Stjärnkusken: ”Jag trodde inte på det”

Raffin om chockbeskedet: ”Trodde att han trollade mig”

Eric Raffin om dystra beskedet att superhästen Face Time Bourbon med största sannolikhet har tävlat färdigt.
Eric Raffin om dystra beskedet att superhästen Face Time Bourbon med största sannolikhet har tävlat färdigt.

Face Time Bourbon är skadad och missar söndagens Prix d’Amérique där han var storfavorit till att ta tredje raka segern.

Tävlingskarriären är över för superhästen.

Nu berättar kusken Eric Raffin om chockbeskedet.

– Vi kunde inte gambla med hästens hälsa. Bättre att sluta före en tragedi, säger han till Le Parisien.

Under tisdagseftermiddagen slog nyheten om att dubble Prix d'Amérique-vinnaren Face Time Bourbon skadat sig och därmed missar möjligheten att försvara fjolårstiteln i vad som brukar betraktas som världens tuffaste och mest prestigefulla travlopp – Prix d'Amérique.

Lite senare under tisdagen kom nästa chock då uppfifter om att tränaren Sébastien Guarato berättat för den franska radiokanalen France Bleu att superhästens karriär är över.

Enligt Equidia ska det röra sig om hovproblem.

– Face Time kommer aldrig tävla igen. Vi föredrar att avsluta karriären så att han kan fortsätta som avelshingst, sa tränaren till France Bleu.

”Får inte glömma den stora mästaren”

Stjärnkusken Eric Raffin som skulle ha kört Face Time Bourbon i årets upplaga av PdA chockades av beskedet när han fick höra om nyheten.

Samtidigt som han tycker det är jättetråkigt så vill han minnas den forne kämpen som den mästare han var.

– Man måste också sätta saker i perspektiv. Jag mår bra, mina släktingar också, och hästen är inte död. Vi kunde inte gambla med hästens hälsa. Bättre att sluta före en tragedi. Jag är väldigt glad över att bli förknippad med Face Time Bourbon, och vi får inte glömma den stora mästaren som han är, säger Raffin till Le Parisien.

”Smäll i ansiktet”

När Eric Raffin fick det dystra beskedet trodde han först inte att det var sant.

– När jag talade med tränaren under tisdagen trodde jag först att han trollade mig. Jag trodde inte på det och det var som en smäll i ansiktet, berättar han vidare för den franska tidningen.

Ready Cash-sonen var storfavorit till att ta tredje raka segern i Prix d’Amérique på söndag. Han vann Prix d'Amérique 2020 och 2021. Svenske stjärnkusken Björn Goop körde honom till seger vid båda tillfällena, innan han under förra vintern blev petad som kusk på hästen. Därefter har franske stjärnkusken Eric Rafiin kört hästen som ägs av Scuderia Bivans.

Face Time Bourbon vann 35 av 42 starter.

Totalt har sjuåringen sprungit in knappa 3,4 miljoner euro, eller 31,5 miljoner kronor, sett till dagens växelkurs.

Face Time Bourbon
Face Time Bourbon
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!