”Det var obehagligt – hade en spik i halsen”

Micael Broberg om: • Skotten mot stjärnhästen • Avstängningen • Flytten • Framtidstron

Publicerad 2021-02-24

I trav-Sverige är han känd för att alltid ha en stark tro på sina hästar.

Efter nästan två år på den nya gården har Micael Broberg en bra känsla för 2021.

– Jag har en målsättning att ligga på samma nivå som mina bästa år och i nuläget känns det möjligt, säger han i en stor intervju med Trav365 om skotten mot stjärnhästen, flytten till Stokholm, avstängningen och framtiden.

Den 59-årige travtränaren Micael Broberg benämns ofta som en frispråkig optimist med en stark tro på sina hästar. I dag består stallet av 15 hästar varav ungefär hälften är unghästar och andra hälften starthästar. För två år sedan lämnade Broberg Bollnästravet för en flytt till Solvalla och Markeby Gård. Med ett par mindre bra år i bagaget ser han nu ljust på framtiden.

– Det tog lite tid att komma in i rutinerna, men nu känns det som att jag har landat och hittat hur jag ska träna hästarna här. Jag har en målsättning att ligga på samma nivå som mina bästa år och i nuläget känns det möjligt. Jareth (Boko) har börjat året bra och jag tror han blir miljonär i år. Sen har jag Betting King som jag tror är minst lika bra och som också kommer göra ett riktigt bra år, säger travtränaren.

Att optimism och tron på sina hästar är något som förknippas med Broberg går inte att ta miste på, något som han själv är medveten om och som han tror har en positiv inverkan på hästarna.

– Absolut. Jag är alltid målmedveten och ger mig inte i första taget. Ger jag mig in i något så är det inte bara för att delta. Jag tror på mina hästar, även om jag nästan är själv om det ibland och jag tror att hästarna känner av min positiva inställning.

Började sent i livet

Trots tro, målmedvetenhet och fina framgångar som tränare så var det inte förrän Broberg passerat 50 år som han körde häst för första gången.

– Jag har varit intresserad och följt travet sen jag var 20 år ungefär, men det har mest varit fokus på spelet. Min farbror hade hästar hos Strömberg förr och då blev det att man följde med till banan någon gång. Det var så intresset började. Sen har jag både ägt och fött upp flera hästar genom åren, med min bror bland annat.

I samband med en tilltänkt start på Åbytravet utspelade sig en händelse som gjorde att Micael bestämde sig för att själv plocka ut tränarlicens.

– Jag skulle hjälpa till att sela ut en tvååring åt Stefan Söderkvist och på vägen dit ringde han och frågade om jag även kunde värma hästen då han var försenad. Jag hade varit med och kört lite i skogen hos Maria Ljung, men knappt aldrig kört häst på bana. Jag har dock alltid varit orädd och pigg på att pröva nya saker så jag sa att det inte var några problem.

– När jag skulle upp på banan körde jag ut åt fel håll och mötte direkt någon form av guidad tur. Hästen blev livrädd och reste sig rätt upp och bägge skalmarna small av och jag fick hästen i knäet. Det blev soppa av alltihop och hästen fick strykas. Det var då jag bestämde mig för att ta licens. Skulle jag hålla på med det här var jag tvungen att göra det ordentligt, säger Broberg och skrattar.

Tränarlicens blev det och med gott resultat som följd. 2017 är tränarens bästa år hittills i karriären med 1,5 miljoner kronor i inkörda prispengar. Detta mycket på grund av en av stallets ”reklamhästar”, Spitcam Jubb, som 2017 tjänade hela 1 368 575 kronor. I slutet på 2018 kom dock ett bakslag när Spitcam Jubb drabbades av en fraktur i en kota efter en olycka i hagen.

– Ja, han blev skadad. Det och att det tagit tid att stadga sig på den nya gården är anledningen till att siffrorna varit lite sämre i ett par år, men nu känns vi på gång igen, forsätter Broberg.

Spitcam Jubb.

”Jag rusade ut...”

Efter ett nästan två år långt uppehåll är Spitcam Jubb åter tillbaka på tävlingsbanan. Tränare Broberg bedömer dagsstatusen som god och även här andas man optimism inför framtida uppgifter.

– Senast så kom han bort helt i loppet. Jag hade satt på honom plastskor och han fick inget fäste alls, annars tränar han bra och han kommer komma tillbaka. Nu blev det ingen Sweden Cup i år, så det kan jag inte satsa på, men kort distans, barfota, i april-maj då kommer han göra bra lopp. Skadan stör honom inte alls. Zoogin hade samma typ av skada och han kom tillbaka och radade upp ettor. Spitcam har ju fyra-fem år till att tävla. 

2017 utsattes Broberg stall för en attack där någon sköt med luftgevär mot hästarna, en händelse som Trav365 tidigare rapporterat om. En av hästarna som utsattes för attacken var Spitcam Jubb.

– Det var en obehaglig, tråkig period. Det hade antagligen pågått ett tag då jag noterat märken på några av hästarna utan att kunna förstå vad det var. Sen en dag så kom en granne och sa att Spitcam hade en spik i halsen, så jag rusade ut för att se efter vad det var. Jag såg att det var en diabol från ett luftgevär som satt där och då förstod jag vart de andra märkena kommit ifrån. Vi funderade på att sätta upp larm och kameraövervakning, men efter att media skrev mycket om det och mitt eget inlägg på Facebook fick mycket spridning så slutade det.

30 000 kronor i böter

En annan uppmärksammad händelse kring Stall Broberg var när Micael plockade en dubbelseger på V75 från Solvalla med Dani Boko och West Wing 2018. I en av segerintervjuerna avslöjade Broberg att han vunnit pengar på V75 då hans Tillsammanslag hade satt 6 rätt och vunnit 384 000 kronor. Broberg stod som spelläggare till det vinnande systemet, något som inte är tillåtet enligt tävlingsreglementet och han erlades därför med 30 000 kronor i böter, tre månaders körförbud, samt återbetalning av sin del av den inspelade vinsten. I dag har Micael lagt händelsen bakom sig, men han poängterar att en ändring i reglementet skulle vara på sin plats.

– Jag tycker alltihop var rätt löjligt. Efter en överläggning med min advokat valde jag att inte driva det vidare då det inte kändes som någon idé. Jag har släppt det, men jag tycker att reglementet är fel. Jag som tränare kan ju inte påverka hur kusken väljer att köra i loppet. Det skulle vara bättre om man gjorde som med aktier, att det skulle vara öppet om en tränare har spelat på sin egen häst.

Jareth Boko startar på V86 i kväll.

Varnar för jätteskrällen

Under onsdagen har stallet två hästar till start på V86, Betting Rebel (V86-6) och Jareth Boko (V86-8). Jareth Boko blir den mest betrodda av spelarna. Hur bedömer du chanserna?

– Jareth är bästa chansen, men hade det varit 1 640 meter för Betting Rebel så vete katten vem jag hade trott på mest. Jag hade en riktigt bra känsla på inför senast och han är bättre än vad många tror. En bra dag när travet stämmer och banan är bra så är han riktigt bra själv. Sen kanske han inte bara går ut och slår det här gänget, men jag vet att han är bra och att det är en jäkla häst. Personligen blir jag inte förvånad om han tokskräller, men samtidigt måste man försöka vara lite ödmjuk i sina uttalanden.

Hur är statusen på Jareth Boko?

– Oskar (J Andersson) körde honom näst senast och var jättenöjd. Han sa att han skulle vinna nästa lopp. Sen stod han för en heroisk insats senast när han vann. Jag sa till Andreas (Lövdahl) att köra fram och ta dödens. En lärling kör ju inte sådär om ingen sagt till innan. Mina hästar tål det när de har form. Han har inte körts efter, men jag kollar mycket på hur han beter sig efteråt. Hur han är i boxen, hur han äter, hur han dricker. Att allt är som det ska.

– Han klarar av att starta tätt i två långlopp, men då måste han få ta det lugnt där emellan. Man kan inte säga att en häst bara går ut och vinner, men kommer vi till ledning så kör vi där och kommer vi inte till ledningen så blir det dödens och då kommer det gå 1.13 första varvet. Oavsett vilket så har han bra chans att vara med i segerstriden. Melkkos häst har många segrar, men det ser ut att vara i enklare gäng. Jareth har mött ett annat motstånd och har mer hårdhet.

Betting Rebel har spår tre och startar på Solvalla i V86-6, hästen körs av Oskar Kylin Blom.

Jareth Boko startar från spår två i den avslutande V86-avdelningen på Solvalla och körs av Andreas Lövdahl.

Följ ämnen i artikeln