Wallenius-Kleberg: ”Det hade varit underbart”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Margareta Wallenius-Kleberg om kvällen på Solvalla.
Foto: TR Bild
Margareta Wallenius-Kleberg om kvällen på Solvalla.

Solvalla dukar upp för en superkväll under onsdagskvällen med V75 och miljonloppet Jubileumspokalen, bland mycket annat.

För Menhammar stuteri och miljardären Margareta Wallenius-Kleberg är kvällen speciell, då de är med och bidrar på olika sätt i flera lopp.

– Det är mycket uppskattat och det känns bra. Det är ju väldigt skojigt, säger hon.

Ja, vad sägs om Jäntungens lopp, ett lopp som går ut på att hedra kallblodet, född på Menhammar stutueri på Ekerö, Prix Maharjah, nästan alla vet att superhästen Maharajah kommer från Ekerö-stuteriet, Big Noon-poklaen, en häst som betydde- och betyder mycket för Menhammar och Wallenius-Kleberg, Wallenius Cup och dessutom är deras häst Who’s Who, Maharjahs son tillika ”kopia” favorit i huvudloppet, Jubileumspokalen.

– Jättekul! Alla anställda hos oss är inbjudna också, det blir en speciell kväll, säger Margareta Wallenius-Kleberg.

”En helt underbar häst”

Nyss hemkommen från ett tropiskt Florida ser redardrottningen fram emot två travintensiva dagar. Först högklassig unghästauktion vid Wenngarn under tisdagen, sedan superkvällen på Solvalla.

– Det är ju väldigt skojigt! Vi hade ju en Wallenius-dag i december tidigare, men då var det ofta regn och rusk. Kul att den här dagen körs i augusti, trav ska köras på sommaren. Det är mycket uppskattat det här och det känns bra. Vi hjälps åt, vi och Solvalla. Big Noon är ju på Solvallas logga också. Han var en helt underbar häst. Jag var ganska liten då, men jag minns honom så väl. Hästen bar sjuk till och från på äldre dagar och hade problem med levern. Jag gick upp till stallet och alla surrade omkring där för att veterinären skulle komma och låta honom slippa smärtorna något mer. Alla sprang runt som sagt, men ingen brydde sig om hästen, så jag satte mig i krubban och kliade honom på huvudet. 

Hästkärleken fanns redan då?

– Om inte innan så fick jag den då.

”Nervpirrande”

Margareta fick fira stora framgångar med Maharajah, som har ett eget lopp under onsdagskvällen.

Nu är en av hans många söner, Who’s Who, en av Sveriges hetaste hästar. 

Förra året vann han Svenskt Travderby på Jägersro i Malmö och i år har han tagit ett kliv till.

– Han är en fantastisk häst. Han har gjort några bra lopp i år och det har varit nervpirrande. Alla lopp ska köras, men kan inte ha annat än en bra häst och en bra kusk.

Vad tror du om Who’s Whos chanser i Jubileumspokalen?

– Jag vet inte, jag vågar nästan inte tro något. Men om han hade vunnit hade det så klart varit underbart roligt för alla.

”Hade varit i Notre Dame och bett en bön”

Kan han bli lika bra som pappa?

– Säg det…Vi får väl se vad som händer. Det kanske blir Frankrike i vinter, (Prix d’Amérique är ett mål) vi hoppas det. Människorna i Frankrike älskade pappa Maharajah. Till och med den franska veterinären på banan sa till mig att hon höll tummarna för Maharajah, inför loppet där han vann. Vi hade en hjälp av en spansk veterinär därnere också som hade varit i Notre Dame på morgonen och bett en bön för Maharajah.

Menhammar har ett eget tält på Solvallas publikplats med inbjudna gäster under kvällen. Därikring kommer Margareta följa kvällen och Who’s Whos framfart.

– Det blir spännande. Man blir väldigt glad ibland och väldigt ledsen och besviken ibland inom travet. Vi får se.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN