Johan Arneng: ”Det känns väldigt speciellt”

Före detta fotbollsstjärnan bakom Elitloppsvinnaren: ”Kom tidigare än vi trott”

Uppdaterad 2021-06-09 | Publicerad 2021-06-03

Två SM-guld med Djurgården och fotbollsexpert på Discovery.

Nu kan även Johan Arneng lägga till en färsk seger i Elitloppet som avelsansvarig hos Stall Zet.

– Det känns väldigt speciellt, säger han till Trav365.

Han var en av de tongivande pjäserna på Djurgårdens mittfält som tog hem två SM-guld och två cupguld under början av 2000-talet.

Efter spelarkarriären har Johan Arneng, 41, synts som fotbollsexpert i både Europasport och numera Discovery.

Han kombinerar det med att vara avelsansvarig hos Elitloppsvinnaren Daniel Redén sedan 2013.

– Det fungerar bra att kombinera och jag trivs med att få göra både trav och fotboll och brinner för att jobba med båda, säger han.

”Blev nästan hånad”

I söndags vann Örjan Kihlström Elitloppet med Don Fanucci Zet och tre miljoner kronor. Hästen är Johan Arneng högst delaktig i som avelsansvarig hos Stall Zet med pappan Hard Livin som avelshingst och mamman, passgångarhästen Kissed By The West.

– Tanken från början med korsningen mellan Hard Livin och Kissed By The West var att få fram ett sto som vi kunde avla på i nästa led, så succén kom tidigare än vi trott, vilket är roligt. Vi tror fortfarande att det här är vägen att gå, även om det alltid finns risker att betäcka med passgångar-ston, förklarar Johan Arneng.

Vad ser du som de största svårigheterna med passgångare?

– De har en annan gångart. Att träna en passgångare i trav går en bit, men när de går ner i tempon får de problem och kan hamna i passgång eller gå över i galopp. Har du exempelvis ett rent passgångarblod på en avkomma så får de svårt att trava i höga farter. Men en passgångare har väldigt fina exteriörer och det vill man komma åt, som kan springa fort över lång distans. Det är lite det som är tanken.

Hard Livin är även pappa till stostjärnan i stallet, Diana Zet, som vann Stochampionatet, Derbystoet och Drottning Silvias Pokal i fjol. Just Hard Livin var det knappt någon som ville avla på.

– Han kostade noll kronor i bokning och 10 000 kronor för levande föl i början på avelskarriären. Det var nästan så man blev hånad för att man hade med den, men han har bevisat med sina avkommor hur bra han är som avelshingst, säger Johan och
skrattar.

Har du fått många samtal efter segern i söndags gällande aveln?

– Det var en hel del, men mest massor av gratulationer från kollegor och folk vi jobbar tillsammans med. Det var många som tyckte det var extra roligt just med tanke på det som hände med Propulsion, som förstår hur vi har känt.

– Don Fanucci har kostat 5 000 kronor i bokningsavgift och 55 000 kronor vid levande föl. Det kan förändras och är svårt att spekulera i vad den siffran blir nästa år.

– Vi frös in sperma i vintras för att betäcka våra egna ston. Det gick så bra att vi även kunde ta in externa ston. Per i dag är han fullbokad, det är möjligt att boken öppnas igen i höst.

”Lite förvånad”

Tillbaka till Elitloppet i söndags. Trots mardrömsspåret nummer åtta i försöket lotsade Örjan Kihlström Don Fanucci Zet till finalen.

– När lottningen kom var det inte så kul men försöket blev optimalt, Örjan (Kihlström) är grym där, att lyckas ha så mycket sparade krafter kvar och ta sig till final från spår 8. Det blev väldigt lyckosamt.

Vad kände du efter lottningen till finalen?

– Jag blev lite förvånad, det var jättemycket surr om Vivid Wise As och Ecurie D. i ATG Live och inte så mycket om våran. Det gjorde ändå att man blev lite bakrädd. Men att gå i tredjespår sista 6–700 metrarna som Don Fanucci gjorde... Det är få som klarar av det för att sen vinna Elitloppet.

Hur var dina känslor efter segern?

– Det känns väldigt speciellt när det är en häst man har varit med om att ta fram från grunden. Sedan blev det givetvis ytterligare speciellt med tanke på det som hände Propulsion i fjol.

Firade du segern?

– Jag firade med min familj och tog ett glas vin med min fru. Det är dessa upplevelser man vill åt, det är sjukt roligt.

Johan Arneng tillsammans med bland andra Tobias Hysén och Abgar Barsom efter cupguldet med Djurgården 2005.

”Jag är självlärd”

Varför blev då trav för Johan Arneng? Intresset började tidigt då hans pappa hemma i Uddevalla var intresserad av sporten.

– Vi var på Åbytravet några gånger. Intresset växte och sedan har det byggts på genom åren. Det är en jäkla spänning och så är det mäktiga djur.

2013 började han hos Daniel Redén som avelsansvarig i samband med att var på att avsluta fotbollskarriären i Sirius.

– Jag ville in på arbetsmarknaden och fick anställningen hos Stall Zet. Det är något jag vill rekommendera alla elitidrottare, att försöka utbilda sig i slutet av karriären och hitta ett jobb efter att man har stått i rampljuset. Det kan vara smart att tänka lite längre än bara till idrottskarriärens slut.

Han har inte gått någon utbildning för att få jobbet.

– Det finns väl ingen utbildning, utan jag är självlärd. Jag har alltid varit intresserad av stammar och korsningar. Jag tittar på hästar och ser avelspotential. Jag har läst mycket böcker med stamtavlor under många år. Jag brinner för det här och tycker det är sjukt roligt, säger han och tillägger:

– På de åtta åren jag har varit hos Stall Zet har vi gjort en sjuk resa med hästarna som Daniel (Redén) tar fram som jag får in i avel. Det är som natt och dag jämfört med i början. De märrarna vi har på listan i dag är ruggigt intressanta.

Till sist, två SM-guld med Djurgården eller Elitloppssegern med Don Fanucci Zet. Vad rankar du högst?

– Det är två helt olika saker. I fotbollen gjorde man ju någonting själv på ett annat sätt så det är klart att SM-gulden med Djurgården är högt rankade. Inom travet kan man bli bortskämd med framgångarna och jag får nypa mig i armen ibland när man ser vilka stora lopp vi får vara med i. Där har Daniel (Redén) en unik känsla för djuren.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!