Mejla

Michael Carlsson

”Precis allting talar för seger – given V75-spik”

Carlssons V75-krönika • Analys • Tre bästa • V75-systemet • Torsdag 7 juli på Halmstad

Daniel Redéns Francesco Zet spikas på V75 i kväll på Halmstad.
Daniel Redéns Francesco Zet spikas på V75 i kväll på Halmstad.

TRAV

I kväll smäller det på Halmstadtravet när Sveriges snabbaste fyraåring ska koras.

Daniel Redén och Örjan Kihlström har vunnit Sprintermästaren tillsammans två gånger de senaste fyra åren.

Precis allt talar för att de gör det igen – nu med superhästen Francesco Zet som står i en klass för sig.


ANNONS: V75 i kväll. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp 19.20. [Extern länk]


V75-1

Det har blivit dags för en av trav-Sveriges stora klassiker, Sprintermästaren, även kallat ”Sveriges Hambletonian” med 1,2 miljoner kronor i förstapris. Det är Halmstads största meeting för året med stor travfest torsdag och lördag.

Kvällens omgång på V75 inleds direkt med ett försök till Sprintermästaren. Det körs tre försök där de tre främsta går vidare till finalen, som körs strax efter klockan 22.

Daniel Redén och Örjan Kihlström har vunnit Sprintermästaren två gånger tillsammans. Först 2018 med Perfect Spirit och sedan 2020 med Don Fanucci Zet. I kväll är duon storfavoriter att göra det igen med den nya stjärnan 5 Francesco Zet. Kullens kung har sopat rent och efter segern i Kriteriet och Breeders Crown i fjol har han fortsatt i år med att vinna Kungapokalen och senast Readly Express lopp.

Tränare Redén säger att det här är den mest talangfulla häst som han har suttit bakom och en riktig värsting således. Francesco Zet har vunnit 11 lopp på 13 starter och jagar här sin åttonde raka seger.

Han kommer naturligtvis att jogga hem det här försöket och Örjan Kihlström vill förstås försöka spara så mycket krafter det bara går till finalen. Blir megafavorit men inte mycket att orda om utan bara hamra in spiken och bläddra vidare.

V75-2

4 Sourire Frö har utvecklats otroligt mycket i år och tränaren Ulrika Wällstedt har gjort ett snyggt jobb med hästen. Han har verkligen sett dunderfin ut på slutet och efter två raka, imponerande segrar var han även mycket bra som tvåa senast efter ett tufft lopp.

Är snabb från början men det är flera startsnabba med, bland annat 3 Down Under, så det är inte givet att det blir någon ledning.

Hur som helst ska han räknas med en bra segerchans och hästen känns given
i finalen av Sprintermästaren.

Det sprudlar som sagt form om Sourire Frö och nu blir det även jänkarvagn på för första gången i karriären. Det kan så klart ge ytterligare en växel.

1 Fly Light kommer Paul Hagoort från Holland hit med och vi vet sedan tidigare att när han reser till Sverige är det i angeläget ärende. Hästen tränades tidigare av Åke Svanstedt i USA där han tävlade framgångsrikt. Han avslutade säsongen i fjol med att vara trea i Kentucky Futurity efter en bra spurt, och sedan tvåa i Breeders Crown. Har gjort en start i sin nya regi och var då trea bakom äldre hästar. Hade dessförinnan gått ett kvallopp.

Har ett fint läge med innerspår, men oklart hur snabbt han kan öppna. Känns som en het segeraspirant.

Hemmahästen 7 Edibear har haft en härlig utveckling i år med tre raka segrar och senast var det i V75. Är inte borta här trots läget.

V75-3

Klar favorit i det tredje försöket blir 6 Iznogoud Am som imponerade stort
i våras vid segrarna.

Han kvalade in till Kungapokalen och nämndes som ett av de främsta motbuden till Francesco Zet i finalen. Där var han dock inte som bäst, även om han dessutom fick ett tufft lopp.

Senast var han med och körde i en våldsam öppning där första 500 meterna travades på rekordsnabba 1.03,6. Han fortsatte upp till varvet på 1.09,5 och fick mjölksyra till slut. Höll tappert som tvåa och kommer han till ledningen här blir han inte lätt att besegra. Kan även vara en spik för den som så önskar.

4 Nazario gjorde första starten för Daniel Redén senast och höll starkt från dödens
i Ina Scots Ära bakom Edibear. USA-hästen är stor och rejäl och Daniel Redén gillar honom skarpt. Torde gå framåt en hel del med den genomköraren i kroppen eftersom han inte hade startat på åtta månader. Kan mycket väl vara vinnaren här.


ANNONS: V75 i kväll. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp 19.20. [Extern länk]


V75-4

9 Marion Fouty Bon är i knallform. Efter andraplatsen i V75 bakom Margareta Tooma för tre starter sedan, bombade hon runt Solvalla-ovalen i ett ursinnigt tempo. Första 500 efter 1.07,7 och första tusen efter 1.08,1. Men trots det drog hon bara undan till en imponerande seger.

Senast mötte hon hingstar över medeldistans och från ett dåligt läge. Men Marion Fouty Bon spurtade storstilat till tredjeplatsen och sprang med full fart över mål. Före sig hade hon hästar som Mister Hercules och Bepi Bi.

Nu är det bakspår och lång resa ner till Halmstad, men normalt torde hon ha
en mycket bra chans att fälla det här gänget.

10 Fifty Cent Piece vann Stosprintern i fjol och var då väldigt bra för Robert Bergh. Har gjort två starter i sin nya regi Daniel Wäjersten och efter en knapp seger i debuten blev hon senast tvåa utan att övertyga. Måste lyfta sig rejält för att vinna men det kanske hon gör nu med två lopp i kroppen och kapaciteten finns där onekligen.

2 Global Brilliance var riktigt bra i fjol men har varit svår att få i gång i år. Tränar bra nu och har läge för ledningen där hon brukar bita ifrån sig.

V75-5

6 Parfait A.F. blev det fel för senast när hon hamnade en bit ner i tredje invändigt och fick backas sist. Ett struligt lopp men hon avslutade bra i skymundan och vann knappt gången innan. Har nu fått två lopp i kroppen efter ett uppehåll, och nu har hon fått ett intressant läge med springspår.

Carl Johan Jepson är vass i starten och det kan mycket väl bära av till ledningen. Dessutom ska hästen tävla barfota runt om för första gången i karriären vilket känns spännande.

12 Orgie Vrijthout kommer från Paul Haagort och då är det som bekant bra när han reser hit till Sverige. Hästen har hög segerprocent och vann sju lopp på elva starter
i fjol. Fick ett tufft lopp senast i Wolvega men höll bra som trea. Kan mycket väl runda samtliga trots tillägget.

V75-6

Dags för finalen i Stosprintern, två hästar höjer sig klart över mängden.

Favorit – och ett spikförslag – är 3 Imhatra Am, mycket tack vare sin superfina form givetvis, men även att hon är så startsnabb. Hon dansade hem Fyraåringseliten för ston för tre starter sedan i suverän stil, och var gången efter tvåa bakom Marion Fouty Bon.

Senast vann hon sitt uttagningslopp till Stosprintern lekande lätt, efter att ha körts på säkerhet i början och sedan glidit till ledningen efter ett drygt halvvarv.

Vann enkelt med krafter kvar och blir förstås mycket svårslagen från spets även i finalen. Det är även aviserat barfota runt om, precis som i Fyraåringseliten för ston.

2 Chebba Mil är ingen startraket men desto starkare till slut. Hon spurtade till en säker seger i uttagningsloppet och vinnare av Drottning Silvias Pokal leker man inte med hur som helst. Kommer att avsluta starkt och utmana favoriten till slut.

V75-7

Ett stayerlopp över dryga tre varv avslutar där fransosen 11 Hades de Vandel mycket väl kan visa sig starkast. Han har tävlat mycket på Vincennes i långa lopp och skaffat sig hårdhet, vilket kan visa sig utslagsgivande här.

Senast var han ute i ett långlopp under Oslo Grand Prix-dagen på Bjerke, men fick där alldeles för långt fram. Det stämde inte med tempo eller positioner, men hästen
avslutade bra hela vägen in i mål som fyra i skymundan.

Med den genomköraren i kroppen, och om det stämmer bättre på vägen, kan det bli seger nu i stället.

15 Spickleback Face är härdad i gulddivisionen en längre tid där han har mött eliten i flera stora lopp i år. Senast i Jämtlands Stora Pris där han fullföljde klart godkänt som femma bakom den suveräna vinnaren Vernissage Grif. Hästen är stark, gillar långa lopp, och nu är motståndet inte av samma kaliber som han har varit van vid att möta på slutet.

Däremot står han lite illa till med bakspår på 40 meters tillägg. Måste ändå vara ett
tidigt bud här.


ANNONS: V75 i kväll. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp 19.20. [Extern länk]


Carlssons tre hetaste:


4 Narzario (V75-3)

Höll starkt i debuten för Redén. Ännu vassare nu. Kan slå till.


3 Imhatra Am (V75-6)

Strålande form. Barfota runt om nu som i Fyraåringseliten för ston. Kan leda runt om.


5 King Cole (V75-7)

Vinner ofta, toppform och står bra till på start. Kan bli svårfångad för tilläggshästarna.

Carlssons V75-system

V75-1: 5 Francesco Zet (7–2)

V75-2: 4–1–7 (3–2)

V75-3: 6–4–2 (5–3)

V75-4: 9–10–2–1 (5–4)

V75-5: 6–12–8–2–7–4–10 (1–9)

V75-6: 3–2 (1–4)

V75-7: 11–15–3–5–9–6 (8–10)

3 024 rader/1 512 kronor


Av: 

Michael Carlsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ miljonjakten på V75 – live med Trav365

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75-tips

V75-tips

V75

Trav