Mejla

Michael Carlsson

Ruggigt fin sport med två överlägsna spikar

Carlsson: Det måste vara toppchans till spets och slut

TRAV

Ruggigt fin sport på Solvalla i eftermiddag.

Diamanten gnistrar och glimmar när han vinner igen.

Det gör även Derbyvinnaren Cyber Lane vars upplopp senast var minst
sagt spektakulärt.

Det är V75 även i dag och Solvalla är värd när det körs semifinaler till Breeders Crown för tre- och fyraåringar. Med undantag av världsrekordhållaren och Kriterievinnaren Villiam, som har gått till vintervila och avelsvärdering, möter kullens bästa hästar upp i jakten på de eftertraktade final-platserna.

Diamanten är megafavorit i V75--inledningen och det med all rätt efter hans imponerande insatser. Han vann både Kungapokalen, Sprintermästaren och senast ett storlopp i Tyskland.

Jag pratade med tränaren Robert Bergh i veckan som nästan inte kunde sluta strö superlativ om sin stjärnhäst. Han menade på att Diamanten var fantastisk i Hamburg och gick en kanontid på en osnabb bana. Hästen har känts lika fin efteråt och läget är perfekt. För Diamanten är just spåret i mitten av startbilsvingen det bästa, eftersom han öppnar extra bra därifrån. Precis som han gjorde senast.

Diamanten lär susa till ledningen och sedan blir det inte särskilt spännande. Ägaren Peter ”Foppa” Forsberg kan räkna in ännu en seger för sin ädelsten som har sprungit in närmare 5,5 miljoner kronor.

Jag har väntat på att Global Trustworthy ska få vinna efter grymma insatser i större sammanhang utan att få sätta pricken över i. I Derbyt var han på väg mot segern när han taktade ur och höll på att galoppera in på upploppet och tappade fart. I loppet efter gjorde han en strålande insats från dödens som tvåa i kvalet till Europaderbyt, samma prestation som han gjorde i kvalen till Svenskt Travderby. Tyvärr blev det galopp i finalen av Europaderbyt och han står verkligen på tur för en seger.

Men det troliga är att den inte kommer här heller. För hur ska han kunna besegra Cyber Lane som har spåret innanför med tanke på dennes makalösa spurt senast?

Flög fram över upploppet

Hästen var nertränad efter Derby-segern och skulle bara ha ett preparélopp inför semifinalerna till Breeders Crown. Johan Untersteiner körde också avvaktande men hästen formligen flög fram över upploppet och fångade ändå in Love Matters kort före mål.

Hur bra ska Cyber Lane då vara nu när han har det loppet i kroppen och är vässad ytterligare? Plus att han har ett perfekt -läge för att ta ledningen, startsnabb som han är.

Jag har svårt att se någon ta en längd i starten på Cyber Lane och det måste vara toppchans till spets och slut. Han visade verkligen med eftertryck att Derbysegern inte var någon tillfällighet och gav eventuella tvivlare svar på tal senast med den imponerande spurtsegern.

Mulligan är ett också spikförslag i V75-2 efter dennes andraplats i Derby-stoet bakom ”hemska” Cash Crowe. Hon spurtade senast till en lätt seger i ett enkelt gäng i Kalmar och har ett perfekt läge med innerspår för att kunna leda runt om.

Men jag måste bara ha med Dream Lane som var kusligt bra vid segern senast. Efter en fantastisk provstart lämnade Erik Adielsson inget åt slumpen i loppet och styrde tidigt fram utvändigt om ledaren. Sedan vann Dream Lane i imponerande stil.

Det såg ut att ha lossnat rejält för stall Kolgjini i gårdagens V75-tävlingar där man hade stor show på hemmabanan Jägersro. Hästarna såg lysande ut och när jag nås av strålande träningsrapporter på Rajesh Face är det lätt att tro att han bara vinner V75-4.

Den jättekapable fyraåringen var ju faktiskt favorit i Derbyt men har misslyckats två gånger efteråt. Nu kan det bli revansch.

Annars såg ju loppets favorit Deimos Racing fullständigt strålande ut vid segern senast och hade massor av krafter kvar i mål. Och vad ska man säga om Monark Newman som levererar toppinsatser varje gång och som var fenomenalt bra som trea i Europaderbyt?

Jag låser loppet på dessa tre kanoner.

Lucifer Lane är favorit i V75-4 och det är en vinnarhäst som övertygade vid en smått överlägsen spetsseger senast. Han har kvalat in till flera stora finaler i år och gör det troligen på nytt. Kan leda runt om ifall han får bestämma men blir det tempo är det vidöppet bakom och jag streckar en flock.

I den femte avdelningen ska man se upp med en riktig smällkaramell och det är Virunga. Hästen är under kraftig utveckling, var trea bakom Dibaba näst senast och satt gången efter fast med gott om krafter kvar. Läget är perfekt och med en smygresa kan hon överraska.

Fräsch och fin igen

Da Pepperboy var en av de hästar jag trodde mest på inför Kriteriet. Han galopperade då under angrepp 600 meter kvar och var inte som bäst den dagen. Enligt tränaren Petri Puro hade hästen känning i en hovled som behandlades efteråt och nu är han fräsch och fin igen. Puro sa att rent orkesmässigt var hästen okörd när han kom in i stallet efteråt och drog inte en suck. Utan galoppen trodde Puro att han varit sämst trea i Kriteriet ...

Nu kan det bli revansch för Da Pepperboy men jag vill även varna för Camaro Brick som vinner när som helst. Senast fälldes han av den dåliga banan där speciellt innerspåret gav hästarna mjölksyra. Och gången innan var han nära att kvala in till Kriteriet och höll bra som trea efter en stenhård öppning. Hästen är snabb ut och tränaren Timo Nurmos sa att han kändes jättefin i veckans jobb och är mycket bra i ordning.

Camaro Brick är snabb ut och får han bestämma i ledningen kan han mycket väl rinna undan.

V75 från Solvalla sänds i TV12 klockan 14.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 4 Diamanten (2, 11)

V75-2: 1, 9, 5, 10 (2, 7)

V75-3: 3, 4, 12 (6, 5)

V75-4: 4, 5, 11, 3, 9, 2 (8, 12)

V75-5: 3, 11, 4, 2, 8, 1, 10 (6, 7)

V75-6: 2 Cyber Lane (5, 11)

V75-7: 7, 9, 3, 12 (10, 1)

2 016 rader/1 008 kronor

Av: 

Michael Carlsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ miljonjakten på V75 med Trav365

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

V75-tips

Solvalla

Robert Bergh