”Skulle vara helt galet att vinna i år igen”

Norske stortränaren Öystein Tjomsland berättar om kvällens Derbyfinaler på Östersund • Kan ta storslam igen

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Tom Jönehag
Öystein Tjomsland har två raka segrar i Svenskt Kallblodsderby – och kan ta tredje raka triumfen

TRAV

Öystein Tjomsland har vunnit Svenskt Kallblodsderby två år i rad.

I en stor intervju med Trav365 berättar han om kvällens chans till tredje raka, framgångarna och vad han fortfarande drömmer om att få vinna.

– Det skulle vara helt galet att vinna i år igen, säger den 49-årige stortränaren till Trav365.


ANNONS: Jackpott 13 miljoner – här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem. [Extern länk]


Under onsdagskvällen avgörs V86 på Östersund där spelformen har en Jackpott på 13 miljoner till en ensam vinnare.

Men det är inte bara jakten på de stora pengarna som lockar alla travälskare.

I kväll är sporten lite mer i fokus än vanligt då de stora årgångsloppen, Svenskt Kallblodsderby med 700 000 kronor i förstapris och Derbystoet med 450 000 kronnor till vinnaren, ska avgöras på den jämtländska banan.

Tagit storslam de två senaste åren

De två senaste åren har det mesta handlat om Öystein Tjomsland.

Den norske stortränaren vann Svenskt Kallblodsderby 2018 med Philip Ess och i fjol följde 49-åringen upp med en ”dubbel” med Nordsjö Odin som vinnare och Våler Nikolai som tvåa.

Lägg även till en andraplats i fjolårets Derbystofinal med Brenna Blesa – trots en inledande galopp.

Det här är stort, det är inte så lätt att sätta ord på det, sa Öystein Tjomsland efter fjolårssuccén.

Öystein Tjomsland vann 2019 årets upplaga av Svenskt Kallblodsderby med Nordsjö Odin
Foto: Tom Jönehag
Öystein Tjomsland vann 2019 årets upplaga av Svenskt Kallblodsderby med Nordsjö Odin

Det är mycket som talar för att den norska dominansen ska hålla i sig då flera av Tjomslands hästar imponerade stort i kvalen för tio dagar sedan.

– Hästarna gjorde det verkligen jättebra och det var ett klart formbesked. Det kändes skönt att veta och allt talar för att de är på topp inför de kommande finalerna. De har bara gått lugna jobb för att konservera formen. Jag är nöjd med allt och ser fram emot tävlingarna, säger Öystein.

Öystein Tjomsland har sitt hemmasäte på den norska banan Sörlandet men sedan en tid tillbaka även en filial i Sundsvall på Bergsåker.

Att hästarna presterat väl under året råder ingen tvekan om när man tittar på segerprocenten. Tränaren vinner mer än vart fjärde lopp för tillfället.

– Totalt har jag 70 hästar varav 20 av dom står i Sundsvall. Det är en lösning som är bra för oss. Jimmy Jonsson ansvarar för hästarna i Sverige och det är en person jag har stort förtroende för, säger han och berättar även om den senaste tidens svårigheter:

– På slutet har coronavirusets restriktioner påverkat oss väldigt mycket. Våra hästar har inte kunnat tävla så mycket som vi önskat. Vi har startat på i Sverige men jag själv har inte kunnat vara på plats. Jag är hur som helst nöjd med de som kört och hur hästarna gått.

Kvalificerat tre hästar till Derbystoet

De norska derbyfinalisterna kom till Sverige i måndags. Tränaren själv beräknas vara i Östersund under onsdagseftermiddagen.

Derbystoet avgörs som tredje avdelning på V86-spelet. Distansen är 2 140 med bilstart och Öystein har kvalificerat tre fyraåriga ston.

– 2 Norheim Borka vann sitt kval på ett bra sätt och är lite mer en segstark häst. Jag är nöjd med läget och hur hästen känns inför. Jag tycker det är ett öppet lopp och hon ska räknas som en av de som kan vinna loppet. 3 Sjö Stjerna vann också sitt försök enkelt. Är även hon mer stark än speedig och allt känns perfekt inför loppet.

– Den tredje av mina hästar är 9 Brenne Berna. Hon är den av mina i loppet som är mest speedig. I kvalet fick hon avsluta riktigt snabbt och jag var nöjd med henne då. Hon ska absolut också räknas som en av de som kan vara med där framme.

Du kommer med dubbla triumfer i Svenskt Kallblodsderby. Kan det bli tredje raka?

– Jag har två hästar till start och 3 Havglimt imponerade stort i kvalet och jag tycker det är min bästa chans i hela omgången. Det är en mycket kapabel häst som kan göra jobbet själv. Jag tror han kan vinna från alla positioner och jag är mycket optimistisk.

– Den andra är 9 Grisleprinsen G.L. som behöver högt tempo men i så fall kan avsluta riktigt vasst den sista biten. Han kördes lite försiktigt i försöken men ska väl inte nonchaleras helt om det blir kört på ett bra sätt.

”Vill vinna alla stora lopp”

49-åringen har vunnit de flesta kallblodslopp som går att vinna.

Allra mest känd blev han för sina stora framgångar med sagohästen Tekno Odin.

Trots alla titlar finns hungern kvar.

– Jag vill vinna så många stora lopp som möjligt. Det är väl inte någon särskild dröm jag har men att vinna för tredje året i Svenskt Kallblodsderby skulle vara helt galet.

Öystein Tjomsland har ytterligare tre hästar på V86–spelet.

– I den första avdelningen har jag två hästar. 1 U.R.Faxe känns fin och gjorde det bra vid segern på Dannero senast. Kan få en fin resa och kanske blir det ryggen på vår andra häst i loppet, 6 Våler Nikolai, som ska räknas tidigt och även klara distansen. Han har utvecklats väl och jag är nöjd med honom.

– I den femte avdelningen har jag 11 Philip Ess som vann derbyt för två år sedan. Formen är fin men läget är så dåligt att jag måste ligga aningen lågt. Att gå barfota är i alla fall en stor fördel för honom, avslutar tränaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN