”Tror många har tänkt – vad är det för tokstolle”

Jonas Gylling i lång intervju • Stängdes av för ”enhandare” men friades: ”Tog det hårt”

Uppdaterad 2021-12-09 | Publicerad 2021-11-30

Affärsmannen Jonas Gylling, 53, har inom kort avverkat första året som kusk.

Mängder av avstängningar och böter har retat upp många kollegor.

Nyligen slutade han som kusk i protest mot domarkåren efter en påstådd enhandsdrivning.

– Överdomstolen ändrade beslutet och då valde jag att fortsätta, säger han till Trav365.

Den 17 januari i år tog Jonas Gylling trav-Sverige med storm genom att helt orädd och utan respekt vinna sitt allra första travlopp som kusk.

Det hela utspelade sig på Axevallatravet med en häst som kommit att prägla 53-åringens debutår på flera sätt – Digital Lucky.

Många var det redan i början av året som reagerade på Gyllings rättframma och frispråkiga stil.

Få personer inom travet har på så kort tid varit upphov till så många åsikter, känslor och rubriker som just Jonas Gylling.

”Jag är en enkel människa”

”Gratiskusken”, som han kallar sig då han inte tar något betalt för sina kuskinsatser, är vid sidan av sin nya passion en framgångsrik affärsman och entreprenör.

Från början var inträdet som kusk främst för att åtnjuta lugnet och harmonin bland hästarna – som en motpol till det hektiska liv som företagare.

Men allt har gått mycket snabbt. Antal ägda hästar accelererar i snabb takt och ambitionsnivån har skjutit i höjden.

– När jag ger mig in i något så är det all in. Jag ser möjligheter, det vet alla de som känner mig. Men visst är det många som också blivit chockade och tänkt, vad är det för tokstolle med en sådan attityd. Jag tycker om att driva med folk, jag har någon förmåga att driva fram de här personerna. De som är kritiska tror jag ofta är avundsjuka för de inte vet. Jag är öppen med vem jag är och tror på information och transparens, säger Gylling och fortsätter:

– Inom travet är det lite mentaliteten att man ska sköta sig själv, många vill inte samarbeta. Alla är ju så klart mån om just sin häst, de tränar den och tar hand om sina individer på sitt eget sätt, vi är tävlingsmänniskor och så måste det också få vara. Det finns vissa som fortfarande inte hälsar men så är det alltid. Det är generellt kul när folk kommer fram, men alla vågar inte. Jag är ju trots allt en enkel människa.

Entreprenören och kusken Jonas Gylling talar om att det finns en avundsjuka bland människor som inte känner honom.

Efter avstängningarna: ”Vet jag gjort fel”

Under sitt första år som kusk har Jonas Gylling vunnit sex av de 32 lopp han kört – vilket ger en segerprocent på 19.

Men 53-åringens kuskinsatser har också renderat i otaliga bestraffningar med avstängning, körförbud och böter som följd.

Gylling är självkritisk till en viss punkt då han anser att många av de straff han fått är helt i sin ordning, men inte alla.

– Jag kan absolut erkänna att en del grejer varit klumpiga, men alla kuskar gör fel, det händer varje dag med snäva körningar och annat. Jag har själv varit spelare och så kallad staketkusk, nu inser jag att det inte är så lätt men jag går framåt för varje start och försöker bli bättre hela tiden.

– Det gäller att lära sig varje häst, de är unika i sig. I början satt jag mest och tittade på vagnar men nu har jag blicken mer framåt. Det absolut svåraste för mig är att volta, det är mycket svårare än många tror. Jag vet jag har gjort fel många gånger men kan också tycka att det vid flera tillfällen varit för hårt dömt.

För två veckor sedan vann du med Digital Lucky på Örebrotravet. Efter att ha blivit avstängd resten av året för en så kallad ”enhandare” valde du att sluta som kusk. Men efter att ha blivit friad så ändrade du dig. Kan du berätta om uppståndelsen?

– Att jag skulle få för en enhandsdrivning, det var jobbigt. Det ser jag som djurplågeri och något som Gocciadoros lärling gjorde över axeln. Man generaliserade och jag tog det personligt. Att jag skulle ha slagit Digital Lucky gjorde mig ledsen och jag hade svårt att förstå hur de tänkte. Jag kunde inte ta in varför jag fick det straffet när kusken bredvid inte fick någonting, det var konstigt. Jag var inte den som drev yvigt och då valde jag att sluta som kusk. Överdomstolen ändrade beslutet och då valde jag att fortsätta.

– Men efter att ha tänkt igenom mitt beslut så anlitade jag en advokat (Jesper Arvenberg) och till slut ändrade Överdomstolen straffet och det kändes som en upprättelse. Stefan Melander (proffstränare) har sagt till mig ”pojken du kan inte driva”. Nu hände allt det här på hemmabanan med 34 hästägare på plats och massa ståhej i vinnarcirkeln. Jag tog det väldigt hårt. Jag vet faktiskt inte hur måldomaren Stefan Kanestad tänkte.

Efter att ha blivit avstängd året ut för en enhandsdrivning anlitade Gylling advokaten Jesper Arvenberg. Överdomstolen gick på deras linje. Straffet blev i stället två veckors avstängning och 3 000 kronor i böter (felaktigt bruk av körspö).

Visionen: ”Bli bäst på Örebrotravet”

Jonas Gylling har ett nära samarbete med Elin Dalegård – proffstränare på Örebrotravet.

Årets siffror har förbättrats – men enligt Gylling är det bara början.

– Elin är en duktig tränare och har varit det länge. Men det är inte så lätt om du inte har material. Nu har det gått ett år och jag minns när vi talade i telefon i början, hon visste vem jag var men inte mer än så och tvekade lite, jag har ju alltid varit en buse. Nu har vi lärt känna varandra och det är mycket glädje och god stämning i stallet.

– I år har har jag/vi satt en ribba att köra in en halv miljon och där är vi snart. Nästa år har jag sagt 2,2 miljoner, jag vet att det är en jäkla ribba men jag har förhoppningar på flera hästar. Jag tror ”Lucky” springer in minst lika mycket, underifrån kommer Rough Weather, Uhiba har inte startat men har otroliga farter och så förstås Maharajah-sonen Cardin som är det värsta jag suttit bakom. Jag och min fru har köpt en gård med plats för tolv hästar. Visionen är att bli bäst på Örebrotravet men Åke Lindblom blir svår att rå på. Klart det blir en snackis när någon kommer från ingenstans.

”Vi har inte sett botten”

Du är tillbaka efter två veckors avstängning, lagom till söndagens Grand Slam 75-tävlingar från Mantorp, där bland andra Digital Lucky startar. Hur går tongångarna i stallet?

– Det är en ruggig häst och vi är optimistiska med både ”Lucky” och Digital Bar den dagen. Hästen utvecklas hela tiden och springer och ”lallar”. Han trivs med livet och jag tror inte folk förstår riktigt hur bra han är. Vi har inte sett hans botten än. Egentligen skulle han ha startat på V75 men den kusk (Örjan Kihlström) som vi ville ha var inte på plats den dagen.

Jonas Gylling och proffstränaren Elin Dalegård storsatsar inför nästa år. Ambitionen är att köra in 2,2 miljoner. Digital Lucky har i år vunnit sex av 14 starter och tjänat 218 000 kronor.

Följ ämnen i artikeln