Trav

Hallsta Lotus är död: ”Var helt makalös”

Järvsöfaks-sonen sprang in tio miljoner kronor

Av: 

Daniel Söderbäck

Andreas Örtengren

TRAV

Järvsöfaks-sonen Hallsta Lotus är död.

Kallblodsstjärnan sprang in tio miljoner kronor och blev 20 år gammal.

– Han var helt makalös, säger tränaren Jan-Olov Persson till Trav365.

Den 19 oktober kom beskedet att den svenske ikonhästen Järvsöfaks dött vid en ålder av 26 år.

Nu är även Järvsöfaks-sonen Hallsta Lotus död, det rapporterade Travronden tidigare under torsdagen.

2004 tog Hallsta Lotus hem karriärens största seger när han vann Svenskt Kallblodsderby på Östersund med tränaren Jan-Olov Persson i sulkyn.

”Var under isen men kom tillbaka”

Han vann även Nordiskt Mästerskap vid tre tillfällen samt Elitkampen på Solvalla och SM vid två tillfällen.

– Han var otroligt bra och är det näst bästa kallblod, efter Järvsöfaks, som jag tränat. Han var helt makalös och jag minns många gånger då Ulf Ohlsson vann lopp med honom. Han parkerade utvändigt och bara körde i 20-tempo och vann. Han har betytt otroligt mycket för min del och kommer ju också från den första kullen från Järvsöfaks. Han var under isen några år men kom tillbaka och tjänade tio miljoner innan karriären var över, säger tränaren Jan-Olov Persson till Trav365.

Vilka minnen har växt sig starkast från tävlingsbanan?

– Det är så många stora lopp han vunnit. Svenskt- och Nordiskt Mästerskap, Elitkampen och dessutom dessa storlopp flera gånger. Men mitt största minne är ändå när han vann Svenskt Kallblodsderby på Östersund. Det var förutom storsegern min kuskseger 1 000, vilket var en milstolpe för mig.

”Kunde inte krossa maten”

Hallsta Lotus fick avlivas under torsdagsmorgonen och under året har Jan-Olov Persson tre stjärnhästar Faksen J:r, Järvsöfaks och nu Hallsta Lotus lämnat jordelivet.

– Det är klart att det känns jobbigt. Det är ju tre legendarer som på kort tid lämnat oss. Tre av de bästa hästarna jag haft och nu finns de inte längre. Persson fortsätter:

– Hallsta Lotus var 20 år och hade genom sin karriär haft en del problem med tänderna. Det här blev nu så pass allvarligt att det inte fanns något annat att göra. Han kunde inte krossa maten och det hade aldrig kunnat gå ett år till.

”Ett av de bästa kallblod jag någonsin kört”

Stjärnkusken Ulf Ohlsson körde Hallsta Lotus under stora delar av karriären.

– Han var en fantastisk individ som var otroligt stark och rejäl. Helt klart ett av de bästa kallblod jag någonsin kört. Du kunde ligga i 20-tempo och bara köra med honom, säger han till Trav365.

Vilket minne har etsat sig fast starkast?

– Han vann många stora lopp som Svenskt- och Nordiskt Mästerskap och även Elitkampen. Om jag måste välja något så var det häftigt med all publik då han vann Elitkampen på Solvalla men det är svårt för jag körde honom väldigt många gånger och han vann så många stora lopp.

Vad är din känsla nu när han är död?

– Det är naturligtvis tråkigt men samtidigt kommer det med åldern och när du får problem med hälsan. Jag har känt till det ett tag och jag tycker det är mycket fint av Jan-Olov Persson att ha den här minneslunden för Järvsöfaks, Faksen J:r och nu även Hallsta Lotus.

Här ska Hallsta Lotus begravas bredvid Järvsöfaks och Faksen J:r.
Här ska Hallsta Lotus begravas bredvid Järvsöfaks och Faksen J:r.

Ska begravas bredvid Järvsöfaks

Nu kommer Hallsta Lotus att begravas bredvid Faksen J:r och Järvsöfaks hemma på Jan-Olov Perssons gård, som Trav365 tidigare rapporterat om.

– Det känns jätteskönt att vi ställt i ordning den här minneslunden. I USA är de riktigt bra på att hedra sina hästar. Nu kan vi och alla andra minnas dem i all evighet. Allting är nästan klart men pandemin sätter stopp för en del planer, men det är inget att göra åt. Jag planerar även att samla ihop lopp och göra en minnesvideo på hästarna som finns i minneslunden. Den ska senare kunna ses i Järvsöfaks saloon. Planen var först till första advent men nu får vi se när det är klart. Inom kort i alla fall.

Hallsta Lotus gjorde sin sista tävlingsstart den 14 augusti 2015 och blev 20 år gammal. Hallsta Lotus tog 75 segrar på 195 starter.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Trav

LÄS VIDARE

Hit ska Järvsöfaks föras till sista vilan

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Jan-Olov Persson