Tipsen bakom finska spelares miljonsuccé

Tog 21 miljoner av superjackpotten på V86 – Rikus tips högst bidragande: ”Många blev glada...”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Keycard var förstarankad i  V86–8 på Rikus gratistips, som spelare tog rygg på, och vann miljoner på under onsdagskvällen.
Foto: TR Bild
Keycard var förstarankad i V86–8 på Rikus gratistips, som spelare tog rygg på, och vann miljoner på under onsdagskvällen.

Superjackpott och omsättningsrekord på spelformen V86 under onsdagskvällen.

Då tog finska spelare en stor del av potten - 21 miljoner kronor.

Mannen bakom stora delar av succén: Riku Niittynen, som la ut ett gratistips på sin sida Ravinetti, som satt klockrent.

– Men jag torskade själv, säger han.

Drygt 45 miljoner omsattes på onsdagstravspelet V86 när det var superjackpott på spelformen.

Och det blev miljonrullning – efter flera skrällar.

När 9 Keycard, spelad till tio procent, vunnit sista avdelningen, V86–8, var det 9,49 system som prickat in alla rätt.

Bara på 8 rätt fick de lyckliga spelarna 2 907 769 kronor.

”Två spelade via nätet och en spelade i butik”

När vinstlistan publicerades kort efter att V86-omgången avslutades visades det att 6,49 system gick till finska spelare, som tog hem runt 21 miljoner kronor av hela potten.

– Det stämmer. Det var tre stora vinster till Finland, två som spelat via nätet och en kupongspelare som lämnat in sitt spel i butik, säger Ilka Nisula, informatör på Veikkaus, finska motsvarigheten till ATG.

– Det är inte samma gäng som vann alltihop, utan det är flera vinnare, fortsätter han.

De finska systemen innehöll 2,16 gånger med alla rätt och betalade runt sju miljoner kronor styck.

Anledningen: finska spelare spelar V86 med dubbelt radpris kontra Sverige. I Sverige kostar en rad på V86 25 öre, i Finland 50 öre och anledningen till att det blir ”2,16” är att finska spelare satsar i euro.

Mannen bakom spelsuccén

Mannen bakom stora delar av den finska spelsuccén under onsdagskvällen: Riku Niittynen, mångårig hästägare och grundare till sajten ravinetti.fi.

Han la nämligen ut ett gratistips under onsdagen med ett spelförslag till superjackpotten på V86.

Där rekommenderade han spik på Mas Capacity och Vinci I.M. och stod för imponerande rankning i övriga lopp på systemet som skulle kosta 3 600 kronor att lämna in.

– Det var några som tog rygg och fick 8 rätt. Dom har tackat mig för bra tips, många blev glada och det gör mig glad också, säger han.

– Några av de tre vinnarna ryggade Rikus tips rakt av och lämnade in. Det var fantastiska tips, förklarar Nisula på Veikkaus.

Men Riku själv lämnade inte in sitt systemförslag som hade gjort honom sju miljoner rikare.

– Nej, jag torskade. Jag var på Vermo (travbanan i Helsingfors) och gjorde intervjuer inför lördagens stortrav (körs bland annat Europaderbyt på banan) så jag tänkte först att det såg så svårt ut så ”jag lirar inte alls”. Men eftersom jag hade så bra idéer var jag tvungen att prova. Jag gjorde en lite mindre lapp än mitt spelförslag på sidan och gjorde ett felval, så jag fick bara 7 rätt... Det var inte så lyckat, men jag är glad för dom som fick in det. Vi fick en bra del av kakan till Finland. Jag tippade i finsk trav-tv också, där blev det också 7 rätt. Jag hade fyra förstarankade hästar i omgången och det hjälpte ju spelarna, men jag blev utan själv, som det kan bli.

Fräcka spiken låg bakom storvinster

Nyckeln på systemet var spiken på Mas Capacity, som inte var favorit.

– Jag hade pratat med tränaren Katja Melkko och dom skulle ändra på huvudlaget och hästen kändes bra hemma, så jag trodde mycket på den.

– Det är väldigt sällan man lyckas så här bra med tipsen. Osannolikt nästan. Jag har varit med inom det här i nästan 40 år, jag vet att det är tillfälligheter som ligger bakom.

Utöver finländarnas vinster så var det tre system i Sverige som prickade in alla rätt på V86. Den största vinsten gick till en spelare hos Circle K Gränsrasta i Charlottenberg, drygt 3,4 miljoner kronor. De två andra systemen var inlämnade av spelare i Stockholm som spelade via atg.se. Båda dessa var så kallade ”filsystem”, där spelarna använt sig av reduceringsverktyg för att komponera sina spel.

Foto: ATG.se
Rätt rad på V86 under onsdagskvällen.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN