”Största jag lyckats med i min karriär”

Vann klassikern efter jättedrama • Nordström om: • Loppet • Firandet

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Mikael Rosenquist / TR BILD
Peter Ingves vann Svensk Uppfödningslöpning med minsta möjliga marginal, med Per Nordströms Islay Mist Sisu

Unghästexperten Per Nordström, 53, slutade etta, trea och femma i klassiska Svensk Uppfödningslöpning.

Nu berättar han om loppet, firandet och om att ha marginalerna på sin sida.

– All sport går ju egentligen ut på att vinna och det var några väldigt spännande minuter innan resultatet kom, säger den nyblivne storloppsvinnaren till Trav365.

Under lördagen avgjordes V75 på Jägersro.

Omgångens sportsliga höjdpunkt: V75-4 och finalen av det klassiska tvååringsloppet Svensk Uppfödningslöpning med 1,4 miljoner kronor i förstapris.

Redan i kvalen, två veckor tidigare, hade unghästspecialisten Per Nordström svarat för en styrkedemonstration modell större, genom att vinna båda försöken och dessutom lotsa samtliga tre hästar till final (Good Vibes, Islay Mist Sisu och Felix Orlando).

”Hade aldrig någon chans”

2020 års upplaga av Svensk Uppfödningslöpning blev dramatisk. Många trodde på förhand att Per Nordström själv skulle ta ledningen från sitt innerspår med Good Vibes, men var aldrig riktigt nära att försvara den åtråvärda positionen på hemmabanan Jägersro.

I stället brakade Peter Ingves till ledningen med stallkompisen Islay Mist Sisu.

– Jag hade aldrig någon chans att försvara täten. Banan brukar vara bra men den här dagen var innerspåret löst. Min häst kunde aldrig ta i ordentligt. Jag försökte täppa till för att ta ryggen på min häst i ledningen men lyckades inte, så vi hamnade i tredje inner. Från min position hade jag full koll på vad som hände och jag hade chansen att gå ut i loppet men valde att sitta kvar, säger Nordström till Trav365.

”Fantastisk känsla”

Segerstriden skulle komma att handla om två tränargiganter i dessa sammanhang, Svante Båth mot Per Nordström.

Erik Adielsson placerade Mellby Jinx utvändigt ledande Islay Mist Sisu och det såg länge ut som att den utvändige hästen skulle koppla grepp, men ledaren stred tappert samtidigt som Adielsson fick korrigera sin häst på upploppet.

Vinnaren fick utses efter ett förstorat målfoto: Islay Mist Sisu.

– All sport går ju egentligen ut på att vinna och det var några väldigt spännande minuter innan resultatet kom. Peter Ingves sa att han kände att han vunnit och fick medhåll av Erik Adielsson. Jag vet att det såg ut som att vår häst var före men jag vet också att utvändig häst har fördel av målkameran på Jägersro, säger Per Nordström och fortsätter:

– Det var en fantastisk känsla och alla minns ju en vinnare. Det målfotot betydde naturligtvis väldigt mycket för mig som tränare. Att nu ha vunnit loppet två år i rad är jättekul och en bekräftelse på att satsningen vi gjort under en längre tid nu också bär frukt. Det är en himla skillnad på att vara etta eller tvåa i ett sådant här lopp.

”Superstolta”

Bakom Islay Mist Sisu slutade Felix Orlando trea och Good Vibes skar mållinjen som femma.

Stall Per Nordström körde den här tävlingsdagen in närmare två miljoner kronor.

– Vi är verkligen superstolta över det här. Underbar segerglädje och ett fantastiskt resultat till stallet. Det här är det största jag lyckats med hittills i min karriär och nu ska vi njuta.

– Örjan som körde Felix Orlando blev kraftigt störd i loppet och tappade mycket fart och position. Han svarade för en av de snabbaste avslutningarna under hela tävlingsdagen och slutade trea. Örjan sa också att han hade varit med i segerstriden om inte incidenten varit i sista sväng. Men jag är trots det väldigt nöjd.

Har du hunnit fira något?

– Det har vi faktiskt gjort. Redan på lördagen när vi kom hem åt och drack vi gott. Nära min anläggning finns dessutom en vedeldad bastu där vi satt några stycken och hade det väldigt trevligt. Det blev lite starkare varor men i lagom mängd.

”Hade drabbats av ett virus”

Under onsdagen saxas V86 från banorna Åby och Solvalla.

Per Nordström är återigen i hetluften då selar ut en av omgångens mest betrodda hästar i Önas Prince (V86-8).

Förutsättningarna är optimala med spår två bakom bilen – över distansen 2 640 meter.

Den treårige valacken har vunnit sju av sina elva starter men fungerade inte alls senast i Kriteriet.

– Han hade drabbats av ett virus senast och även lite andra småsaker när vi kollade upp honom. Nu känns allt mycket bättre men det är inte 100 procent form. Han har känts fin i 20-fart i jobben och jag hoppas naturligtvis att han ska vara med i segerstriden. Det är en väldigt bra häst i grunden och vi har ett perfekt läge. Det här är en häst som jag hoppas ska bli aktuell för Svenskt Travderby nästa år som fyraåring, avslutar Nordström.

Publicerad:

LÄS VIDARE