”Folk grät – det blev otroligt, otroligt bra”

Stephanie tog med travhäst till äldreboende: ”Fin sak”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Privat

TRAV

Stephanie Werder tog med travhästen Clintan Sisu till äldreboendet Vardaga Villa Vikhem.

Utfallet: succé.

– Det blev en ren glädje för våra boende, säger Helena Ekstrand-Hall, aktivitetsansvarig och äldrepedagog.

Snabba och tävlingsinriktade på travbanan.

Men lugna och avslappnade när det inte ska tävlas.

Så kan det vara med travhästar och nyligen bevisades just det när travprofilen Stephanie Werder tog med sin travare Clintan Sisu till äldreboendet Vardaga Villa Vikhem.

– Det blev otroligt, otroligt bra. Vi hade en jäkla otur med vädret och det blåste rejält, men det gick bra och jag blev imponerad över hur snäll ”Clintan” var. Han la huvudet mot de boende, precis som han förstod att de behövde kärlek. Personalen och de boende grät när de såg vilken reaktion det blev, säger Werder.

”Hetaste samtalsämnet...”

Helena Ekstrand-Hall, aktivitetsansvarig och äldrepedagog på boendet, säger så här om succébesöket.

– Det blev en ren glädje för våra boende. Det var en supersnäll häst och det var det hetaste samtalsämnet när jag återvände till jobbet i morse. Några av de boende grät och det kom massa minnen från förr, när de hade varit i stall, eller hur det var som unga. Det var en ren fröjd för os i personalen att se, säger hon.

– När vi först planerade det här besöket så skakade bara de boende på huvudet när vi sa att en häst skulle komma. ”Det kommer ju inte gå att ta hit en travhäst”. Det blev en sån förväntat och till slut så kom ju en häst. Och vilken glädje det blev.

Stephanies mormor bor på boendet, därav blev besöket där.

– Jag har inte fått träffa henne- eller fått ta med mig henne ut nu under corona och jag har känt att hon har blivit sämre, det är det ena och det andra är att jag är- och har alltid varit väldigt mån om den äldre generationen. Utan de här människorna hade vi inte hade haft den fina framtid som vi har i Sverige, det är ju den generationen som har byggt upp allt och det var inte så många av dessa som hade det så bra som vi har nu under uppväxten och vuxenlivet. Jag tycker det är viktigt att ge något tillbaka och jag hoppas att jag får det så när jag blir gammal, att man får hitta på saker och känna sig lite levande.

”Planerar redan nästa besök”

Det är Stephanies företag Equum som betalade hyran av transport och övriga kostnader kring besöket. Och det är inte sista gången det kommer ske.

– Det är många som frågat mig nu, säger Stephanie.

Hos Vardaga Villa Vikhem ser man positivt på kommande aktiviteter.

– Vi sitter redan och planerar nästa besök. Vi kommer även att besöka stallet för att se hur hästarna har det i hemmiljön. Det här var inte sista gången, säger Helena Ekstrand-Hall.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN