Han bytte karriär efter den otäcka olyckan

Lämnade travet som proffs och läste in gymnasiet: ”Den enda med lite hjärna...”

Uppdaterad 2020-07-13 | Publicerad 2020-07-06

Proffskusken och tränaren Johan Carlfjord, 54, föll illa i ett travlopp och slet axeln ur led och tre senor gick av.

Då valde han att läsa in gymnasiet efter 26 års studieuppehåll och byta bransch – till mäklare.

– Mina kollegor i travet har sagt att jag är den enda som har lite hjärna som bytt bransch, ha ha, säger Johan Carlfjord.

Under 19 år var Johan Carlfjord proffstränare och proffskusk på Mantorp med miljonhästen Clara R.C.. 2008 förändrades tillvaron i en olycka.

– Jag körde en häst åt en amatör och det blev en krock i ett kvallopp. Hästen svängde vänster och jag for i en båge och slog axeln ur led. Det visade sig att tre senor hade gått av, det blev operation och lång konvalescens.

Skadan gjorde att Johan bestämde sig för att börja studera.

– Så jag tänkte, vad ska jag göra? Jag bestämde mig för att läsa in gymnasiet efter 26 års studieuppehåll, jag skrev något högskoleprov som råkade gå bra. Jag funderade på vad jag ville bli och tyckte mäkleriet verkade bra, köra bil och prata i telefon var ju ingen konst, det gjorde man bara när man var ledig i travets värld, ha ha.

Johan Carlfjord, dottern Astrid och frun Pernilla från 2002.

”Intresse för hela familjen”

Axeln blev aldrig riktigt bra och 2011 lämnades proffslicensen som travtränaren in. Han började jobba som mäklare samma år. I dag säljer han bland annat ikonhästen Ina Scots hem ”Hassangården”, där han själv jobbat som lärling på 1980-talet.

Johan Carlfjord har sin amatörlicens kvar och vann lopp den 8 juli 2019 på Eskilstuna med egentränade Emir Mearas. Tillvaron som mäklare och travtränaren gör att det blir långa dagar.

– Det är ett intresse för hela familjen och då funkar det. Att jobba i ett stall innebär mer än heltid, de vet alla som håller på inom travbranschen. Dagen börjar med att man är i stallet halv sex och klar vid sju för att sedan vara på kontoret vid nio. Det är fulla dagar och jobb minst sex dagar i veckan. Det är ingen risk att man är syssloslös.

”Vi ger oss inte”

Hur ser framtiden ut inom travet?

– Det är väldig sparlåga med fem hästar i träning, men vi har lite på gång, Clara R.C. har fått sitt första föl och min dotter Astrid håller på med ponnytrav. Det är inte så mycket tävlingsskala längre, utan mer koncentrerat på uppfödning, men vi ger oss inte.

Vilka reaktioner har du fått från kollegorna inom travet på karriärbytet?

– Många, de har sagt att jag är den enda som har lite hjärna som bytt bransch, ha ha.

Följ ämnen i artikeln