”Har verkligen visat att det är bra grejer”

Robert Bergh blir en av förhandsfavoriterna i Kriteriet • Finallistorna

Av: Trav365

Publicerad:
Robert Bergh är finalklar i Svenskt Travkriterium med Head Run.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Robert Bergh är finalklar i Svenskt Travkriterium med Head Run.

TRAV

Några dagar efter triumfen i Svenskt Travderby med Hail Mary var han i farten igen.

Åbytränaren Robert Bergh kan vara på väg mot en ny unghästklassiker och nu med Head Run.

Insatsen i uttagningsloppet i Svenskt Travkriterium på Solvalla på fredagen lovade mer.

– Jag har tänkt att Head Run kanske är lite för storvuxen för att bli bra i år – men han har verkligen visat att det är ”bra grejer” i honom, sa Robert Bergh.

Sveriges bästa treåriga travare gjorde upp om finalplatserna i Svenskt Travkriterium på Solvalla på fredagskvällen där det gällde att vara etta eller tvåa för att gå till final.

En häst som mycket väl kan komma ur kriterieäventyret som firad vinnare i finalen om två veckor är Head Run. En häst som startade karriären hos Sten O Jansson på Gotland och köptes till Robert Berghs stall i våras.

I karriärens femte start segrade Head Run i fredagens tredje uttagningslopp till Svenskt Travkriterium efter ledning så gott som hela vägen.

Head Run dök till spets i den första kurvan från ett femtespår men fick ingenting gratis på sin väg till mål. 1400 meter kvar kom storfavoriten Elegant Ima upp utvändigt och körande Magnus Teien Gundersen såg till att hålla tempot uppe men föll på eget grepp och fick sträcka vapen kort före mål.

Head Run bet ifrån sig storstilat och segrade på tiden 1.13,5 över 2640 meter.

– Jag körde för att favoriten skulle få jobba lite så att han inte skulle komma så tidigt. Det är fruktansvärt bra kapacitet i Head Run. Sedan har jag tänkt att hästen kanske är lite för storvuxen i år för att lyckas men det har gått lite mera problemfritt än vad det brukar göra med en stor häst, sa Bergh efter segern med hästen som ägs av MM Horse Power AB i Bengtsfors.

I finalen på Solvalla lördagen 26 september blir det svårare – men Robert Bergh har lyckats förr.

– Det här blir säkert ett av de tuffare uttagningsloppen. Antingen blir han mycket bättre eller så blev det för tufft för honom. Vi får väl tänka på ”Hailys” träning (derbyvinnaren) och hoppas att vi hittar en väg till den här också, sa en nöjd tränare.

Bakom vinnaren lyfte Erik Adielsson ut Svante Båth-tränade Twigs Honor från ledarens rygg 150 meter från mål och ordnade finalbiljetten i de sista stegen.

Utslagen trea norsktränade Elegant Ima som åkte på karriärens första förlust.

Tung prestation av Henry

Kriteriekvalens bästa prestation stod dock en annan häst för. I karriärens blott sjätte start klev Timo Nurmos-tränade Henry Flyer Sisu runt ett meriterat gäng i tredjespår under slutrundan.

Jorma Kontio vred ut från tredjeparet utvändigt 800 meter från mål och Henry Flyer Sisu hade sedan just sisu när han sluggade sig förbi ledande Hell Bent For Am sista biten.

Segertiden 1.14,4 över 2 640 meter.

– Det är helt otrolig utveckling på hästen. Han har inte glänst hemma någon gång egentligen och sedan har det bara gått spikrakt uppåt sedan han började starta, sa skötaren Julia Rönnqvist.

San Moteur klev undan

Björn Goop kvalade in en häst från det egna stallet. San Moteur fick kliva fram utvändigt ledaren efter 600 meter och sedan reglerade Goop fältet som han ville.

Vid upploppets början fick San Moteur kliva undan med några säkerhetslängder och såg närmast obrukad ut.

Per Nordströms lotsade fram Önas Prince till ett perfekt slagläge i andrapar utvändigt från ett tiondespår och satte full fart 800 meter från mål. I ingången till den sista kurvan hade Önas Prince övertagit ledningen och klev retfullt undan till seger.

Andraplatsen lade Rejio Liljendahls Manny Muscle beslag på.

Ett märkligt lopp. Så kan man sammanfatta kvällens första uttagningslopp till Svenskt Travkriterium. Erik Adielsson ledde ett tag med 50 meter med Armani Degato som hetsade upp sig och inledde första rundan efter 1.09,3.

600 meter från mål passerades en mycket trött ledare av A Good Point som Kevin Oscarsson tidigt kört fram med. Taktiken höll till mål även om det tog emot lite sista biten. Sören Norberg (Jägersro) tränar A Good Point som delade ut 35,85 gånger pengarna på vinnarspelet.

Revelation, vinnare av Svensk Uppfödningslöpning, mystiskt blek.

Segertiden fina 1.13,7 över 2640 meter, auto

Daniel Redén-tränade Brambling vann sitt uttagningslopp överraskande enkelt. Örjan Kihlström inledde från ett bakspår och blev inte nedsläppt utvändigt ledaren i ett första läge när han testade i tredjespår. 1100 meter från mål kunde dock  Brambling forceras till dödspositionen och i mitten av sista bortre långsidan körde Kihlström till och övertog täten och en urtapper Brambling kunde faktiskt vinna överlägset. Daniel Redén tränar.

Eskilstunaproffset Jörgen S Eriksson fick bekymmer i starten med Black And Quick och backade till sista plats med sin häst. Erikssons häst fick dock upp farten sista biten och spurtade till en finalplats.

Finalen av Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks avgörs om två veckor, närmare bestämt lördagen 26 september. 


MIKAEL WIKNER/KANAL 75

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN