Tränarens succé – efter tuffa tiden: ”Tacksam”

Oskar Kylin Blom i intervju om • ATG Talang • Framgångarna • Motgångarna: ”Till slut så kände man ingen glädje vid segrarna”

Oskar Kylin Blom om tuffa tiden: ”Blev ganska trött...”
Oskar Kylin Blom om tuffa tiden: ”Blev ganska trött...”

Oskar Kylin Blom upplevde för några år sedan en tuff period i livet, men gick sin egen väg och hittade harmonin i livet.

Inom kort ska han delta i utvecklingsprogrammet ATG Talang – för att bli en bättre ledare och tränare.

– Jag är tacksam över att få vara en av de sju utvalda, säger Oskar till Trav365.

Oskar Kylin Blom går mot sitt bästa år som proffstränare och vann så sent som under Kriterielördagen ett större lopp med reklamhästen Kia Ora.

Inom kort kommer han, som en av sammanlagt sju trav- och galopptränare, delta i utvecklingsprogrammet ATG Talang. Med fotbollsprofilen Hasse Backe som mentor är tanken att deltagarna under ett års tid ska skolas i bland annat ekonomi, ledarskap, medieträning och teambuilding.

– Det var självklart att söka en plats och naturligtvis extra roligt att man blev antagen. För mig är detta en ganska viktig del eftersom jag hela tiden vill utvecklas och bli bättre. Vi har vår första fysiska träff i mitten av oktober och det ska bli väldigt spännande att få jobba med Hasse. Han har nog väldigt bra idéer att komma med, berättar Oskar för Trav365.

”Kände ingen glädje”

Vilka delmoment i programmet ser du mest fram emot?

– Jag tar det lite som det kommer men vill bli en bättre ledare och tränare. Genom ATG Talang kan man få hjälp och utbyta erfarenheter, samt lära sig hur man ska agera i speciella situationer. Jag är absolut tacksam över att få vara en av de sju utvalda.

På vilket sätt kan du själv bidra till att göra livet enklare för de övriga deltagarna?

– Jag är väl den som varit igång längst av de som är med i år och ska försöka berätta vad jag själv upplevt och varit med om.

Livet tycks leka för Gävle-tränaren som tog ut sin proffslicens 2018 men så har det inte alltid varit. Under sina snart fem år som proffs har han upplevt många toppar, men också en del dalar. När det var som tyngst började han känna av en matthet och harmonin var som bortblåst.

– I början var det bara roligt men till slut blev man ganska trött på grund av känslan att inte veta hur man ska tackla pressen. Det finns oändligt många tipstidningar och hemsidor. Alla vill ha sin information och försöker hela tiden roffa åt sig det där lilla, lilla unika ordet som gör deras tips så mycket bättre än andras.

– Till slut så kände man ingen glädje vid segrarna. Det började med Antonio (Tabac) en senhöst. Då kändes det som om det bara fanns en häst i hela världen för folk, men för mig var han bara en i stallet. Jag ville framhäva att alla delar var lika viktiga.

”Inte lika roligt längre”

Har kontakten med media varit en jobbig del av yrket för dig?

– Både och. Jag brukar vara noga med att det ska vara samma information oavsett vem det är som ringer. Media är dock jätteviktig och det är där man syns mest. Det är roligt när ni hör av er för det är ett tecken på att det går bra.

Trots en stor kärlek till sporten resulterade en nervositet i samband med tävlingar, samt höga krav både från honom själv och folk utifrån, i en tomhet. Även den sociala biten tycktes bli lidande och Oskar kände att det behövdes en förändring.

– Innan jag blev tränare så var jag mer social och gillade att vara i centrum, men ju längre tid som gått desto mer tillbakadragen har jag blivit. Numera uppskattar jag att vara själv på ett helt annat sätt än förr och tycker att det är jobbigt att vara bland mycket folk. Det är inte lika roligt längre.

Flera travtränare och kuskar har på senare år öppenhjärtigt berättat om sina kamper med psykisk ohälsa. Oskar behövde inte söka professionell hjälp och gick istället sin egen väg.

– Jag har försökt att jobba på och lära mig att hitta rätt människor i min närhet som jag trivs med. Det är kanske den viktigaste biten. Det kan även vara ganska skönt att sitta själv i soffan.

Köpte gård – fann tryggheten

På senare tid har tv-tittarna från och till även fått få ta del av Oskars expertis i samband med olika tv-sändningar, och det är en roll som han tycks trivas alldeles utmärkt i.

– Det är otroligt kul faktiskt. Jag har försökt att vara mig själv, så naturlig som möjligt. Jag säger det jag tycker och tänker och står för det.

Vi misstänker att detta är något du gärna gör oftare i framtiden?

– Har jag tid och det passar så ställer jag gärna upp, vilket jag också har sagt. Det är upp till de som driver programmen om de tycker att jag har gjort det bra.

Han fann under fjolåret travgården Gundbo – och slog till. Efter en tid av ångest och sömnlösa nätter verkar han nu ha hittat harmonin i livet.

Innebar detta någon slags nytändning och nyfunnen trygghet för dig?

– Ja, trygghet blev det absolut. Hela mitt liv, min framtid, byggs ju där, så är det. Nu kan jag hela tiden göra saker helt efter mitt eget huvud och behöver inte fråga någon annan. Det känns otroligt bra. Det senaste året har varit spännande och det kommer att vara mycket under många år framåt. Att äga eget är annorlunda än att hyra.

”Behåll alltid lugnet”

På frågan vad han skulle göra annorlunda om det gick att vrida tillbaka klockan några år blir svaret:

– Det är tack vare saker som jag gjort tidigare som fått mig dit jag är i dag.

Vilka råd skulle du vilja ge till andra människor i branschen som befinner sig i samma situation nu som när det var som tuffast för egen del?

– Behåll alltid lugnet och få inte panik bara för att det inte går bra. Ta det lugnt, reflektera och tro på det ni gör. Då blir det oftast bra. Gör man inte det så kommer man inte någonvart.

Oskar har för närvarande 73 hästar på sin träningslista och känner framför allt en stolthet över att på kort tid lyckats bygga upp en så pass stor och framgångsrik rörelse.

Kylin Blom tillhör redan trav-Sveriges nutid, och det trots att han ännu så länge bara är 29 år fyllda. Några timmar till så att säga, för på tisdag fyller talangen nämligen jämnt. Och lita på att det firades stort den gångna helgen. Mer än 80 personer var inbjudna och festen ägde rum hemma på gården.

Slutligen, hur mår du egentligen en dag som denna?

– Mycket bra. Jag trivs med min tillvaro och får leva min dröm, vilket är få förunnat.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN