”Jag har fortfarande inte fattat någonting”

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Rekordvinnaren Anders Åkesson, 56, tillsammans med ATG:s vinnarambassadör Hans G Lindskog.
Foto: HANS G LINDSKOG FACEBOOK
Rekordvinnaren Anders Åkesson, 56, tillsammans med ATG:s vinnarambassadör Hans G Lindskog.

Småbarnspappan Anders Åkesson, 56, tog hem tidernas rekordvinst i onsdags.

För Trav365 berättar han om galna samtalet – och hur han förklarade för familjen att han vunnit 22,6 miljoner kronor.

– Jag har fortfarande inte fattat någonting, säger han.

Massvis med skrällar på V86 i onsdags. Då fast det bara ett enda system i Sverige med alla åtta rätt.

Vinnaren, 56-årige Anders Åkesson från Skåne, hade satsat 220 kronor. Vinsten 22,6 miljoner kronor.

Han hade inte följt loppen under kvällen och hade heller ingen aning om att han var ensam med alla rätt när ATG:s vinnarambassadör Hans G Lindskog ringde för att berätta strax efter klockan 22 på onsdagskvällen.

– Jag brukar kolla om jag har tid, men nu fick barnen gå före. Vi hade ett fint samtal där vi samtalade i lugn och ro. Han frågade om jag hade spelat och om jag visste hur det hade gått. Jag förstod ju, eftersom det var Hans G som ringde, att något gigantiskt hade hänt.

”Hur fan ska jag berätta för familjen?”

– När han berättade att jag var ensam och hade vunnit 22,6 miljoner, det är så mycket nollor och det är fortfarande ofattbart. Eftersom jag har haft anknytning till travet fick jag en liten aning om vad som var på gång, men att beloppet var så högt, och att jag var ensam, det är och var en stor chock, säger rekordvinnaren och förklarar hur han berättade den overkliga nyheten för frun och sina barn.

– Familjen förstod att någonting höll på att hända. Jag tänkte: hur fan ska jag berätta det här för familjen? Jag grät och sprang iväg, sedan samlade jag familjen. Jag satte på text-tv där den rätta raden finns. Jag sa åt familjen: titta och begrunda vad det står här. Sedan fick jag förklara, jag får nästan tårar igen nu när jag berättar om det.

”Det man strävar efter”

Han förklarar att pengarna är en sak, men bedriften att vara ensam med alla åtta rätt slår högt.

– Det primära var ju att få alla rätt. Det är det man strävar efter hela tiden, och att vara ensam, ja, det är gigantiskt. Pengarna i all ära, det kan man inte påverka, som hästintresserad och som gillar sport och spel, det är det man strävar efter.

Hur har tiden efter vinsten varit?

– Jag har landat så tillvida att jag kan ha förståelse för att det var jag som gjorde raden. Men när jag kollar på kontot, där har det inte riktigt kommit hem ännu. Vi pratar fortfarande om vinnaren i tredjeperson att: då kan vinnaren köpa det, då kan vinnaren göra det.

Hur mår du i dag?

– Jag mår precis lika bra som jag gjorde innan vinsten. Jag har fortfarande inte fattat någonting, det är ett virrvarr i huvudet och det snurrar fram och tillbaka.

”Det är ofattbart”

Han satsade bara 220 kronor på sitt system. Så här kom han fram till rekordraden.

– Dear Friend och Global Trust var självklara som spikar. Hip Hurray Boko fick jag med tack vare att ”Luddes” häst blev struken. Jag helgarderade lärlingsloppet eftersom det brukar kunna skrälla, säger han och fortsätter:

– Det var lite lustigt, när jag pratade med Hans G och han berättade att Magnus Jakobsson och Global Unprotected vann i sista avdelningen, så sa jag fan också. Jag hade hoppats på en skräll där. Men det räckte ju en bit ändå, ha ha. Hade jag sett det live hade jag ju stått upp och skrikit i soffan på Jakobsson.

När du hör ordet rekordvinnare och vet att det är du. Vad känner du?

– ...(tystnad) Det är ofattbart. Jag kan mer tänka att det kan vara rimligt att jag har åtta rätt. Jag har läst flera gånger om den tidigare rekordvinsten på tio miljoner. Nu dubblar jag det, ofattbart.

Har ni firat någonting?

– Mycket lite. Vi tog en liten lunch i lördags och samlade trupperna. Det är lagom just nu.

På 1980- och 1990-talet var Anders Åkesson amatörkusk och amatörtränare på Jägersro. Som bäst slutade han trea i ett lopp. Nu är han sugen på att investera i hästsporten, som hästägare.

– Jag kommer inte hålla på rent fysiskt, möjligtvis som hästägare, det har man chansen till nu, så det är ingen omöjlighet, avslutar han.

Publicerad:

LÄS VIDARE