Peter Forsberg: ”Jag blir lite för nervös”

Tre Kronor-ikonen i stor intervju med Trav365 om: • Nya starten för Diamanten • När Modoprofilen sprack på V75 • Nervositeten med starthäst

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN
Peter Forsberg på Olympiatravet 2019.

Han har vunnit två Stanley Cup, två OS-guld och två VM-guld på hockeyrinken – bland annat.

Efter den aktiva karriären lägger Peter ”Foppa” Forsberg, 47, ännu mera tid åt sin andra passion: travsporten.

I en stor intervju med Trav365 berättar han om den kommande V75-starten med Diamanten, när kompisen Magnus Wernblom sprack på V75 och känslorna när en häst ska starta.

– Jag blir lite för nervös innan loppen, säger han.

Som ishockeyspelare behöver Peter ”Foppa” Forsberg inte någon närmare presentation.

Han har i stort sett vunnit allting som går.

Redan under den aktiva ishockeykarriären har Peter Forsberg haft ett brinnande intresse för travsporten tillsammans med pappa Kent Forsberg.

På lördag startar deras stjärnhäst Diamanten igen på V75. Den här gången på Jägersro, med en jackpott på 55 miljoner kronor. Dessutom gör hästen sin första start i nya regin hos Björn Goop.

I en stor intervju med Trav365 berättar 47-årige Forsberg om resan inom travet, bästa minnena, varför han egentligen är för nervös för att ha en starthäst och vad som händer när han spricker på V75.

1 av 3 | Foto: DANIEL NILSSON/BILDBYRÅN
En klassisk bild på Mats Sundin och Peter Forsberg efter OS-guldet i Turin 2006.

”Tittat mer än någonsin”

Under 2020 har det blivit ännu mera trav ifrån hemmet i Schweiz för Tre Kronor-hjälten.

– Det var lite annorlunda när man spelade ishockey, då kunde man spela en Stanley Cup-final samtidigt som ett V75-lopp, det var lite andra prioriteringar då. Nu är det inte mycket som går före. I år har jag tittat mer än någonsin på trav, säger Peter Forsberg och fortsätter:

– På något vis har vi alltid haft hästarna och för att vi tycker det är roligt. Det har alltid varit en bra sammanhållning runt hästarna och vi haft roligt i gruppen. Vi har exempelvis inte haft hästar för att ta dem till avel, utan för att de ska kampera och försöka vinna de stora loppen.

Katalysator i hästägandet är pappa Kent Forsberg.

– Det är ju Kents bolag och han som har koll på grejerna, han har ett ännu större intresse än vad jag har. Det är han som har kontakten med tränare och kuskar och kollar in propositionerna.

– Det har varit en rolig resa med hästarna genom åren. Vi har inte sett det som att vi ska ha hästarna för att tjäna pengar, utan att vara med och tävla i de största loppen. Vi har även fått möjligheten att vara med i stora lopp.

”Den får han höra ibland”

Tillsammans har de bland annat kunna följa framgångar med exempelvis Diamanten och Adrian Chip. Två travminnen som kommer högt på ”Foppas” lista över bästa travminnen.

– När Diamanten vann Kungapokalen 2017, det var rätt bra. Jag var inte på plats då utan var på en golftävling där vi var 30 till 40 personer som kollade. Ett annat minne är när Adrian Chip var tvåa i Hambletonian 2007. Han var tvåa bakom Donato Hanover, det var stort.

Ytterligare en grej som tar sig in på hans topplista är hästen Orbital Air, när han vann loppet Silverörnen på Solänget i Örnsköldsvik 1999. Hästen ägdes av Stall Fura Fighters där flera Modoprofiler var med, bland annat Peter Forsberg, Niklas Sundström och Magnus Wernblom.

– Magnus Wernblom sprack på V75 då. Han tipsade alla om att vår häst inte kunde vinna, för han springer inte när det regnar och han trivdes med banan och så vidare. Han tog inte med honom på kupongen och missade sju rätt. Den får han höra ibland, ha ha.

”Vill egentligen inte ha den alls”

Känslan att ha en starthäst, är enligt Peter ”Foppa” Forsberg något speciellt.

– Om det är V75 så är man med på söndagskvällen när startlistorna kommer, man kollar vilket spår hästen fick, vilka som är emot. En vecka när man har starthäst på V75 ger en extra kick så klart.

Just kicken, är det den man eftersöker, även när man slutat som aktiv?

– Nej, jag vill egentligen inte ha den alls. Jag blir rätt nervös och det var samma sak när jag spelade hockey. Dagen innan match älskade jag att spela tv-spel för att släppa nervositeten. Egentligen är jag glad att slippa den där jättenervositeten. Jag tycker det är jobbigt, jag blir lite för nervös innan loppen.

– Samtidigt, så glad som man är efteråt, det är nästan samma känsla som när man vann själv inom ishockeyn. Det är belöningen att få vinna, både när jag spelade hockey och nu med hästarna, i alla fall har det varit så för mig.

Du är en vinnarskalle, när det inte går som du vill inom travet, vad händer då?

– Ha, ha, det beror på vilken situation det är och vad som har hänt. Men det är ju så att trav är trav och allting kan hända. Det är inte så att jag kastar något programblad eller så, däremot när jag spricker på V75, vilket jag alltid gör, då blir jag faktiskt lite arg, ha ha.

Diamanten vann Ego Boys Minne den augusti i år på Rättvik med Erik Adielsson i sylkyn.
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Diamanten vann Ego Boys Minne den augusti i år på Rättvik med Erik Adielsson i sylkyn.

Siktar på start i Frankrike

Diamanten har fått spår sex på Jägersro i V75-6 som startar klockan 18.20 på lördag där vinnaren tar hem 150 000 kronor. Hästen gör sin första start med nye tränaren Björn Goop.

– Diamanten har hoppat några gånger, vi får se. Jag har väl inga jätteförhoppningar på att han ska vinna utan hoppas att han gör ett bra lopp, säger Forsberg.

Han är även med och deläger Aramis Bar, som också tränas av Björn Goop. Här är även Washington-stjärnan Nicklas Bäckström med. Tanken är att både Diamanten och Aramis Bar ska ner till Frankrike och tävla under vintern.

– Om båda sköter sig så är tanken att vi ska ner till Frankrike. Aramis Bar har varit lite upp och ner, vissa gånger har han varit fantastisk. Det var otur att han blev sjuk inför Europaderbyt. Det ska bli otroligt kul, sedan vet man aldrig hur långt det räcker.

Publicerad:

LÄS VIDARE