”Det gjorde ont i själen – nu mår jag bättre”

Succékvinnorna i tv i stor intervju om: • Vägen tillbaka • Mentorn och stödet • Storvinsten

Uppdaterad 2021-03-27 | Publicerad 2021-03-22

Tre av landets främsta travexperter är före detta framgångsrika kuskar.

Alla lämnade karriärer som aktiva och gör nu succé i tv-rutan.

– Det gjorde ont i själen efter olyckan men nu mår jag äntligen bättre, berättar Elin Gustavsson för Trav365.

Att som kvinna slå sig in i en mansdominerad bransch är inte alltid enkelt. Trav-tv är inget undantag men på senare år har mycket hänt och flera framgångsrika kvinnliga kuskar har valt att sadla om och bli uppskattade tipsexperter.

Övergången från att vara aktiv till att byta yrkesbana och istället vända blickarna mot jobb som kommentator eller expert är vanligt förkommande i de flesta sporterna. Trav-tv präglas dock av flera av landets mest lovande yngre kuskförmågor, och på frågan varför de gav upp loppkörningen blir svaren olika.

Elin Gustavsson var mitt uppe i sin karriär då hon en mörk marsdag 2016 var med om en allvarlig olycka som på fler sätt än ett ritade om hela hennes framtidskarta, något vi skrivit om på Trav365 tidigare.

Hästarna klarade sig bra, för Elin gick det sämre. Whiplash-skadan hon råkade ut för, och smärtproblematiken i bland annat knän och nacke som följde, resulterade i att Elin senare samma år tvingades lämna in licensen och istället vända blickarna mot andra livsmål.

Hon försökte sig visserligen på att göra comeback i sulkyn men tyvärr klarade nacken inte av påfrestningen. Travet skulle hon dock inte släppa. Hennes bakgrund som lärling hos Jim Frick, ansvarig för privatstallet Stall Zet, kuskchampion på Visby-travet 2011, för att nämna några meriter, var en språngbräda in i tv-världen där hon sedan flera år varit en framgångsrik och uppskattad tipsexpert. Det händer då även att hon får ge sin syn på sambon Ulf Ohlssons styrningar.

Kan du alltid vara objektiv och har det hänt att du lyft fram någon av hans mindre lyckade styrningar?

– Jag har inga som helst problem med att kommentera hans insatser som kusk, framför allt inte då det går dåligt. Kanske är det något svårare för mig att hylla honom de dagar han vinner sex lopp eller så, säger Elin Gustavsson till Trav365.

”Hon hade kunnat bryta nacken”

Ulf minns tillbaka till den där dagen då sambon Elins liv ändrades för alltid.

– Vi körde kvällstrav, hon och jag, fast på olika banor. Jag fick först höra om olyckan via min tränarkollega Ove A Lindqvist och senare ringde även en av hennes vänner som befann sig på banan. Det tog dock en bra stund innan jag fick tag i Elin, vid morgontimmarna någon gång. Det var en jobbig upplevelse och hon hade kunnat bryta nacken i samband med olyckan, berättar Ulf och fortsätter:

– Jag själv har varit med om många olyckor där jag både gått i backen under lopp, men också blivit sparkad strax under hakan. Peppar, peppar har det dock inte slutat alltför illa någon gång. Det är små marginaler. Efter olyckan försökte jag vara där för Elin och peppa henne. Vara ett moraliskt stöd under en jobbig period i hennes liv. I rollen som travexpert är hon väldigt duktig och har fördelen av att ha tränat häst och kört mycket lopp under sin karriär. Sedan hon slutade som aktiv och började på tv har vi fått mycket mer tid ihop. Det blir en del mys, resor och besök på gymmet.

Elin berättar att den första tiden efter olyckan var tuff för henne, både fysiskt och psykiskt. Olycksloppet har hon sett flera gånger, framför allt under tiden i sjukhussängen. Efter år av sjukgymnastik och besök hos allehanda experter, och med hjälp av en personlig tränare, ser hon dock ljuset i tunneln – äntligen.

– Det är faktiskt en jätteskillnad nu jämfört med för bara ett år sedan! Framför allt de senaste sex månaderna har det gått framåt. Jag har lagt om min livsstil och kan äntligen träna på riktigt utan att drabbas av samma bakslag som förr. I grund och botten är jag en naturmänniska som ogärna besöker gym, men numera hakar jag på Ulf allt oftare och mår också bättre av det. De första två åren efter olyckan var saknaden efter att köra och träna häst stor, det gjorde ont i själen, men nu har jag kommit över det och skulle tacka nej om någon vill sätta upp mig bakom en häst. Senast var nog i samband med träningsjobb åt Svante Båth 2016.

Kanal75 gav sig inte så enkelt

Innan hon fick jobbet på ATG Live, och senare Kanal75, arbetade hon bland annat heltid som markvärd i Sigtuna kommun. Elin tackade faktiskt först nej till jobbet på Kanal75 men de gav sig inte så enkelt.

– Det var inte min grej men de var på mig och till slut ledde det till att jag provspelade. Då var det mest en rolig grej, jag fick träna på mina färdigheter i att genomgå en anställningsintervju. Dagen efter började jag dock jobba lite smått och efter övertalning har det resulterat i arbete någon dag i veckan, främst fredagar och söndagar. Min förra arbetsgivare accepterade dock inte att jag gick ner i arbetstid så därför valde jag att sluta där, vilket jag absolut inte ångrar! Arbetsbördan är alldeles lagom för dagen och jag är mycket mer insatt nu än tidigare. Det roligaste med mitt yrke är att jobba med värmningar på banan, att se hästarna live. Då brukar också tipsen vara som bäst. Ännu så länge saknas storvinsten men jag går åtminstone plus på spelet.

Elin Gustavsson brinner för hästarna och saknar framför allt samspelet med djuret, tränare och ägare. Hon berättar dock att den där tävlingsnervositeten även infinner sig i rollen som expertkommentator.

– Gud ja, visst blir jag fortfarande nervös. Framför allt i början. Numera är man mest spänd. Jag är glad över att ha fått positiv feedback, framför allt från tittarna, och det är givetvis kul att det gått bra för oss tjejer. Både i tv och bland de aktiva.

Vad önskar du dig mest av allt för dagen?

– Det får bli ett tråkigt svar. Att rehabiliteringen fortsätter på rätt spår och att jag får vara frisk och kry, avslutar Elin.

Grämer sig över att ha blivit fast i Elitloppet

Jennifer Tillman har arbetat som expert sedan 2011 och lade sin kuskkarriär på is i samband med att hon för tre år sedan blev mamma till en pojke vid namn Jordan. Det har hänt att sonen fått följa med till jobbet men gick väl sådär.

– Han pratar hela tiden och kan inte sitta still. Det har han nog efter både mig och pappa Henrik Larsson. Jag var ett mycket livligt barn, säger Jennifer och skrattar.

36-åringen har en framgångsrik kuskkarriär bakom sig och hennes främsta merit är vinsten i Elitlopps-försöket 2015 med den av Per K. Eriksson-tränade Royal Fighter. Hennes främsta minne av den dagen är dock något helt annat.

– Att jag blev fast i finalen! Det grämer jag mig fortfarande över. Med lucka vinner vi. Om jag kört loppet i badkaret sedan dess? Många gånger. Jag minns dock även det enorma publikstödet den dagen. Att vi skulle vinna försöket trots ett lopp utvändigt ledaren trodde nog ingen.

Du saknar inte loppkörningen?

– Givetvis! Jag älskar att köra lopp. En comeback i samma skala som förr är dock inte aktuell i och med mammarollen. Senast jag körde häst var i samband med "Jennifer Tillmans Utmaning" i höstas, ett lopp som Bollnästravet instiftade efter min framgång i Elitloppet. Det är ett damlopp där jag bjuder in de kvinnliga kuskarna. Tyvärr har jag aldrig vunnit mitt eget lopp. Kanske är det dags att sluta välja så skickliga kuskar?, säger hon skämtsamt.

Om någon skulle ringa och erbjuda dig en styrning i årets Elitlopp?

– Då säger jag: "Ta någon annan!". Någon som inte är ringrostig.

”Micke Nybrink är ju en nallebjörn”

Jennifer ser sig själv främst som sport- och inte spelexpert och trivs utmärkt i sin nuvarande yrkesroll. Hon talar sig gärna varm om både arbetsuppgifter och kollegor.

– Per Skoglund har varit viktig för att få in fler kvinnor på tv, samt att utbilda oss, och en sådan som Micke Nybrink är ju en nallebjörn. Jag har nog inte jobbat med många människor som är snällare än han.

Micke är inte sen med att tacka för den "nallebjörns-liknelsen" och skräder inte med orden angående tre av landets skickligaste och mest omtyckta travexperter.

– Jennifer är tjejen som alltid är glad, jag tror inte att hon kan vara på något annat sätt. Hon är dessutom full av energi, lite som en vandrande Red Bull. Hon gillar att småtjafsa och säga emot. Har alltid glimten i ögat, det uppskattar jag. Att hon är superkunnig behöver jag vill inte tillägga? Sandra går väl från klarhet till klarhet? Hon har varit jätteduktig länge men blir faktiskt ännu bättre hela tiden! Det är inte klokt. När hon kommer till en sändning så är hon så påläst man bara kan bli, jag känner mig alltid slarvig bredvid henne. Vad ni inte visste är att hon dessutom är en riktigt vass spelare! Jag har ju inte jobbat så mycket med Elin men kan säga att hon är otroligt kunnig, påläst och har total koll på travet. Hon kan sjukt mycket. Mycket mer än jag, berättar Nybrink.

– När det gäller mina arbetsuppgifter så är de väldigt varierande. Jag älskar att analysera travlopp och ge vägledning. Det är jätteviktigt att så många fler kvinnor fått chansen som tv-experter men givetvis är vi inte där bara för att vi är tjejer, utan för att vi har något att tillföra. Man skulle lätt kunna fylla studion med bara kvinnor. Hur många sporter man kan säga detsamma om?, påpekar Jennifer.

”Kan hon så kan jag!”

Någon hon sett upp till under sitt yrkesliv är Helen Ann Johansson. Som första kvinna vann hon Prix d'Amérique 1995 med Ina Scot.

– Jag har haft många förebilder inom travet, exempelvis Stig H Johansson, men Helens vinst med Ina var viktig och då tänkte man: "Kan hon så kan jag!"

Tillsammans med Sandra Mårtensson har hon dessutom fått känna på livet som programledare i podcasten "Uppdrag: Grand Slam". Där bjuder de bland annat på veckans heta och kalla inför Grand Slam 75 .

– Vi har många och långa diskussioner om trav. Om vi tycker lika om saker och ting? Inte alltid, nej, men faktiskt väldigt ofta.

Mycket av dagarna går åt till familjen och jobbet. Tre, fyra dagar i veckan arbetar hon som travexpert och det blir, enligt henne själv, både ris och ros.

– Jag får mycket beröm, framför allt från de aktiva, men också en hel del skit. Det kan vara struntsaker som att man uttalat namnet på en häst fel, och då blir det inte alltid snälla ord. Jag är dock härdad och man ska helt enkelt inte bry sig. Henrik och Jordan är viktigast i mitt liv och även om jag inte kör lopp längre så händer det att jag är nere i stallet och då både borstar och pussar hästarna. Dessutom har jag börjat spela padel, vilket är kul, och försöker röra på mig så mycket det går.

Sandra Mårtensson valde, precis som sin kollega Jennifer, att satsa på familjen och balanserar numera ett liv som tvåbarnsmor med expertrollen på tv. Sandra har en diger bakgrund som aktiv och gjorde tidigt kometkarriär, bland annat som ponnykusk med vinster i Lilla Elitloppet som främsta merit.

– Efter segern med min lånestyrning Parat ett år deklarerade jag för mamma att detta, det ville jag göra igen. Och det gjorde vi, med min egen häst Mowgli. Den segern smällde ännu högre, minns Sandra.

Hästtjejen som blev allergisk mot hästar

Hon började i ung ålder men utvecklade runt 2012-2013 något som försvårade hennes vardag. Hon blev nämligen allergisk – mot hästar!

– Det började klia i näsa och ögon, att andas blev allt svårare. Sedan dess har jag inte arbetat med hästar men det brukar gå bra efter en tablett. Jag klappade häst så sent som i går, och dessutom är dottern inskriven på ridskola. Om man kan skönja någon framtida karriär som travkusk i henne? Det är inte otänkbart men det där bestämmer hon själv.

Sandra berättar att hon saknar adrenalinet i samband med loppen men har inga tankar på att göra comeback i sulkyn. Hon trivs helt enkelt alldeles för bra med sina nuvarande arbetsuppdrag.

– Jag har växt in i rollen, helt klart. Förr kände man sig inte trygg, med kameran och så, eftersom jag saknade mediaträning. Min karriär inleddes ganska försiktigt. Med något inhopp i "Vass eller kass". Numera jobbar jag med trav ungefär tre gånger i veckan och trivs med arbetsuppgifterna. Roligast är nog mixen. Att sitta hemma och titta i lopparkivet, och sedan ge tips och analyser i tv-sändningen. Det ger mig en kick.

Spelade in en halvmiljon i sändningen

Sandra är snabb att påpeka att hon stormtrivs ihop med kollegor, men också människorna bakom kameran. Hon gillar jargongen och extra kul blir det när tipsen sitter, vilket inträffade en februaridag 2019 då de inbringade en halv miljon kronor. Glädjen i tv-sändningen gick inte att gå miste på.

– Det var ett eget system där jag kort innan start hade tvingats stuva om ordentligt på grund av ett krävande banunderlag. Jag spikade bland annat en 14-procentare den dagen. Värdet inför V75-avslutningen låg på över 200 000 kronor. Jag hade många streck där och även om man inte ska klaga när man vunnit stort så var det ju favoriten som vann det sista loppet. Det hade kunnat bli ännu bättre betalt. Jag har även spelat in 200 000-300 000 någon gång men jagar fortfarande efter den där miljonvinsten.