Veterinären: Man fuskar fram individer

Jämför nervsnittning med anabola steroider: ”Helt förkastligt”

Uppdaterad 2020-06-08 | Publicerad 2020-06-04

Propulsion vann Elitloppet i söndags på Solvalla.

Elitloppsvinnaren Propulsion har sannolikt tävlat nervsnittad i Sverige sedan 2015 – vilket är förbjudet.

Nu förklarar veterinären Flemming Winberg vad man gör vid nervsnittning och hur det påverkar hästen.

– Man fuskar fram individer, man skulle kunna jämföra med anabola steroider, säger han.

I söndags vann han Sveriges största travlopp, Elitloppet, på Solvalla.

Men eftersnacket kring superhästen Propulsion, som sprungit in 34 miljoner kronor, har handlat om något helt annat.

I tisdags slog bomben ner i travvärlden. Norska facktidningen Trav-og Galopp-Nytt kom med uppgifter om att Propulsion – innan han köptes av Stall Zet och togs hem till Daniel Redén – blivit nervsnittad i USA. Något som inte är tillåtet i Sverige.

”Grundlurade vid köpet av hästen”

Under onsdagen kunde tidningen Sulkysport bevisa det hela genom att publicera veterinärintyget som visar att ingreppet har genomförts.

Några grenar av nerver från varje sida har också tagit bort. Ingreppet ska inte innebära några besvär för hästen som kan vara tillbaka i full träning. Eftersom Propulsion inte längre kommer att ha någon känsla längst ner av hoven så är det mycket viktigt med noggrann och daglig hovvård för att hästen inte ska få någon skada”, står bland annat i det veterinärintyg som Sulkysport kan visa upp.

Ingreppet skedde på Hogan Equine på Fair Winds Farms den 27 april 2015. Senare samma år köptes hästen på en auktion av Stall Zet och tränaren Daniel Redén.

Propulsion hade följande resultatrad före ingreppet: 8-6-3-6-4-3. Efter ingreppet löd resultatraden 1-1-7-1-1-1 (varav två lopp var kvallopp).

I auktionskatalogen stod inget om nervsnittningen.

– De blev grundlurade när de köpte hästen. Propulsion köptes på helt felaktiga premisser, det mesta står i amerikanska kataloger, men det är för mig mycket märkligt att det inte stod med att hästen var nervsnittad, säger Flemming Winberg, legitimerad veterinär med lång erfarenhet.

Förbjudna åtgärder

Det amerikanska travförbundet USTA rapporterade informationen om att Propulsion var nervsnittad till sin databas. Informationen ska även ha funnits med på det exportcertifikat som skapades när hästen skulle transporteras till Sverige och Daniel Redén. Något som uppenbarligen både ägare, tränare och svenska förbundet missat.

Därefter har Propulsion tävlat på i Sverige, trots att det är emot reglerna.

Så här står det i ST:s regler under punkt 4:5: 

”Övriga förbjudna åtgärder eller substanser som kan innebära att häst för viss tid eller alltid är förbjuden att delta i tävling

a) Nervsnittning/nervblockad (hyposensibilisering i extremiteter eller rygg via operation, frysning eller med kemiska medel).”

”Hästen lider inte...”

Det finns olika typer av nervsnittning. I Propulsions fall ska man ha använt diod-laser, enligt de uppgifter som Sulkysport presenterade under onsdagen och som även bekräftats av det amerikanska travförbundet.

Flemming Winberg har läst veterinärintyget från det att Propulsion nervsnittades.

– Man öppnar upp över nerven, sen bränner man av nerven med laser. Det är ett mer effektivt sätt att skära av nerven, säger han.

Nervsnittning är inget som genomförs i Sverige numera.

– Det finns olika aspekter i det här ingreppet. I en avelshygienisk aspekt är det förkastligt, hästar vinner som egentligen inte skulle vinna. Man fuskar fram individer, som anabola steroider, skulle man kunna jämföra det med.

– Från hästens synpunkt, från det ögonblick man har gjort det, så vet inte hästen bättre, den har inte ont längre. Hästar är så, antingen har dom ont, eller så har dom inte ont. Hästen lider inte på något sätt, men det finns risker. Hästar kan få fång och böjsenan kan gå av, främst på äldre hästar, det har jag sett hända, men det var längesedan, och jag tror att det var en av anledningarna till att man valde att ta bort det här. Det här är ju inget vi önskar, vi vill inte ha det här.

Vad händer med hoven eller benet när man gör det här?

– Du tar bort känseln, ofta den djupa känseln inne i hoven. När du tar bort den så riskerar ju hästen att trampa in stenar eller spikar i hoven, utan att märka det, det kräver en väldig uppmärksamhet. I det här fallet har man missat det här, vad det verkar, och det är inte alls lätt att hitta något som tyder på en nervsnittning, för känseln i huden kommer tillbaka väldigt fort.

Kan man ha gjort ett ingrepp i annat syfte, som sedan skadat nerven?

– Nej, jag kan ju läsa innantill i veterinärintyget och det står ju hur och varför man har gjort det här. Det står ju att man tagit bort fem centimeter av nerven.

”Finns inga bra sätt att kolla det på”

Flertalet veterinärer har kollat Propulsion efter att rykten om att han skulle vara nervsnittad kommit ut. Samtliga har sagt att hästen har 100 procent känsel i hovarna.

– Men det är inget konstigt, säger Flemming Winberg.

Han förklarar:

– Det finns inga bra sätt att kolla att en häst blivit nervsnittad. Man kan ju kolla känseln i hoven, eller slå in en spik i hoven, men det är naturligtvis inget man gör. Jag känner veterinären som har gjort det här ingreppet på Propulsion, Patty Hogan, och hon är otroligt duktig och gör det på ett kosmetiskt sätt för att det inte ska synas. Att hitta det ärret, det kan vara omöjligt. Det är som om du skulle göra en kosmetisk operation i ansiktet, man ser ju inte ärret då.

Vad säger du om att flera veterinärer har tittat på hästen, men inte fått fram att den varit nervsnittad?

– Veterinärerna som Daniel använder är duktiga och erfarna, men vi använder ju inte nervsnittning på hästar i Sverige, så man kan inte göra så mycket mer än att kolla känseln i hovarna på hästarna.

– Det man förvånas över är att allt det här tydligen stått med på exportcertifikatet. Varför Svensk Travsport inte har någon rutin att kolla tillbaka med det amerikanska förbundet – det är många frågetecken och man kan lägga skuld åt alla möjliga håll. Det är väldigt, väldigt svårt, men något har ju hänt här…

– Den norska tidningen tog ju kontakt med förbunden i USA och Kanada och fick fram de här uppgifterna, det är ju inte svårare för ST att göra den kollen.

”Man får inte vara naiv”

Vad säger du om allt detta?

– Det är tragiskt. Väldigt tråkigt för tränare, ägare och alla inblandade veterinärer. Det blir en kalldusch. Jag är säker på att varken tränare eller veterinärer vetat om det här. Men man har ju ett tränaransvar. Som köpare har man också ett ansvar, man är tvungen att kolla på såna här saker. Det är inte lätt, men det är nödvändigt. Speciellt när man köper från USA, man får inte vara naiv, det är mycket pengar i det här.

Utifrån det du sett och hört, har han tävlat här olagligt?

– Det är ett regelbrott.

Propulsion har ju varit en extremt framgångsrik tävlingshäst och är numera en populär avelshingst med sin fina stam, som tillägg till de fantastiska resultaten, vad tror du händer nu?

– Det får Svensk Travsport svara på. Han hade ju resultat innan det här, så han kan nog vara kvar i aveln. Men man kan ju inte annonsera hans resultat som man har gjort nu, säger Flemming Winberg.

Propulsion har belagts med startförbud i väntan på Svensk Travports utredning.

– Det är många olika delar i det här, i dag har hästen fått startförbud i väntan på utredningen. I dag har vi även säkerställt att vi har alla resurser och vi har även startat en intern utredning om vi har brustit i våra processer, sa Maria Croon, vd för Svensk Travsport, i onsdagens V86-sändning i TV12.

Svensk Travsport skriver i ett pressmeddelande på torsdagen att utredningen i Propulsion-fallet fortgår.

En ny avelsvärdering av hästen kan, enligt 25 kap. 6 § Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet.

”Chock”

Stjärnhästen har sprungit in över 33 miljoner i Daniel Redéns regi.

Nioåringen, som blev ”Årets häst” i Sverige 2019, har tagit 39 segrar på karriärens 79 starter. Förutom storsegern i Elitloppet i söndags kan triumfer som Mastersfinalen, Hugo Åbergs Memorial, Norrbottens Stora Pris, Finlandia Ajo, Olympiatravet och Åby Stora Pris nämnas.

– Första gången jag ens fick höra om det här var förra året. Då kom Steen Morten Johansen (ansvarig för utredning och säkerhet på Svensk Travsport, reds.anm.) till mig och sa att det går rykten om att hästen ska ha blivit nervsnittad under sin tid i USA. Det kom som en chock. Jag sa till honom att det låter helt otroligt att jag som travtränare ska ha bommat det i så fall. Och att alla mina veterinärer ska ha missat det. De går alltid igenom mina hästar som kommer från USA, säger Daniel Redén till Travronden.

Trav365 har sökt Daniel Redén för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln