”Förste att applådera om de hittar finansiär”

Svensk Galopps ordförande om arenafrågan i Skåne • Fick utstå hård kritik från galoppstjärnan: ”Säljer ut oss”

Publicerad 2022-07-06

Svensk Galopps ordförande Anders Lilius stänger inte dörren till en egen arena, men är väldigt tveksam till projektet. I stället tror han mycket på gemensamma satsningen med travet ”Nya Jägersro”.

Sveriges främste galopptränare, Lennart Reuterskiöld Jr, riktade hård kritik mot egna organisationen.

Anledningen: han vägrar bli en del av det nya jättebygget i Malmö.

Nu ger Svensk Galopps ordförande, Anders Lilius, sin bild av den infekterade arenafrågan.

– Jag stänger inga dörrar för en egen anläggning men det känns orealistiskt, säger han till Trav365.


”Inget att diskutera, då kommer jag lägga av” Galoppsstjärnans starka kritik


Projektet ”Nya Jägersro” har varit infekterat i flera avseenden men nyligen gav Malmö Stadsbyggnadsnämnd klartecken vad beträffar detaljplanen.

Den nya superarenan förväntas inom kort vara en realitet men vad som händer med galoppen är ännu höljt i dunkel.

Stjärnans kritik: ”Säljer ut oss”

Huvudorganisationen Svensk Galopp ser den nya arenan som det bästa alternativet men i Skåne har det under lång tid funnits ett stort motstånd till att bli en del av ”Nya Jägersro”.

Sveriges främste proffstränare inom galoppen, Lennart Reuterskiöld Jr, berättade att om planerna med en gemensam arena blir verklighet, då ger han upp sin rörelse.

– Jag lägger ner min verksamhet om vi slås ihop med travet. Jag är rädd för att våra egna företrädare håller på att sälja ut oss, att vi till slut inte har någonstans att ta vägen. De skiter lite grann i hur vi tycker. Mitt förtroende för huvudorganisationen försvann för länge sedan, säger han i en längre intervju med Trav365.

Ordföranden svarar: ”Vi har försökt”

Det finns i skrivande stund två möjliga vägar att gå för galoppen i Skåne.

Bli en del av den nya jättearenan ”Nya Jägersro”. Där får de sin bana invändigt om travbanan.

Bygga en egen anläggning i Bara i Svedala kommun (14 kilometer öster om Malmö). Där krävs externa finansiärer och ett långt hyresavtal från Svensk Galopp.

En arbetsgrupp har utsetts under ledning av Skånska Fältrittsklubbens ordförande Håkan Birger. Han ska tillsammans med de två andra galoppsällskapen (Stockholm och Göteborg) utreda möjligheterna.

Anders Lilius, ordförande i Svensk Galopp, är bekymrad över den oenighet och smutskastning som förekommer. Han är också tydlig med vilken som är huvudorganisationens linje.

– Jag har från och med 2019 varit ordförande. Den tidigare ledningen som beslutade om banan i Bara trodde att det fanns hur mycket pengar som helst. Man har skrivit på en massa avtal utan att tänka på konsekvenserna. Man har försökt att ragga finansiärer, likaså Jockeyklubben, men ingen har varit villig att investera, säger Lilius till Trav365.

Det har tidigare talats om externa finansiärer från Norge och Danmark. Om den nya arbetsgruppen hittar en realistisk lösning, hur ställer ni er då?

– Jag vill inte stänga några dörrar och är den förste att applådera om de hittar finansiärer, men känner samtidigt att det är orealistiskt i nuläget med en egen anläggning. Vi har tagit ett beslut där vi kommit fram till att vi aldrig kan äga en egen arena.

– Jag undrar varför vi inte ska vara med på Europas största hästcenter? Hade vi varit med i diskussionen från början hade vi kanske fått det yttre spåret men nu blev det innerspåret. Vi ingår i en sport som har svårt med nyrekrytering. Att vi då ska bygga en arena 15 kilometer från Jägersro, i min värld är det tokigt.

”Nya Jägersro”

”Vi har inte pengar”

Proffstränaren Lennart Reuterskiöld är en av alla de missnöjda rösterna i Skåne som ser en sammanslagning med travet som fullständigt oacceptabel.

Anders Lilius har tagit del av kritiken och utvecklar sitt och Svensk Galopps resonemang.

– Vi har lån som måste betalas och vi är liten del av ATG:s omsättning (1,6 procent). Nu har vi fått igenom en jättefin grej med ”Nya Jägersro”. Det finns helt enkelt inte pengar till en egen anläggning. Det är inte ”Juniors” hästägare som ska gå in och betala. Min första prioritet är att titta på ekonomin och om vi har råd, men vi har inte pengar. Om någon ska investera så mycket vill de också ha betalt varje år.

– Dessutom är marken kontaminerad. Du kan inte använda marken till exempelvis bostäder. Det var därför som PEAB sålde marken till Svedala kommun. Vem skulle bygga om du inte vet att du får återbäring?

Om sammanslagningen med travet på ”Nya Jägersro” blir av. Hur ser det ut med träningsmöjligheter?

– Vi måste skapa dessa möjligheter på något ställe. Den stora gården Skönabäck (såldes nyligen till ESS Hotel Group), som är ett exempel där det skulle kunna gå att bedriva träning.

Skönabäck, ett av flera möjliga träningsalternativ enligt Anders Lilius om en sammanslagning med travet blir verklighet.

”Travet vill hjälpa till”

Anders Lilius är väl medveten om det besittningsskydd som råder från galoppens sida fram till den 31 december 2026.

Men ambitionen är att vara därifrån långt tidigare.

– Det finns ett besittningsskydd som enligt lag gäller fram till slutet av december 2026. Om vi flyttar till ”Nya Jägersro” och ska lämna våra träningsmöjligheter den 1 april 2023, då har travet sett väldigt välvilligt på en etablering på Jägersro. De vill hjälpa till på ett positivt sätt för att få byggstart i tid.

Följ ämnen i artikeln