Stjärntränaren: Jag tappar aldrig hungern

Timo Nurmos om sitt fantastiska facit i Svenskt Travkriterium: ”Det ska egentligen vara helt omöjligt”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: Maria Holmén / TR BIlD
Civilon

Sedan 2006 har demontränaren Timo Nurmos tagit sju segrar i Svenskt Travkriterium.

På tisdag är det stor kvalkväll på Solvalla där 60–åringen siktar mot nya finaler.

– Jag har svårt att förklara hur det har gått så bra, säger Solvallatränaren till Trav365.

Under tisdagskvällen på Solvalla ska de två finalfälten till treåringsloppen Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks utformas. Förutsättningarna är enkla – de två främsta i varje heat är kvalificerade för finalerna som går av stapeln den 29 september på huvudstadsbanan.

Solvalla-tränaren Timo Nurmos har vunnit Kriteriet sju av de tretton senaste åren.

– Det ska egentligen vara helt omöjligt att ha ett sånt resultat. Jag är otroligt glad och stolt över alla segrar. Dessutom har jag även vunnit det finska Kriteriet vid två tillfällen, säger han.

”Otroligt känslosam seger”

Regerande mästare i årgångsloppet för hingstarna och valackerna är Nurmos-tränade Inti Boko som slog av självaste Campo Bahia över upploppet – till skrälloddset 19,59 med Johnny Takter i sulkyn.

2017 vanns miljonloppet av Villiam – på det nya världsrekordet 1,12,0 över distansen 2640 meter med autostart.

– Självklart är det väldigt roligt att komma med två raka segrar i bagaget. Av alla triumfer jag tagit i loppet måste jag säga att segern med Villiam var extra speciell. Han hade funnits hos mig sen han var tio månader och var min egen uppfödning, säger Timo och berättar vidare om 2017 års finalseger med Villiam:

– Det var otroligt känslosamt för mig och en av de häftigaste och roligaste segrar jag varit med om. Namnet Villiam kommer från min farfar och att vinna Kriteriet just det året är något jag aldrig glömmer.

”Jag lämnar inget åt slumpen”

Finalen av Svenskt Travkriterium körs alltid över distansen 2640 meter med autostart och motsvarigheten för stona, Svenskt TravOaks, körs över distansen 2140 meter med autostart.

Årgångsloppen för treåringarna är mycket prestigefulla och för stona delar man ut 1,4 miljoner i förstapris och för hingstarna och valackerna belönas segraren med två miljoner. Dessutom är de flesta premiechansade vilket i praktiken innebär att prischecken dubbleras.

Timo Nurmos ger sin syn på hur han lyckats vinna loppet så många gånger.

– Det är mycket svårt att förklara hur det kunnat gå så otroligt bra, men en förklaring är att jag följer upp alla treåringar noggrant och lämnar inget åt slumpen. Hästarna är som barn i skolan som utvecklas, och man måste ta det steg för steg, säger han och berättar vidare:

– Unghästträningen skiljer sig förstås en hel del mot hur det är att träna de äldre individerna. Hästarna måste följas upp där de befinner sig och det är viktigt att man hänger med i alla steg. Man börjar egentligen från noll och alla utvecklas ju på olika sätt och olika snabbt.

”Min stora chans i årets upplaga”

Solvalla-proffset har två hästar till start i tisdagens kvallopp till Svenskt Travkriterium på ”Valla”. I lopp 2 startar Brother Bill från ett andraspår bakom bilen och i det fjärde loppet får vi se Civilon från bricka fyra bakom bilen.

– Brother Bill har fått ett bra spår men är inte riktigt färdig ännu. Han är under utveckling och jag tror inte han är redo för en final. Vi testar eventuellt ett goggles-huvudlag på honom.

– Civilon är min stora chans i årets upplaga. Det är en väldigt fin häst som jag har höga tankar om. Även han är under utveckling och var riktigt bra i den senaste starten på Solvalla. Han har alla egenskaper för att nå riktigt långt och är en given finalhäst för mig.

”Ska kunna nå final”

I Svenskt TravOaks har 60–åringen tre ston till start i kvällens kvalfält.

– Ghostintheshell (lopp 1) och är en fin häst. Hon utvecklas snabbt och vann med krafter kvar senast på Solvalla. Nu har vi ett tråkigt bakspår, men jag tycker ändå att hon ska räknas med chans att nå finalen.

– Jasmine De Veluwe (lopp 3) har ett jobbigt utgångsläge med spår tio och kan vara lite trög av sig. Det blir svårt att ta sig till final. Greta Sisu (lopp 12) har ett fint andraspår bakom bilen men är inte färdig. Vi testar troligen barfota runt om, men även här blir det svårt att gå vidare till finalen.

”Tappar aldrig lusten”

Trots de otaliga framgångarna i årgångsloppet har Timo Nurmos inga problem med motivationen.

– Jag är lika hungrig på nya segrar som jag var i början. Det är hela tiden nya individer som tävlar och det är aldrig på samma sätt. Om man som en hockeyspelare eller skidåkare vunnit allt, kan jag förstå att man kan tappa motivationen, säger Timo och förklarar vidare:

– Men om du är en travtränare och jobbar med nya hästar hela tiden blir det aldrig likadant. Jag tappar aldrig lusten till att vinna nya lopp och ingen häst eller något lopp är det andra likt.

Publicerad:

LÄS VIDARE