”Mitt mål är att vinna alla lopp som jag kör”

Marc Elias kör med stort självförtroende • Samarbetet med pappa Conrad • Chanserna på V86 • ”Inte alltid överens”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
Marc Elias efter segern med Harran Boko i V75-finalen på Solvalla (2020–02–08)
Foto: Lars Jakobsson, Mikael Rosenquist / TR BIlD
Marc Elias efter segern med Harran Boko i V75-finalen på Solvalla (2020–02–08)

Kusktalangen Marc Elias vann i lördags två V75-finaler och gör det mesta rätt just nu.

Nu berättar han om vägen till framgången – pappa Conrad – och sina chanser på V86.

– Felfri så tror jag att jag har en riktigt bra chans i kväll, säger kusken till Trav365.

26-årige framtidslöftet Marc Elias har fått en flygande start på det nya året.

Statistiken är mycket bra och 26-åringen spås en lysande framtid.

Jägersro-kusken har redan i år kört in 1,4 miljoner och segerprocenten är fortsatt hög.

Succé på V75 i lördags

Så sent som i lördags körde han in runt en halv miljon kronor till stallet när V75 och STL-finaler avgjordes på Solvalla.

Både Il Duce Boko och Harran Boko levererade och kusken själv kör för tillfället med stort självförtroende.

– Det har gått bra men det är lätt att köra när hästarna är i ordning. Jag har ju fördelen att ofta köra våra egna hästar. Jag har bra koll på hur de känns i träning och vet vad de kan prestera i loppen, säger Marc.

I början av januari skadade sig pappa Conrad Lugauer.

Jägersrotränaren blev sparkad av en häst och har inte kunnat tävla på banorna sedan dess.

I och med detta fick talangen ta ett större ansvar på tävlingsovalen. Något han alltså skött med bravur.

– Det har gått bra men det enklaste är egentligen att vara kusk. Det stora arbetet läggs ned av oss och av vår personal hemma på gården. Det du ser på banorna är en väldigt liten del. Det är allt arbete som läggs ner innan som gör att det kan bli lätt för mig som kusk, säger han ödmjukt och fortsätter:

– Ibland när du kör lopp gäller det att inte göra misstag och förivra sig. Som häromdagen när jag vann med Harran Boko. Då körde de andra precis som jag ville och jag fick rätt rygg. Då är det bara att sitta där och vänta och hästen tackade för det genom att vinna.

Hur är det med pappa nu?

– Han mår bra efter omständigheterna och har inte ont. Han kan inte vara med i verksamheten fullt ut och har lite långtråkigt ibland. Men det går framåt och det känns jättebra att det går så bra trots att han fått ta ett kliv tillbaka tillfälligt. Det är ett bra betyg till hela verksamheten.

Hur är det att samarbeta och jobba med ”Conni”?

– Han är chef och den som bestämmer. Han ställer höga krav och jag försöker lära mig så mycket som möjligt. Ibland är vi inte överens och det är också okej. Han kan ha sin åsikt och jag har min, men det brukar alltid lösa sig bra.

Du känns väldigt målmedveten. Vad är det som driver dig?

– Jag vill hela tiden utvecklas i min roll i stallet och som kusk. Jag blir bättre hela tiden och jag vill verkligen vinna alla lopp jag kör. Det är ett mål som inte kan uppnås men min känsla är så när jag sitter i vagnen.

– Jag inser ju naturligtvis att det inte går att vinna alla lopp men något som är viktigt för oss är att varje individ presterar så bra det går. Vi strävar hela tiden efter framsteg och att göra hästarna bättre. Det lyckas ofta men inte alltid.

”Räknas tidigt på V86”

I kväll saxas V86 mellan banorna Åby och Solvalla. Stall Lugauer skickar tre hästar till Göteborg och Marc ger sin syn på stallets möjligheter.

I den inledande avdelningen (V86–1) som är ett stolopp har framgångsstallet två hästar till start. Distansen är 2 640 meter med voltstart.

– Jag kör själv 1 Restless Heart. Hade hon inte galopperat senast tror jag vi hade vunnit och nu står vi ensamma på start vilket är intressant. Felfri ska hon räknas tidigt.

– Markus Waldmüller kör vår andra häst 5 Bernts Ulrika och vi var nöjda med henne senast även om det blev väldigt lätt till slut. Hon ska ha gått framåt och jag tror fjärdespåret ska lösa sig även om det är lite krångligt. Felfri borde hon också vara bland de tre.

Lite senare under tävlingskvällen (V86–7) ska 11 Carotene göra comeback. Det är en spårtrappa över distansen 2 140 meter med bilstart.

– Han har varit sjuk och varit ifrån sedan förra sommaren. Han har tränat på ordentligt i tre månader och gick häromdagen 1,17 i ett jobb på Jägersro. Han ska få ett snällt lopp och gå till slut. Vi är lite utlämnade och behöver tempo. Om allt löser sig kan han vara med där framme och det blir eventuellt ett halvstängt huvudlag, avslutar Marc.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN