Lord Skarplöth: Det är lite pirr i magen

Spelbolags-vd:n om: • Superveckan på V86 och V75 • Teknikstrul • Fjolårets galna siffror • Viktigaste frågorna

Uppdaterad 2021-09-01 | Publicerad 2021-08-31

ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth.

I fjol slogs nytt omsättningsrekord.

På onsdag kan tidernas högsta vinst falla ut när V86 Super Days avslutas på Åby och Solvalla.

– Det är lite pirr i magen, säger ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth i en stor intervju om förberedelserna, rekordåret i fjol och spelbolagets viktigaste frågor.

60,2 miljoner kronor.

Det var omsättningsnoteringen när V86 Super Days gick i mål i fjol under premiäråret. Det var nytt omsättningsrekord för spelbolaget.

– Vi drömde om att passera 50 miljoner, men vi passerade 60 miljoner kronor i omsättning en onsdag. Fantastiskt!, sa ATG:s Hasse Lord Skarplöth då.

Nu skriver vi 2021 och veckan är ett smörgåsbord för travfantasterna.

På onsdag väntar finalen av V86 Super Days där en ensam vinnare kan ta hem 41 miljoner kronor. Till råga på allt väntar 59 miljoner i jackpott på lördagens V75:a, för att sedan avslutas med finaler i Svenskt Trav-Derby och Derbystoet på extra V75 på söndag.

En minst sagt hektisk vecka.

– Det blir surr. Nu pratar du med mig, det är surr på sociala medier, vilket också ger högre blodtryck på ATG också, ha ha. Det märks ordentligt, säger Hasse Lord Skarplöth inför vad som komma skall och fortsätter:

– Det är lite pirr i magen, att allt ska funka och så där. Jag känner mig trygg. Att omsätta runt 60 miljoner kronor på en onsdag är jättemycket pengar, men vi har ännu högre tryck i systemen på lördagarna där vi är uppe på 100 miljoner. Så vi kommer inte bryta några barriärer på onsdag.

”Vill ständigt utvecklas”

2020 blev ett speciellt år för en hel värld – inte minst för ATG. När all humansport i hela världen låg nere kunde ATG fortsatt satsa på V86 och V75 i och med att svensk travsport tävlade vidare.

– Det var en unik situation förra året och vi hade nästan allas blickar på oss., med det sagt, förhoppningsvis kommer inte den unika tiden tillbaka.

Hur har ni tagit tillvara på det stora intresse som föddes för travsporten under fjolåret?

– Det var en stor tillströmning av nya kunder i fjol vi pratar hundratusentals. Jag tycker vi har lyckats ganska bra med att behålla dem.

– Vi mäter kundnöjdhet, det är det viktigaste nyckeltalet vi har, om kunderna vill vara med oss framåt. Vi vill ständigt utvecklas och aldrig vara nöjda. Vi är bra på mycket, men kan bli bättre på allt, i form av spelupplevelse.

Unnar du dig själv att vara nöjd?

– Ha, ha, jag är dålig på att vara nöjd. Jag försöker att glädja mig ibland när vi gör något bra, men nöjd... det är ett otäckt ord.

”Funderar om det ligger optimalt”

I fjol var det premiär för konceptet V86 Super Days – som då ersatte V75-festivalen Summer Burst.

– V75 får otroligt mycket uppmärksamhet och kärlek, nästan 52 veckor om året. V86 hade nästan ingen bred marknadsföring och det kändes rimligt att en vecka om året lyfta V86 brett, det blev och blir även en kickstart på Xpress-konceptet när det drar igång efter att V86 avgjorts på enskilda banor under sommaren.

Trots fjolårets omsättningssuccé och den stundande jackpott som väntar så öppnar ändå Lord Skarplöth för att Super Days kan flyttas framöver.

– Vi funderar på om det verkligen ligger optimalt. Vi hade dubbla V75:or i helgen som var och det blir dubbelt även nu i helgen. Det blir väldigt mycket stora streckspel. Vi måste utvärdera helt enkelt, men det diskuteras.

Vad minns du av fjolårets succésiffror på finalen?

– 60 miljoner var helt galet. Jag kommer ihåg när vi började med V86 Xpress att vi hade 14-15 miljoner i omsättning. Att vi på en kväll lyckades fyrdubbla det var konstigt. Nu blev det lite pyspunka i fjol då det blev dubbeljackpott och pengarna fick delas ut till omgången efter i stället till spelarna.

Vad är ert mål inför onsdagen?

– Det naturliga vore att vilja slå fjolårets 60 miljoner, men det är svårare i år med hårdare konkurrens. Sedan har det på senare tid varit lite sämre drag på V86 och man jämför med V75.

”Ingen anledning till oro”

Vid ett antal tillfällen, speciellt när det varit större potter att spela om, har ATG drabbats av teknikstrul, där starten har skjutits upp och där spelare inte har kunnat lämna in sina spel.

Hasse Lord Skarplöth förklarar svårigheterna.

– Till att börja med: vår teknik ska fungera, det är normen för oss och våra kunder. Men är man IT-tungt får man ibland problem. För oss har det varit två typer av problem som vi har haft. Det ena är volymproblem. Under pandemin har vi snittat över 100 miljoner i omsättning på V75 och man stöter alltid på nya flaskhalsar. Det är mycket pengar som läggs och spelen kommer in senare och senare, det är väldigt tajt mot spelstopp. Men det ska inte finnas någon anledning till oro inför onsdag då det är volymer vi är vana vid på lördagarna.

– Det andra är att vi hela tiden vill bli bättre och gör uppdateringar i systemen, då kan någonting gå fel.

Teknikproblemen på ATG.se har under en tid varit mindre för den vanlige spelaren, vad har ni korrigerat?

– Vi skruvar hela tiden på den tekniska delen och hur vi löser problemen om de uppstår. Det är ett ständigt lärande då det sällan eller aldrig är exakt samma problem som dyker upp.

”Går inte sätta ord på”

Hasse Lord Skarplöth har suttit i åtta år som vd för ATG och ser inget slut.

– Det som driver mig är att få tävla och det är få arenor man har fått tävla så mycket på som den svenska spelmarknaden sedan omregleringen 2019. Tävlingsmomentet, och att vara i ett lag, det gillar jag.

Till sist, vilka är era tre viktigaste frågor just nu?

– Nummer ett är att säkerställa att vi har nöjda kunder som vill vara med oss länge. För att göra det, måste vi hela tiden förbättra upplevelsen, det måste bli ännu smidigare, bättre tv-upplevelse, bättre statistik, ja, hela tiden skruva på det vi gör.

– Till sist är att få fullt blås på publiken på banorna igen. Jag var på Charlottenlund i söndag och det var ungefär 5 000 personer på läktarna. Det är en otroligt härlig atmosfär. När hästarna kommer på upploppet och man möts av ett sus genom publiken, det går nästan inte att sätta ord på.

Följ ämnen i artikeln