Mejla

Michael Carlsson

Tar andra raka segern hur lätt som helst

Carlssons GS75-tips • Lopp för lopp • Systemförslaget

Publicerad:
Uppdaterad:
Valley Brodde spikas i kväll.
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Valley Brodde spikas i kväll.

Han gjorde debut i ny regi Daniel Redén senast och krossade konkurrenterna via en mäktig långsida.

Valley Brodde är knappast sämre med loppet i kroppen och tar andra raka segern i dag hur lätt som helst.

Spikar även Sukpoint C.C. som flög fram i spurten senast och som nu får en jänkarvagn bakom sig.

Det är Grand Slam 75 i Örebro i eftermiddag och miljonspelet kryddas av tvååringsloppet Svampen som har 455 000 kronor i förstapris. I det här loppet har flera stjärnor tänts genom åren och vi får se flera synnerligen lovande talanger göra upp om den digra prischecken i dag.

Per Nordström har vunnit det här tvååringsloppet två gånger tidigare. Först med flygmaskinen Denim Boko 2012 och sedan med Dixi Sisu 2015.

Jag tror att Nordström har bra chans igen och det med fartfyllda Tiny Rocket. Det tvååriga stoet har gjort tre starter och senast imponerade hon vid en överlägsen triumf. Hon snabbstartade till ledningen och vann med krafter kvar. Här gäller det att hålla ut Sayonara från början och sedan är hon hästen att slå. Per Nordström säger att Tiny Rocket är redo för en rejäl rekordsänkning och det kan mycket väl bli Jägersrotränarens tredje seger i det här storloppet.

Men jag ska medge att favoriten Global Badman har övertygat i tre raka segrar och är fortfarande obesegrad. Han har vunnit lätt varje gång och näst senast på 1.14,1 utan att vara bottnad. Från ett bättre utgångsläge hade det kunnat vara en spik, men från spår åtta bakom bilen över kort distans vet vi att det lätt kan gå galet.

Jag kompletterar den ovan nämnda duon på systemet med Sayonara som har vunnit två lopp på tre starter och som kommer från seger på Solvalla senast. Tränaren Fredrik Wallin har jättefina framgångar med sina unghästar och killen som sitter i sulkyn, Carl Johan Jepson, är hungrig som en varg i loppen.

En liten chansning

Apropå Carl Johan Jepson så är det han som rattar in en av mina spikar i omgången. En liten chansning ska medges då det finns en liten risk att hästen kan bli över från det berömda innerspåret i Örebro.

Hästen det handlar om är Sukpoint C.C. som gjorde debut i ny regi för Ulf Stenströmer senast. Då hamnade han långt bak från ett dåligt läge men spurten bet jättefint när hästen kom farande över upploppet och blev tvåa bakom Ottens Dibaba.

Jag pratade med Ulf Stenströmer som berättade att Sukpoint C.C. ”bara” var tränad i sanden inför den starten och inte vässad i något banjobb. Han menade på att hästen normalt borde gå framåt rejält med loppet i kroppen och vara ännu vassare nu.

Stenströmer hade pratat med Jepson som tyckte att den här uppgiften såg ”intressant ut” och vill hänga på en jänkarvagn bakom hästen från det här läget. Sukpoint C.C. har öppnat bra i tidigare regi och för tre starter sedan spetsade han direkt från bricka fyra bakom bilen här han vann på Jägersro.

I ett annars öppet och streckkrävande lopp tar jag ställning och spikar Sukpoint C.C., och litar på att Carl Johan Jepson löser det hela från innerspåret.

Säkraste spiken

Den säkraste spiken i omgången kommer i GS75-inledningen. Valley Brodde har alltid varit en bra häst och han har gått bra och visat fina kvaliteter i tidigare regi också. Intrycket i comebacken för sin nya tränare Daniel Redén senast var mycket bra. Det var förvisso ett billigt lopp på Romme men sättet som Valley Brodde vände ut och in på sina konkurrenter på slutvarvet var imponerande. När Örjan Kihlström styrde på varvet kvar från spår tolv över kort distans small det bara till ut på den sista bortre långsidan när Valley Brodde blåste förbi hela fältet i ett nafs. Han försvann sedan ifrån till en överlägsen seger utan att förta sig.

Även här handlar det om att fixa innerspåret bakom startbilen. Valley Brodde har tidigare öppnat snabbt men skulle han bli över så litar jag på att Kihlström tar i högertömmen direkt för det här gänget sänker Valley Brodde från dödens om så skulle vara.

Det blir fyra streck i GS75-2 som är ett treåringslopp där de flesta är färska och bara har gjort några få starter. Favoriten Mister Donald har börjat karriären bra och efter segern näst senast blev han senast trea från ledningen på Solvalla. Är given liksom Daniel Redéns Dwayne Zet som också har börjat bra och nu återkommer efter ett uppehåll. Men Redéns hästar är trimmade direkt och vet inte vad ”behöver lopp i kroppen” är.

Condior var tvåa senast och tog sig då förbi Mister Donald och är given liksom fartfyllda men inte helt pålitlige Unarmed Face. Skulle Adrian Kolgjinis häst sköta sig blir han svårslagen från ett fint läge med Erik Adielsson i vagnen.

Jag varnar

Peter Untersteiners hästar kom in i en riktig formtopp för en vecka sedan och radade upp segrarna. Jag var ett tag inne på att spika Love Håleryd i den fjärde avdelningen från ett perfekt läge. Hästen har mött tuffa konkurrenter och var bland annat femma i ett derbykval bakom vinnande Attraversiamo. Senast hamnade han omöjligt till och hade långt fram när spurten sattes in över upploppet. Det gick undan till slut och även om han bara var femma, så var han på linje med vinnaren i mål.

Peter Untersteiner meddelar dock att Love Håleryd måste tävla med skor runt om den här gången vilket är ett minus. Därför blir det gardering.

Jag streckar sex hästar och varnar för Zingy Kronos och Borin T.N.

Peter Untersteiner har dock en mycket bra chans att vinna den femte avdelningen. Det fyraåriga stoet Velegance gjorde en ”Valley Brodde” senast och svepte förbi konkurrenterna i ett huj över den sista bortre långsidan. En imponerande insats. Nu är det spår åtta och ett par vassa konkurrenter emot, men kommer hon bara någorlunda till så kan det bli seger igen.

Jag måste dock ha med två formstarka hästar emot. Global Wonderful gjorde ett fint intryck vid segern senast och hästen hade varit förkyld inför den starten och lär vara ytterligare förbättrad nu med loppet i kroppen. Är snabb ut och har ett bra läge bakom bilen.

Moon Zappa har gjort två jättefina lopp efter sitt långa tävlingsuppehåll. Först en andraplats och senast blev det seger från ledningen. Är ett givet bud även här.

Hästen har ett perfekt läge

I GS75-avslutningen kan det vara så att Bo C. är helt klart om hästen är lika bra som tränaren Bo E Nilsson säger. ”Bosse” har varit ett stort stallskrik i V75 två gånger i rad. Först spurtade han mycket bra till andraplatsen men senast var han helt under pari och knappast frisk.

Favoriten Deede Star är rikstotohärdad och gått snabbt genom klasserna. Vann både försök och final i V75 och finalen från dödens. Kan bli svårslagen även här.

Skrällvarningen är formstarke Digger Lord som levererade en rykande spurt via spåren senast i V75 bakom vinnande Kennedy. Då från tillägg och nu har hästen ett perfekt läge med spår två bakom bilen. I sulkyn sitter likaledes formstarke Rikard N Skoglund, så se upp, om hästen är lika vass som senast och kusken får till en suverän styrning.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 1 Valley Brodde (10–5)

GS75-2: 4–2–7–9 (6–1)

GS75-3: 1 Sukpoint C.C. (5–3)

GS75-4: 2–4–7–3–8–1 (6–9)

GS75-5: 8–3–6 (7–2)

GS75-6: 4–5–8 (6–9)

GS75-7: 6–9–5–3–11–8 (1–12)

Systemet är på 1296 rader.

Av: Michael Carlsson

Publicerad: