Forsberg: ”Jag hoppas han kommer tillbaka”

Forne förbundskaptenen Kent Forsberg om sin stjärnhäst Diamanten • Vägen tillbaka • Samarbetet med Stig H

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: Lars Jakobsson
Diamanten med kusken Erik Adielsson

Kent Forsberg, 72, drömmer om att få tillbaka stjärnhästen Diamanten i gammalt gott slag efter skadefrånvaron.

På lördag startar den sexårige hingsten i gulddivisionen – när Romme har stor V75-jackpott.

– Jag har stort förtroende för Stig H, säger Forsberg till Trav365.

Diamanten ägs av hockeylegenden Peter Forsberg och pappa Kent. Hästen spåddes en lysande framtid då han var obesegrad i de åtta första starterna i karriären – för dåvarande tränaren Robert Bergh.

Trots segrar i Kungapokalen och Sprintermästaren 2017 valde ägarna att flytta hästen till Stig H Johansson.

I den nya regin fortsatte framgångarna med segrar i Berth Johanssons Memorial (2018) och Ulf Thoresens Minneslopp (2018) – sedan kom skadan.

– Det blev en tuff period för hästen då han var tvungen att operera båda knäna. Det är mycket svårt att komma tillbaka efter en sån här skada och det är roligt att han har startat igång nu, säger Kent.

”Galopp i comebacken”

Den 23 augusti i år var det dags för Diamanten att göra efterlängtad comeback på Bergsåker. Det blev inte den efterlängtade återkomst som Stig H Johansson hade tänkt.

– Tyvärr blev det en galopp kort efter start så den dagen kan vi glömma. I starten efteråt på Solänget fick vi återigen spår åtta och det blev för tufft därifrån.

”Stort steg framåt”

I den senaste starten på Solvalla den 10 oktober var Diamanten ute i ett litet fält från spår fyra bakom bilen. Som vanligt med stjärnkusken Erik Adielsson i vagnen.

Det blev en tredjeplats med mersmak.

– Jag tycker att det loppet var ett stort steg framåt. Kusken och tränaren hade kommit överens om ett snällt upplägg och Diamanten avslutar snabbast av alla på upploppet. Det räckte visserligen bara till en tredjeplats men det är inte placeringarna som är viktiga just nu, säger Forsberg.

”Vill ha svar”

På lördag är det V75 på Romme med en jackpott på minst 41 miljoner kronor. I gulddivisionen (V75–3) ska Diamanten starta från spår sex bakom bilen – över distansen 1640 meter.

– Spår sex är ju i alla fall bättre än spår åtta. Det ser upplagt ut för favoriten 4 Milligan's School. Han borde ta sig till ledning och blir sedan svårslagen. Diamanten har öppnat bra tidigare i karriären och vi får se hur mycket Erik vågar köra från start, säger förre landslagscoachen och berättar vidare:

– Jag skulle bli förvånad om vi skulle vinna ett sånt här lopp i det läge hästen befinner sig. Trea, fyra är realistiskt att tro, men det viktigaste är att hästen tar ytterligare kliv framåt och vi får de svar vi vill ha.

Hur är samarbetet med Stig H?

– Jag har stor respekt för honom och han gör ett jättebra jobb med Diamanten. Han har inte så många hästar i träning och det finns mycket tid att lägga på honom.

Du äger även treårige italienske superlöftet Aramis Bar

– Ja det är en väldigt spännande häst som jag har riktigt stora förhoppningar på. Han kan bli hur bra som helst och imponerade kraftigt vid segern senast på Romme. Björn Goop som tränar är otroligt skicklig och nästa uppgift blir ett storlopp i Turin i november.

Publicerad:

LÄS VIDARE