”Jag är så nervös och vågar inte se loppet”

Tv-parets häst blir stor favorit på V86: ”Vår familjemedlem”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Lars Jakobsson / TR BILD
Tv-paret Per Skoglund och Paula Ahlström (med sonen Ossian)

TRAV

Illfindmywayhome var länge uträknad men blir nu kvällens största favorit på V86.

Hästen är uppfödd och ägs av tv-paret Per Skoglund och Paula Ahlström.

De två trav-tv-profilerna följer loppet på olika håll – med stor nervositet.

– Jag blir hemma själv och vågar inte titta och Per måste försöka hålla nerverna i styr i tv-studion, säger Paula Ahlström till Trav365.

Per Skoglund och Paula Ahlström är ett av trav-Sveriges mest välbekanta tv-par.

Förutom att frekvent synas i rutan bedriver de en mindre rörelse hemma på gården i Bålsta, i utkanten av Uppsala och Stockholm.

För närvarande har de tio hästar intill knuten, varav två stycken i egen träning.

Deras filosofi är att sätta kärleken till både sporten och hästarna i främsta rummet.

En av de egentränade hästarna (Thunderinmyheart) skapade för två år sedan ett känslosvall, modell större, för de två tv-profilerna.

Per Skoglund jobbade som programledare i tv-studion och Paula fanns på stallbacken när deras häst vann på V86, med Anders Eriksson i sulkyn.

– Alltså, min ”Tudor”. Han är min för alltid-häst. Han är allt. Han är så komplicerad. Han är ”Tudde”. Jag är så glad att han får visa att han kan, sa Paula i TV12 med glädjetårarna sprutandes.

Paula Ahlström i glädjetårar efter att egentränade hästen vunnit på V86 på Solvalla.
Foto: TV12
Paula Ahlström i glädjetårar efter att egentränade hästen vunnit på V86 på Solvalla.

”Explosionsartad utveckling”

Under kvällen är återigen nervositeten och förväntningarna i fokus.

Parets egenägda uppfödning, Illfindmywayhome, startar som stor favorit på det stora streckspelet V86.

Sedan i februari 2020 har den sexårige valacken funnits i stortränaren Daniel Redéns stall där han utvecklats på ett sätt som Paula knappt trodde var möjligt.

– Det här är en så speciell häst som haft mycket problem tidigare. Trots att han är sex år så är han väldigt grön och polletten har inte riktigt trillat ner. Sedan han kom till Daniel så har han utvecklats mycket och för oss är det jättestort att han bara kan tävla. Att han nu dessutom vunnit flera raka segrar är bara en bonus, säger 44-åriga Paula Ahlström till Trav365 och berättar vidare om den osannolika vändningen:

– Han har varit skadad mycket vilket har stannat upp honom flera gånger och till sist frågade vi Daniel Redén om han ville ta sig an honom. Det var ingen självklarhet men till slut så blev det så och där har han lyckats få till en explosionsartad utveckling.

Hyllningen till Daniel Redén

Daniel Redén har varit Illfindmyways tränare i ett år.

Om Paula och Per skulle låta någon annan ta över tränaransvaret så var det just Daniel.

Att stjärntränaren betytt mycket i hästens utveckling råder det inget tvivel om.

– Det var bara Daniel Redén som var aktuell för oss, han är oerhört hängiven och ingen av oss har gjort detta för att dra in pengar. Trots att han finns hos Daniel nu är han fortfarande vår familjemedlem och skulle det ta stopp en dag så kommer han tillbaka till oss. Hade det inte varit för Daniel Redén hade detta aldrig varit möjligt. Det var inledningsvis bara ett test som föll ut väldigt väl.

Foto: Malin Albinsson / TR BILD
Paula Ahlström tokhyllar stjärntränaren Daniel Redén.

Blir megafavorit: ”Jag är kluven”

Illfindmywayhome startar i den andra avdelningen (V86–2) från spår fyra bakom bilen men har nu blivit nerstruken ett hack.

Distansen är 2 140 meter med bilstart och i skrivande stund är tv-parets häst streckad på 68 procent av de tidigt inlämnade V86-kupongerna.

Paula känner sig kluven inför det faktum att spelarna gjort honom till så stor favorit.

– Han kommer ju med tre raka segrar. Han har bara gjort en start efter uppehållet och då var han inte som allra bäst. Det berodde till stor del på att han inte riktigt vet vad det handlar om. Han var inte trött i mål och har riktigt hög kapacitet. Jag tycker inte man kan lita på honom fullt ut och därför är jag inte helt bekväm med att han är så mycket spelad, säger hon och berättar vidare:

– Men å andra sidan ska man väl vara glad att spelarna tror så mycket på vår häst. Vi har stort förtroende för Redén och kusken Örjan Kihlström.

”Vågar inte titta”

Under kvällens travtävlingar från Solvalla följer Per Skoglund all dramatik från sin roll som programledare i TV12:s direktsändning.

Paula finns hemma i Bålsta och får ensam brottas med sin nervositet framför tv:n.

– Det blir väldigt nervöst för min del och när väl loppet körs vågar jag inte titta. Jag kommer att ha igång ATG Live och TV12:s sändningar för att inte missa någon värmning. Jag vill helst inte utsätta mig för att finnas på plats i rutan när vi har egna hästar med, det är väldigt svårt. Men nu blir jag hemma och sitter väl med någon filt över huvudet i soffan.

– Det är värre för Per som egentligen är ännu mer nervös än vad jag är. Han måste ta sin roll som programledare seriöst och vara professionell men samtidigt hantera alla känslor och nervositet som finns. Att kunna fokusera på sändningen samtidigt som han måste hålla nerverna i styr är inte lätt.

Illfindmywayhome verkar trivas allra bäst på hemmabanan Solvalla. Hur ser du på det?

– Det är ju faktiskt så att han gjort sina bäst lopp där. Egentligen trodde vi först att det skulle vara precis tvärtom då han tränat mycket där och haft egna idéer. Nu har det visat sig att han presterat bättre där vilket i sig är lite förvånande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!