Lutfi Kolgjini: Den perioden stärkte honom

Pappa Lutfi Kolgjini om sonen Adrian Kolgjini – som tagit över verksamheten

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Adrian och Lutfi Kolgjini
Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild
Adrian och Lutfi Kolgjini

Vid årsskiftet tog han över från pappa Lutfi Kolgjini, 59.

Adrian Kolgjini, 26, har axlat rollen väl.

Nyligen kvalade han in två hästar till det klassiska och anrika storloppet Svenskt Trav-Kriterium.

– Det är inte så jävla lätt alltså, säger Lutfi Kolgjini.

Lutfi Kolgjini har varit gårdens stora kraft och en av de främsta inom svensk travsport. Den i dag 59-årige Lutfi har grundat och drivit det företag som i dag drivs på fyra gårdar och på travbanan Jägersro i Malmö – där den största delen av verksamheten finns i Vomb. De 190 hektaren är fyllda av träningsbanor, hagar, skogsslingor och stall. Där finns grunden och där finns hjärtat.

Där finns också anledningen till att båda sönerna Dante och Adrian Kolgjini lämnat lovande idrottskarriärer – för att satsa på trav.

Vid årsskiftet tog Adrian Kolgjini över som ansvarig för verksamheten.
– Jag ska ta min egen plats, sa Adrian Kolgjini i en längre intervju med Sportbladet i fjol.

Och sin egen plats, den har 26-årige Adrian Kolgjini tagit.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Adrian Kolgjini, 26

”Får hjälpa alla i personalen”

Efter en tung inledning som ansvarig för ett av Sveriges största travstall har det börjat lossna, och det rejält. I somras vann Adrian Kolgjini storloppet SprinterMästaren i Halmstad med Tae Kwon Deo med 1,2 miljoner kronor i förstapris, och så sent som den 1 september hade Adrian Kolgjini kvalat in både Smokin Joe och Kennedy till Svenskt Travderby på hemmabanan Jägersro. Och, så sent som under tisdagen på Solvalla, kvalade den unge proffstränaren in ytterligare två hästar till en stor, klassisk och anrik final. Adrian Kolgjini vann uttagningsloppen till Svenskt Trav-Kriterium med både Ubiquarian Face och Upset Face.

– Det är oerhört kul faktiskt, det är det verkligen, säger pappa Lutfi Kolgjini. Lutfi som nu mer fungerar som ”hjälpreda” till sonen.

– Jag var ute och joggade hästarna och värmde dom inför loppen på Solvalla, jag är förstevärmare nu och får hjälpa alla i personalen nu, säger Lutfi Kolgjini.

”Första månaderna var totalt iskallt”

Adrian Kolgjini har i dag 63 hästar på sin träningslista och fick ta över ett stall med flera miljonhästar, och hästar med en stam som skulle få vilken travtränare som helst i landet avundsjuk. Men, det var inget självspelande piano som Adrian tog över ansvaret för.

– Det är inte så jävla lätt alltså. Visst fick han ta över hästar från mig, men han fick ta över ett stall som var i allt annat än i form, och de första tre månaderna som Adrian var ansvarig så var det totalt iskallt, säger Lutfi Kolgjini.

Att sonen fick en tung inledning som ansvarig för verksamheten har stärkt honom, enligt pappa Kolgjini.

– Jag tror bara att det var nyttigt för honom, det stärkte honom. Han fick bygga någonting själv istället för att ta över ett stall i full form och det var inte bara att ta över ett system som fungerade.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Adrian Kolgjini fundersam

Nio månader av året har gått, nio månader som ansvarig för Kolgjinis verksamhet har passerat för Adrian Kolgjini. Nio månader har gått där Lutfi Kolgjini inte längre är den som bär huvudansvaret för vad som sker på träning- och tävlingsbanan.

– Jag finns behjälplig om han behöver mig, jag kör lite träningsheat åt honom och jag hjälper honom med det han behöver hjälp med. Jag tror det är en bra styrka för honom att jag finns där hela tiden, vid frågor, om han behöver något tips, eller om han ber mig prova en häst i något träningsheat – då finns jag där för honom. Det är en styrka för Adrian att ha 40 års rutin i ryggen. Men där är tanken att jag ska hjälpa honom med unghästarna de närmsta åren, de unga hästarna som kommer in. Det gör jag gärna, då blir det mycket mindre jobb för mig, men också mer kvalitativt för mig att få forma och jobba med unghästarna. Så ser det närmsta samarbetet ut och det är så vi jobbar för dagen, men jag kliver inte upp klockan 05.00 på morgonen som Adrian.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Bröderna Dante och Adrian Kolgjini

”Han gör det suveränt”

Vad säger du om Adrians första tid som ansvarig för den verksamhet som du drivit i årtionden?

– Han har ju redan hunnit vinna SprinterMästaren och gjort ett superjobb med Tae Kwon Deo, han hade med två hästar i Svenskt Travderby och nu har han också kvalat in två hästar till Svenskt Trav-Kriterium. Det är suveränt jobb av en kille som är inne på sitt första år som tränare. Vi behöver inte gå så långt kanske, men det är inte direkt så att det har vält in hästar till Adrian utan han fick ta det materialet som fanns och göra ett bra jobb med det – och han gör det suveränt. Dessutom tycker jag att han blivit väldigt kall och skicklig i sulkyn.

I uttagningsloppen till Svenskt Trav-Kriterium, en final som avgörs på Solvalla söndagen den 29 september, inledde Adrian Kolgjini med att vinna med Ubiquarian Face och Lutfi Kolgjini är kritisk till press- och spelarkåren.

– Jag blev lite förundrad, Ubiquarian Face har konstant varit ute över felaktiga distanser i år och vi vet att 2 640 meter är hans distans än så länge och han har gjort bra lopp hela tiden och var bland annat tvåa i Breeders Course från dödens, ändå gör dom en häst som endast startat tre gånger till storfavorit. Det var inte annat än dåligt påläst, framför allt av pressen, säger Lutfi Kolgjini och fortsätter:
– Ubiquarian Face insats var långt ifrån förvånande, och han visade en härlig moral då han trots flera tryckare under vägen ändå kunde brisa undan till slut med bomullen i öronen. Det känns som att Adrian har fått honom i toppform till när det gäller.

Ubiquarian Face vann lekande lätt från ledningen, långt ifrån så odramatiskt var det för Upset Face. Denne galopperade tidigt, men kunde trots det avancera fram till dödens och vinna loppet.

– Det ska verkligen inte gå, vi känner till hästens kapacitet, men det ska normalt inte gå att vinna det loppet. Jag sa faktiskt till skötaren när Upset Face ställde sig att han vinner ändå, så jävla höga tankar har vi om honom, men det var kanske mer i förhoppning som jag sa det. Han är lite lat och flegmatisk, men det är en fantastisk häst.

I finalen av Svenskt Trav-Kriterium ställs Upset Face och Ubiquarian Face bland annat mot Jerry Riordans Aetos Kronos och Robert Berghs Power – men pappa Kolgjini har förhoppningar om att Adrian Kolgjini ska bärga sin största tränarseger – hittills.

– Visst är Aetos Kronos och Power bra, men jag tror inte att Adrian ens tänker tanken att byta häst med någon, jag tycker att vi har väl så bra hästar som de övriga. Det känns väl ändå kanske som Upset Face är den häst av våra två med bäst kapacitet, så har det känts hela tiden, säger Lutfi Kolgjini och avslutar:
– Man märkte på Adrian att han var ruskigt peppad hela kvällen på Solvalla och han var otroligt glad efter loppen. Sådana här framgångar sporrar så klart, men han tog tidigt flyget hem och började jobba, och det gjorde inte jag kan jag säga.

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Pappa Lutfi Kolgjini, 59
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN