Spelbolagets rekordår: ”Helt avgörande...”

Uppdaterad 2021-02-26 | Publicerad 2021-02-23

ATG visar upp rekordsiffror för 2020. Rörelseresultatet ökade med 49 procemt, med 739 miljoner, till 2,2 miljarder.

2020 blev ett rekordår för spelbolaget ATG.

Mycket tack vare att svensk travsport var en av få sporter som fortsatte när coronapandemin härjade under året.

– Det är en av anledningarna till att intresset för spel har ökat och framför allt för ATG:s varumärken, säger Lotta Nilsson Viitala, CFO på ATG. 

I ATG:s bokslutskommuniké som blev officiell under tisdagen kan man se att spelbolaget inte bara slår rekord vad gäller resultat.

Även vad gäller intäkter, tillväst och antal kunder.

Rörelseresultatet ökade med 49 procent, 739 miljoner - till 2,2 miljarder kronor.

– Utbudet av underhållning under pandemin har varit, och är fortfarande, väldigt begränsat. Det är en av anledningarna till att intresset för spel har ökat och framför allt för ATG:s varumärken. I en mörk tid präglad av oro har vi uppenbarligen lyckats fylla våra kunders behov av lite nöje och underhållning i vardagen. Det förtroendet är vi ödmjukt tacksamma för, säger Lotta Nilsson Viitala i ett pressmeddelande.

”Motorn i den svenska hästnäringen”

ATG är från och med 2020 det mest lönsamma spelbolaget på den svenska spelmarknaden både i absoluta och relativa tal, skriver man i summeringen.

– Att förbättra resultatet är viktigt för oss eftersom ATG är och ska förbli motorn i den svenska hästnäringen. Hela vårt överskott går tillbaka till Svensk Travsport och Svensk Galopp, säger Lotta Nilsson Viitala och fortsätter:

– 2020 ska ses som ett exceptionellt år. Samtidigt som det var ett rekordår för ATG är vi också ödmjuka inför att vi fortfarande befinner oss mitt i en pandemi och ingen med säkerhet kan säga hur de kommande åren kommer att se ut. 2020 gav oss dock en bra plattform för att fortsätta bygga ATG med en långsiktigt hållbar tillväxt och effektivitet.

”Ställde om verksamheten”

Hästspelet hos ATG ökade med 19 procent i nettospelintäkt.

– Helt avgörande för ökningen var att Svensk Travsport och Svensk Galopp i mitten av mars ställde om verksamheten på banorna enligt myndigheternas regler och rekommendationer och kunde fortsätta tävla. Samtidigt stängde både human- och hästsporten i resten av världen ner under ungefär tre månader, förklarar Nilsson Viitala.

Följ ämnen i artikeln