran Boko (7–5)

V75-4: 2 Tetrick Wania (1–3)

V75-5: 1 Piemonte (6–3)

V75-6: 1, 2, 3, 4, 5, 9, 10, 11 (8–12)

V75-7: 1, 4, 5, 7, 11, 12 (8–10)

2 160 rader/1 080 kronor

Banfakta, Jägersro

Banförkortning: J

Längd: 1 000 m

Bredd: 23,0 m (2140 m), 23,0 m (1640 m)

Upplopp: 190 m

Open stretch: Nej

Vinklad startbilsvinge: Ja

Källa: Svensk Travsport.

Startlistor:

V75-1, 2 140 meter volt

1 Wolf of Wallstreet - Sjunnesson J d 1 d 1 2 17,4

2 Hunter Montana - Persson S 2 2 8 0 1 14,6

3 Ideaal* - Adielsson E 3 1 6 1 1 15,8

4 Dame de Tailleur - Oscarsson K 1 3 2 6 1 14,0

5 Express Lime - Untersteiner J 0 1 4 2 1 14,5

6 Black Mission - Uhrberg T 4 0 1 1 2 14,9

7 Beckham* - Takter J 6 1 2 5 1 14,1

8 Indigo* - Ebbinge R 1 d 1 2 1 12,0a

9 Hannibal Face - Kolgjini A 1 0 2 1 0 14,5

10 Cadiz* - Jensen F 1 2 3 2 7 13,9

11 Twigs Honor - Goop B 0 1 0 3 1 15,7

12 Rarity A.F. - Eriksson C 1 2 1 1 0 13,8

V75-2, 2 140 meter volt

1 Nocturne Zon - Lövgren J 4 1 1 5 5 14,4

2 Cavalleri - Eriksson C 3 4 1 2 5 15,6

3 Nanny's Girl - Djuse M A 2 6 1 5 0 14,9

4 In Style* - Nimczyk M 3 1 1 3 1 15,8

5 Baula - Uhrberg T 5 3 1 2 2 15,3

6 Afrodite Face - Kolgjini A 2 2 0 d 0 15,7

7 Everest Laser* - Ingves P 5 5 1 4 1 16,1

2 160:

8 Hilarious Am - Kolgjini D 3 0 5 0 5 16,1

9 Georgia Am - Goop B 1 1 4 3 1 12,9

10 Don't be Shy - Adielsson E 7 0 4 6 2 13,2

11 Eight Hour - Persson S 6 1 1 0 2 15,1

12 Stella Pona - Stjernström M 5 0 0 3 6 13,3

2 180:

13 Alhambra Mail - Takter J 3 1 2 0 4 12,8

14 Florist - Oscarsson K 0 4 2 6 7 14,4

15 Devs Daffodil - Elias M 3 6 4 5 7 12,5

V75-3, 2 140 meter auto

1 Harran Boko - Nordström P 1 3 6 1 4 09,4a

2 Vagabond Bi - Oscarsson K 1 2 0 4 3 10,7a

3 Gareth Boko - Djuse M A 0 8 3 5 2 09,1a

4 Benjamin Evo - Persson S 0 0 4 2 3 11,2a

5 Mindyourvalue W.F. - Goop B 7 2 1 1 1 09,9a

6 Dragster - Adielsson E 3 5 4 7 5 09,6a

7 Upstate Face - Kolgjini A 2 3 d 2 3 09,5a

8 VästerboontheNews - Takter J d 0 k 1 3 10,4a

9 Partizan Face - Kolgjini D 6 5 3 2 0 09,7a

10 Speedy Face - Paal W 5 1 2 3 2 10,3a

V75-4, 1 640 meter auto

1 Sommerbrise - Ingves P k 2 1 1 1 13,8a

2 Tetrick Wania* - Rekilä R d 1 1 1 1 12,8a

3 Hepburn - Kolgjini A 5 1 1 3 2 13,9a

4 Julia Sisu - Nordström P k 3 1 1 2 13,5a

5 Global Diplomacy - Untersteiner J k 2 2 3 14,0a

6 Monastery Boko - Bakker R k 2 2 4 13,5a

7 Jigsaw Sisu* - Uhrberg T k 8 2 4 5 14,4a

8 Mr Grappa - Eriksson C k 2 3 2 6 14,7a

9 Urban Africa - Adielsson E 2 1 d 1 3 13,5a

10 Beat it* - Djuse M A 0 1 2 3 4 14,1a

11 Escada - Svedberg M B k 1 1 2 5 13,7a

12 Custom Chef* - Takter J 1 2 2 5 6 13,7a

V75-5, 1 640 meter auto

1 Piemonte - Lövgren J d 2 1 1 0 13,1a

2 Midnight Special - Eriksson T O 2 1 2 0 3 12,1a

3 Runaway Day - Persson S 1 d 4 1 1 13,4a

4 Havbergs Photo - Nordström P 1 1 5 0 7 12,8a

5 Rare Magic - Adielsson E 3 2 2 2 4 12,6a

6 Thorondor - Goop B 5 4 4 1 1 13,8a

7 Nice and Quick - Johansson G 1 3 d 4 1 13,5a

8 I Want it All - Juel J 2 4 2 1 6 12,5a

9 Lexington Zon - Untersteiner J 0 5 1 2 1 14,3a

10 Lorenzo Boko - Djuse M A 5 1 5 d d 14,2a

11 Imperias Juliette - Eriksson C 0 3 1 2 2 14,1a

12 Ready Häggenäs - Uhrberg T 5 1 2 d 6 12,4a

V75-6, DD-1, 2 640 meter auto

1 Major Ass* - Gentz V 2 1 1 5 5 10,7a

2 Unico Broline - Adielsson E 7 3 1 4 2 11,5a

3 Kurri Jari Boko - Goop B 4 1 0 0 4 11,7a

4 Global Beware - Untersteiner J 1 1 3 1 5 12,7a

5 M.T.Oscar - Ecce K 1 d 1 0 7 12,7a

6 Borups Racing - Takter J 7 3 1 1 8 11,5a

7 Global Workaholic - Lövgren J 2 4 5 5 1 12,3a

8 Frodo S.* - Ingves P 1 3 0 5 0 10,6a

9 Four Guys Dream - Persson S 1 8 3 d 1 10,9a

10 Amerindienne - Djuse M A 0 d 1 2 1 11,2a

11 Red Mile Brodde - Sjunnesson J 0 1 1 1 2 11,8a

12 Bossy Alley - Rosleff V 2 5 2 5 1 11,4a

V75-7, DD-2, 2 140 meter auto

1 Sweetman - Persson S 3 1 7 0 1 09,8a

2 The Real Star - Djuse M A 2 2 1 d 3 11,0a

3 Cobbys Olifant - Uhrberg T 5 2 2 7 4 10,7a

4 Bordeaux S. - Ebbinge R 1 5 1 1 3 10,5a

5 Oscar L.A. - Lövgren J 1 1 1 1 2 10,8a

6 Giant Shadow - Ingves P 3 1 4 8 4 09,9a

7 Rotate - Goop B 2 4 1 3 0 11,2a

8 Adde S.H. - Boel S 7 5 1 2 1 10,3a

9 Toddler - Elias M 2 3 2 0 6 10,4a

10 Furies Rain - Untersteiner J 4 6 0 3 4 11,9a

11 Rackham - Eriksson C 1 2 4 d 2 10,2a

12 Emoji* - Jensen F 1 1 3 2 6 11,2a


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75-tips

V75-tips

V75

Trav

Hästar