”V75-procenten blir låg – det är stormvarning”

Sportbladets tidiga V75-Tanke • Analys • Spikar • Skrällar • Tidiga systemet • V75 lördag 27 mars på Solvalla

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MALIN ALBINSSON, MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Dante Kolgjini och Upper Face är ett tidigt skrällbud på V75.

TRAV

V75 avgörs på Solvalla under lördagen.

Här är Trav365:s Micke Korhonens tidiga tanke.

Du får tidiga spikarna, tidiga miljonskrällarna och det tidiga systemet – bland annat.

– Väljer man att gardera i V75–6 så måste Upper Face med, säger han.


ANNONS: Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke” på V75. [Extern länk]


Varje måndag kommer Sportbladet Trav365 presentera sin tidiga V75-analys.

På lördag den 27 mars körs V75 på Solvalla.

Här är tidiga analysen, spikarna, skrällarna, startlistorna och systemet.

Tidiga kortanalysen:

Vi spelare tvingas ofta till svåra beslut när systemen snickras ihop. Vad göra när en av dina favorithästar möter en på papperet bättre häst? Ska man tippa med hjärnan, eller hjärtat? Den gångna lördagen valde jag det tidigare och lämnade Digital Summit ensam på systemet, trots att Jaguar Dream tillhör mina två, tre favoriter bland de fyrbenta. Det som följde var snudd på smärtsamt att se. Lite som om Mike Tyson under sina glansdagar hade gått en match mot Stefan Löfven. Duellen var över redan i rond ett, under invägningen rentav. Jäklar vad fin Jaguar Dream var! Som djurvän var det en fröjd att beskåda, men som spelare... inte lika kul.

Känslan påminde inte lite om en Elitlopps-lördag 1997. Man hade laddat i veckor, till och med månader. Världens då speedigaste häst, åtminstone i min egna bubbla, Mr Spender skulle leka sig till vinst i Sweden Cup, tillika ”Lilla Elitloppet”. Alla studiebidrag som man hade lyckats sparat ihop skulle lastas på min absoluta favorithäst genom alla år. Dagen anlände så äntligen. Lopp efter lopp, spelform efter spelform, minskade kassan. Ingenting gick ens väg och när det så äntligen var dags för final med Mr Spender i en av huvudrollerna var man i valet och kvalet: spela mina sista slantar på Olle Goops fartvidunder, eller köpa en hamburgermeny på banan och ha råd att åka tunnelbana hem med svansen mellan benen. Jag valde det senare och grämer mig än i dag. Ni har säkert vid det här laget listat ut att Mr Spender vann loppet ifråga. Att hamburgarna dessutom var närmast oätbara gjorde inte saken bättre. Nu handlade det givetvis inte om några större pengar, men kontentan med historien är att det ibland inte behöver vara fel att följa hjärtat.

Nu på lördag är det just Solvalla som står som värd för V75-tävlingarna. Min hemmabana bjuder på finaler och toppsport. Tidigare år hade man hängt över staketet och applåderat de aktiva, men i år tvingas man som bekant följa sporten från tv-soffan.

Margaretas Tidiga Unghästserie, V75-2, är en sportslig godbit. Vilket härligt lopp! Högkapable 6 No Doubt sprang som treåring 10,5 över 1 640 meter och gör efterlängtad årsdebut. Det tycks bli samma utrustning som vid den segern och han kommer att dra på sig mycket spel. Jag oroar mig dock för att han får en stygg resa, mest troligt utvändigt ledaren, och då kan man inte kräva vinst av honom.

5 Manny Muscle känns desto hetare. En topphäst i vardande och även om han inte lyckades fullt ut i de största loppen i fjol så visade han bland annat i Breeders' Crown-finalen i november hur bra han är. Då fick han chansen på tok för sent men avslutade vasst bakom Mister Hercules. Årsdebut nu, precis som många av konkurrenterna, och givetvis kan det behövas en genomkörare. Han är dock så pass bra i grunden att det förmodade favoritskapet är helt på sin plats. Manny Muscle är startsnabb och skulle han släppas till ledningen så lär loppet vara över. Något säger mig dock att det finns en risk för svar och då ser genast loppet vidöppet ut.

V75-3 är på papperet den lägsta klassen, men här kryllar det av framtida klassklättrare. Det skiljer inte mycket mellan första och sista häst i ranken och dessutom aviseras spännande ändringar på flera. Jag lyfte senast fram förvandlingsnumret 10 Condior och även om han inte var i närheten av att nå spets den gången lyckades han avgå med segern trots en tung löpning. En tidig måndagsmorgon som denna är streckprocenten ofta vilseledande, men just nu är han hur som helst klar streckfavorit. Senast trodde jag stenhårt på honom och borde följt hjärtat och spikat. Denna gång känns han inte alls lika het, inte från bakspår, och bara en av många med chans. Som favorit skulle han vara överspelad. Det säger åtminstone hjärnan. Skrällen ligger på lut och en helgardering kan vara på sin plats för att överleva detta lopp.

Hjärtat och hjärnan ställer även till det för mig i V75-5. 1 Ubiquarian Face spikades med framgång i årsdebuten och insatsen var femstjärnig. Han ser ut som en helt ny häst efter vinterträningen och borde ha gått framåt ordentligt med den genomköraren. Spets och slut? Nja, så enkelt är det inte. 2 Mr Clayton J.F. har tagit en längd på startkanonen Chapuy och längre ut finns även snabbfotade 7 Remarkable Feet. Det kan således strula för Adrian Kolgjini och att vinna en V75-final från utvändigt ledaren gör man inte på beställning. Omgången är oerhört svårlöst och jag chansspikar emot.

Tidiga spikarna:

7 Remarkable Feet (V75-5) är den jag väljer att hålla i handen när åskan går. Han närmar sig två miljoner i insprungna pengar men känslan är att spelarna alltför sällan tar honom på allvar. I en öppen, men också ojämn, silverdivisionsfinal väljer jag att rulla tärningarna och lämna honom ensam på kupongen. Det är en chansning, absolut, och extra knivigt blir det när han kommer från färsk förlust, samt att jag är barnsligt förtjust i värste konkurrenten Ubiquarian Face.

Motiveringen är att jag har ”kört loppet i badkaret” och listat ut att Jörgen Westholm släpps till ledningen av Mr Clayton J.F., och även om Remarkable Feet förlorade från den positionen alldeles nyligen så var han på intet sätt dålig. Vinnaren var helt enkelt grymt fin den dagen. Remarkable Feet var smällfin vid segern näst senast och ska nu tävla barfota runt om. Han är visserligen segerlös med den balansen men Jörgen skulle knappast avisera skoryck i en final om han trodde att hästen skulle bli sämre med den balansen. Hjärtat sa Adrian, hjärnan Jörgen. Jag valde Westholm.

2 Handsome Brad (V75-7) har årsdebuten avklarad och avslutade då mycket bra efter en snäll löpning. Åt Heavy Sound fanns inget att göra, den fick som bekant bestämma precis som han ville i ledningen. Från spår två bakom startbilen kan man räkna med full laddning från start. Handsome Brad är väldigt rask ut och har faktiskt svarat ut 5 Disco Volante tidigare. Jag är lite inne på att han lyckas med det på nytt och från spets kan jag inte se Handsome Brad torska en sval guldfinal som denna. Värste konkurrenten är tveklöst 7 Sorbet som såg rent grym ut senast, men inte kan han väl plocka ner mitt spikförslag från dödens? Handsome Brad går både i spets och med lopp i ryggar och jag bygger mina system kring honom på lördag.

Tidiga skrällarna:

Redan i V75-1 dyker en sådan där personlig favorit upp. Hjärtat säger: ”spika”, hjärnan: ”gardera”. Man slits mellan hopp och förtvivlan. Vad göra? Dessutom rycker man bakskorna för fjärde gången i karriären. Ett klart plus för hästen som gått riktigt bra med den balansen. Jag talar om speediga märren 9 Tullibardine Boe. Det måste väl ändå vara hennes tur nu? Hon speedar ner allt sista halvvarvet. Varför krångla till det? Hjärtat har sagt sitt, det är klappat och klart. Hjärnan vill dock vara med på ett hörn och säga sitt. Sätts spurten in för sent? Blir min idé fast bakom en mur av hästar över upploppet? Hjärnan får sista ordet och jag vågar inte singelstrecka Tullibardine Boe. Men som tipsidé är hon hyperintressant!

V75-2 innehåller gott om rysarbud. Många lär gå under radarn i ett jämnt och vidöppet lopp som detta. En som besitter en oerhörd potential och säkerligen kommer att bli aktuell för de stora finalerna under året är Roger Walmanns 8 Sidney Celeber. Han var fullt godkänd i årsdebuten och på intet sätt vässad för det loppet. Spår åtta är givetvis ingen höjdare så det gäller för kusken att snabbt som ögat hitta ner i banan. Passa även speedige 7 Furies Rain som är värd en fullträff. Amerikansk sulky och barfota runt om smakar fågel.

5 Diversity Pellini (V75-4) stod för en jättebra insats som tvåa senast och lär knappast vara sämre på lördag. I ett lurigt stolopp kan hon vara lösningen. Hästarna på 20-volten står tufft inne i loppet och vinnaren lär i stället återfinnas på start eller 40 meter efter där pånyttfödda 15 Ultra Bright hoppas upprepa segerreceptet från senast.

3 Upper Face (V75-6) föll med flaggan i topp senast men tvingades sträcka vapen mot en smygkörd konkurrent som flög fram på open stretch. Dante Kolgjini vann V75 för inte så länge sedan och får chansen bakom Upper Face. Kuskens orutin från dessa sammanhang innebär med all sannolikhet att streckprocenten kommer att hållas låg, vilket jag i så fall jublar över. Bra spår, distans och inte ens motståndet avskräcker. Här sitter troligen 1 Sweetman i spets, medan storfavoriten 8 Oxidizer riskerar en blytung löpning med tredjespår fram till utvändigt ledaren. Väljer man att gardera upp loppet så måste Upper Face med på lappen. Stormvarning! Här hade jag, tyvärr, endast råd med tre streck och fine Sweetman föll som sista häst bort när systemet skulle bantas ner. Måste dock med på lappen om ni har råd med fyra markeringar eller fler.


ANNONS: Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke” på V75. [Extern länk]


Tidiga tanken-systemet:

V75-1: 1, 2, 5, 7, 9 (3-11)

V75-2: 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9 (11-3)

V75-3: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 (3-2)

V75-4: 2, 5, 15 (3-13)

V75-5: 7 Remarkable Feet (1-4)

V75-6: 3, 8, 12 (1-7)

V75-7: 2 Handsome Brad (7-5)

2 205 rader/1 102,5 kronor

Banfakta, Solvalla:

Banförkortning: S

Längd: 1 000 m

Bredd: 20,7 m (2140 m), 21,7 m (1640 m)

Upplopp: 196 m

Open stretch: Nej

Vinklad startbilsvinge: Nej

Källa: Svensk Travsport.

Startlistor:

V75-1, 2 140 meter auto

1 Enge Eros - Jansson T 0 4 2 2 0 13,6a

2 Leon Zon - Ohlsson U 1 4 3 5 6 12,6a

3 Joseph Boko - Forss M 1 1 3 3 3 11,2a

4 Flexible Launcher - Sedström L 1 4 7 2 8 12,3a

5 Pere Ubu - Untersteiner P 5 d 5 3 7 12,0a

6 Bicc's Avalon - Djuse M E 7 2 1 2 4 12,6a

7 Timo Lane - Bergh R d 3 d 1 3 14,0a

8 Cash Cowboy - Adielsson E 4 1 1 3 0 12,9a

9 Tullibardine Boe - Jansson R L 0 2 6 4 8 12,6a

10 L.L.Royal - Widell K 8 4 1 3 2 12,8a

11 Awesome Kronos - Untersteiner J 1 1 2 d 1 12,4a

12 Ara - Westholm J d 2 8 1 d 13,4a

V75-2, 2 140 meter auto

1 Hulken Sisu - Rosleff V 2 3 0 4 2 12,4a

2 Hector Sisu - Ohlsson U 1 6 7 3 d 12,5a

3 Fade to Black Ås - Linder F 3 4 4 2 1 13,5a

4 Kurri Jari Boko - Heiskanen V 0 1 3 1 8 13,5a

5 Manny Muscle - Adielsson E 1 2 0 2 2 12,4a

6 No Doubt - Leo E 1 0 d 4 1 10,5a

7 Furies Rain - Untersteiner P 2 5 d 2 3 13,1a

8 Sidney Celeber - Kihlström Ö 4 1 2 1 3 13,0a

9 Mr Mah Can - Bergh R 5 2 4 1 1 12,8a

10 Axel Ruda - Djuse M A 4 1 6 1 1 11,7a

11 Philosopher - Eriksson C d 1 d 0 5 12,0a

12 Jeppas Unplugged - Widell K 3 0 4 d d 13,5a

V75-3, 2 140 meter auto

1 Bone Hard Flash - Lundberg P 4 1 2 1 6 13,5a

2 Solkattens Ferrari - Kontio J 1 1 7 1 d 15,1a

3 Pacific Kingdom - Jepson C J 6 2 1 6 1 14,5a

4 Zeolit - Adielsson E 1 4 5 3 6 14,8a

5 Mandela Zon - Korpi J 4 0 2 5 3 15,0a

6 Lucky Truc - Untersteiner J 1 0 d 1 2 13,9a

7 Cassius Ima - Eriksson K 4 1 d d 1 12,9a

8 Yuvaraj - Untersteiner P 2 3 1 1 2 15,1a

9 D.Day Zet - Kihlström Ö 1 3 1 1 2 14,1a

10 Condior - Bergh R 7 0 1 1 1 13,2a

11 Harvard Student - Ohlsson U 1 0 1 2 5 12,6a

12 Zack Bris - Kylin Blom O 1 2 1 1 5 13,1a

V75-4, 2 140 meter volt

1 Georgia Am - Ohlsson U 3 2 1 1 2 14,1

2 Teton Sweet Lindy - Svedberg M B 0 1 2 5 1 13,7

3 Västerbo Jolene - Frick K 3 4 3 d 3 14,9

4 Lorelei Marie - Kontio J 3 1 1 0 4 13,7

5 Diversity Pellini - Lähdekorpi H 0 1 4 1 2 13,6

6 Bearicecream - Jepson C J 3 2 1 6 5 14,0

2 160:

7 Havana Boko - Adielsson E 2 3 1 1 5 13,4

8 Amazon Font - Fiore C 2 1 8 3 2 13,5

9 La Paradeta - Oscarsson K 7 1 1 1 0 14,4

10 Luna Nera Doc - Andersson O J d 3 0 2 0 14,0

11 Xanthis Delicious - Djuse M A 3 1 3 7 4 14,0

12 Beluga West - Untersteiner P 4 2 8 0 5 13,0

13 Call Me Brodda - Persson S 2 8 4 1 4 13,9

14 Pappajonnys Ilse - Lennartsson P 0 0 1 0 7 14,8

2 180:

15 Ultra Bright - Kihlström Ö 3 8 2 3 1 12,2

V75-5, 2 140 meter auto

1 Ubiquarian Face - Kolgjini A 0 3 3 3 1 10,7a

2 Mr Clayton J.F. - Lennartsson P 8 d 3 0 3 11,2a

3 Mr Perfection - Oscarsson K 0 8 3 4 3 11,6a

4 Rally Hans - Kihlström Ö 0 5 0 3 1 10,6a

5 Global Undecided - Sjöström C 7 0 3 2 2 11,0a

6 Malkin - Forslin H 1 4 5 1 4 11,5a

7 Remarkable Feet - Westholm J 1 5 2 1 2 11,6a

8 Zio Tom Jet - Djuse M A 7 0 0 4 2 11,2a

9 Beartime - Jepson C J 1 0 d 1 1 11,0a

10 Vacqueyras - Åhlund T 2 6 0 0 4 11,6a

11 Kung Edward - Skoglund R N 8 3 d 4 2 11,0a

12 Betting Rebel - Ohlsson U 6 3 4 2 1 10,6a

V75-6, DD-1, 2 140 meter auto

1 Sweetman - Adielsson E 0 1 0 0 1 11,1a

2 Love Håleryd - Untersteiner P 3 0 0 6 0 11,6a

3 Upper Face - Kolgjini D 1 0 5 4 2 10,9a

4 Wind Knight - Gunnarsson M 4 4 3 5 8 13,2a

5 Digital Class - Lennartsson P 7 3 4 2 2 11,5a

6 Eclipse Am - Kolgjini A 4 d 1 1 2 11,9a

7 Upstate Face - Kolgjini L 1 4 1 2 d 12,3a

8 Oxidizer - Ohlsson U 7 5 1 1 1 13,0a

9 Tiger Marke - Skoglund R N 5 0 1 4 5 12,3a

10 Racing Ribb - Sjöström C 5 4 1 1 1 12,2a

11 I'll Fixit - Djuse M E 2 3 3 5 2 13,0a

12 Phoenix Photo - Kihlström Ö 4 1 1 7 4 13,4a

V75-7, DD-2, 2 140 meter auto

1 Highspeed Call - Björk J A 5 6 0 5 8 10,4a

2 Handsome Brad - Jepson C J 1 4 1 6 2 10,5a

3 Västerbo Grosbois - Pöllänen R 2 3 2 4 4 11,3a

4 Island Life - Bergh R 3 2 2 7 2 10,7a

5 Disco Volante - Ohlsson U 1 4 3 1 0 09,9a

6 Antonio Trot - Sjöström C 4 1 1 3 6 11,2a

7 Sorbet - Kihlström Ö 1 2 0 2 1 09,7a

8 Floris Baldwin - Djuse M A 2 4 5 1 5 10,0a

9 Hawk Cliff - Forss M 1 2 1 6 6 11,1a

10 On Track Piraten - Adielsson E 8 3 5 6 4 09,4a

11 Hazard Boko - Lennartsson P 1 0 1 2 5 11,0a

12 Super Zantos - Lisell A 7 0 3 8 5 10,9a


ANNONS: Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke” på V75. [Extern länk]


Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!