”Veterinärerna gav fem procents chans...”

Hans R Strömberg och delägaren John Backlund i stor intervju om sagohästen On Track Piraten: • Fyndköpet • Olyckan • Debuten • Lungsjukdomen • V75-chansen

Uppdaterad 2021-04-04 | Publicerad 2021-03-30

13-årige On Track Piraten var nere för räkning, till och med ifrågasatt av många.

Åldermannen reste sig dock på nio och besegrade både sjukdom och belackare.

– Veterinärerna gav honom fem procents chans, berättar delägaren John Backlund för Trav365.

Han är 13 år, har gjort hela 178 starter hittills i karriären och flera gånger varit nere för räkning. På söndag jagar "Folkets häst" On Track Piraten årets första seger. Trots sin höga ålder verkar han vara bättre än på flera år?

I helgen flög travets egna Benjamin Button fram över upploppet och till och med en luttrad räv som Erik Adielsson var rörd efter loppet.

– Det är nästan så att man blir tårögd. Det var elva år sedan jag var tvåa med honom i en stor unghästfinal och så nästan skenar han sista hundra. Han gick så ruggigt bra och känns så fin. Efter 30 år och 30.000 körda lopp så vete fanken om jag stött på en sådan häst. Han är unik alltså. Det känns i hjärtat, berättade Erik i sändningen efter loppet.

En dryg vecka senare är det så dags igen, nu på Romme som är något av en andra hemmabana. Tio vinster har det blivit just där – hittills. Vi ska dock inte gå händelserna i förväg utan inleder med hans första stapplande steg. Ja, till och med tidigare än så. För att känna till bakgrunden till hur On Track Piraten blev denna framgångssaga vänder vi oss till John Backlund som deläger hästen ihop med nio andra. Släkt, vänner och vänners vänner som alla fått uppleva något fantastiskt ihop under de drygt tio år som "Piraten" tjusat travälskare runt om i landet.

Kostade 40 000 kronor – närmar sig 19 miljoner

Faktum är att On Track Piraten köptes osedd för 40 000 kronor. Så pass så att han inte ens var född vid köptillfället utan fortfarande lyckligt ovetandes om kommande stordåd i mammas mage.

– Jag kände uppfödaren Eva Eriksson sedan tidigare och har köpt flera hästar av henne. Mamman Monrovia var kapabel men snurrig och pappa Kool Du Caux var en personlig favorit för någon som jag som är väldigt intresserad av avelsbiten. Initialt ägde jag hundra procent av "Piraten" men valde av kostnadsskäl att sälja nio andelar på tio procent vardera. Visst var det en risk att köpa en ofödd häst men jag hoppades på en hingst, en svart sådan, och precis så blev det, säger John till Trav365.

Den nu 13-årige kämpen kördes som unghäst in i Estland för att hålla kostnaderna nere, innan flytten sedermera gjordes till Rättvik och Hans R Strömberg.

– Anledningen till att blev just Hans var att jag bor i närheten och dessutom är han en riktig hästkarl. Han har alltid presterat bättre än vad materialet egentligen tillåtit. Det är sällan toppstammade hästar i stallet och jag minns att han genomgick en tung period där och då. Det var nog Hilda C.D. som höll igång verksamheten.

”Jag fick både punkterad lunga och brutna revben”

On Track Piraten kom in till Rättvik-tränaren september 2010, bara månader efter att den gulklädde tränaren varit med om en svår olycka på hemmabana. Under ett lopp gick hästen Nettles med Örjan Kihlström i sulkyn omkull En som råkade riktigt illa ut var bakomvarande Hans som inte hade någonstans att ta vägen och flög ur sulkyn. Han blev sedan liggandes på banan, orörlig.

– Vi låg där avtuppade en stund. Örjan ådrog sig en ryggskada, medan jag fick både punkterad lunga och brutna revben. Det tog lång tid att komma tillbaka, runt två månader vill jag minnas.

Nästan 19 miljoner senare är det dock viktigt att veta att sagan kunde ha tagit slut innan den ens börjat. Debutloppet på hemmaplan vanns visserligen men både Hans och John minns det loppet av en annan anledning.

– Debuten gjordes redan under januari månad som treåring men loppet blev dramatiskt! Det hade kunnat sluta riktigt illa, minns John.

Hans fyller i:
– Vi låg utvändigt ledaren där den bröt ut 400 kvar. Vår häst fick dennes vagn under magen och galopperade. Det var tillfälligheter som gjorde att det slutade väl.

Erbjöds en miljon för ”Piraten”

On Track Piraten galopperade alltså men tog sig samman på klasshästens vis och vann ändå. Några starter senare, efter ett lopp på Solvalla, började ryktet gå och ägarkonstellationen Stall Mörkermasse tvingades ta ställning till ett seriöst bud.

– En miljon kronor är vad som bjöds. Som ensam ägare hade jag accepterat, men eftersom vi var tio så var det enklare att tacka nej. Och det har vi inte ångrat sedan dess. När jag nämnde budet till Hans så svarade han: "Det skulle vara tio miljoner i så fall". Hästen har gjort allt rätt sedan dag ett och var tidig i utvecklingen med över 160 centimeter i mankhöjd redan som ettåring. Förutom en del problem med tänderna så har veterinärkostnaderna varit låga.

– Jag sa faktiskt elva miljoner. Så att jag skulle få en av de miljonerna, säger Hans med ett skratt.

I fjol råkade dock "Piraten" ut för något mycket värre än lite tandvärk. En lungsjukdom stoppade nämligen upp honom under våren och man kunde under perioder bara drömma om en fortsatt tävlingskarriär.

John:

– Han råkade ut för en lungblödning. På många lungblödare upptäcks detta genom att de börjar blöda ur näsan, men så var inte fallet för honom. Det krävdes flera besök hos olika veterinärer innan man hittade felet. Han fick ett speciellt foder och gick under medicinering. Veterinärerna gav honom en femprocentig chans att någonsin kunna tävla igen. Det hade inte varit ett värdigt avslut för honom och därför känns det fantastiskt att han är tillbaka på allvar. Jag kan inte komma på någon 13-åring som sett bättre ut än vår häst. Det har snackats mycket om honom i media på senare år. Många har haft åsikter och "pension" har nämnts flitigt. Jag vill lyfta fram allt Hans och skötarna under årens lopp gjort.

Hans:

– Jag kände i samband med en start på Hagmyren under april månad att något inte stod rätt till med hästen. Han var stinglös den dagen. Det krävdes två lungsköljningar på honom. Det var fullt med bakterier och en del blod. Efter den andra sa jag: "Nu är han tamejfan frisk igen!". Han är verkligen en undantagshäst och tränar faktiskt på samma vis nu som 13-åring jämfört med då han var unghäst. Hemligheten till att han håller sig så fräsch? Jag låter skorna sitta på numera, det är viktigt. Han är en underbar individ. Snäll men bestämd. Och så älskar han att träna! Jag minns tillbaka till början på hans karriär och tyckte redan som treåring att han var den finaste häst jag någonsin tränat.

”Han har varit väldigt viktig för mig”

Tränaren berättar vidare att han givetvis märkt av folkets kärlek, framför allt på sociala medier. "Piraten" är visserligen i ett slag som få jämngamla travhästar genom historien kan matcha, men alla sagor har en början och ett slut, vilket tränaren mycket väl är medveten om.

– Det är jätteskoj att han är så välkänd och jag är tacksam över att ägarna behöll honom i min träning under hela hans karriär. Runt hälften av dem var nya i travet när de köpte in sig på On Track Piraten och jag håller regelbunden kontakt med flera. Han har varit väldigt viktig för mig och varken jag, eller någon annan, kommer någonsin få fram en sådan här häst igen. Det kommer givetvis kännas jobbigt den dagen han går i pension och visst är det tråkigt att vi aldrig får se några avkommor, valack som han är. Jag blir fortfarande nervös när jag står vid sidan och ser honom tävla men har ju själv blivit äldre. Lika alert som förr är man inte och då känns det bra att någon bättre kör honom i loppen. Givetvis blev jag berörd av Erik Adielssons känsloyttringar efter förra starten. Han brukar inte vara så på g. Det var häftigt.

John Backlund har travet som en hobby och jobbar numera på en skolenhet som specialiserar sig på barn och ungdomar inom autismspektrat. När Trav365 når honom är det träslöjd som står på dagsordningen, men han hjälper även till i andra ämnen. Förhoppningen är att kunna arbeta med uppfödning och för dagen är han delägare i runt tio hästar. Att inte kunna besöka travbanan och se hästen live tär dock på honom. Han och de övriga delägarna kan dock minnas tillbaka på alla äventyr genom åren och när man känner John på pulsen angående karriärens tre höjdpunkter så svarar han:

– Storloppsvinsten i Hamburg 2012, allt i samband med VM-loppen i USA och så försöket till E3 – det var då han fick sitt riktiga genombrott, avslutar den stolte delägaren.

Hans får även han frågan om vilka lopp som sticker ut, men har till skillnad från John svårt att begränsa sig till bara tre. I själva verket räknar nog Hans upp tjugotalet löpningar, vilket är lätt att förstå för de få själar som fått uppleva något liknande som han. Och skulle On Track Piraten vinna på söndag, ja då lär säkert även den segern hamna högt upp på listan när karriären en dag ska summeras.

– Han kommer att vinna fler lopp. Min förhoppning är att kusken kan vänta med att släppa loss hästen till slutsvängen. Distansen ser jag faktiskt bara som en fördel, avslutar Hans.

Följ ämnen i artikeln