Kaj Widell: Det är upp och ner i branschen

64-årige kuskprofilen visar segerform

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Kaj Widell

I fjol upplevde Kaj Widell, 64, sitt bästa år någonsin på travbanan – då han körde in 12,2 miljoner kronor.

Tidigare i år fick han ett återfall på spriten och han är långt ifrån fjolårets siffror. Men bara senaste veckorna har Widell tagit åtta kusksegrar.

– Det gick tungt i somras, men nu går det bra igen, säger Kaj Widell.

För sex år sedan var travkusken Kaj Widell i källaren. Det var i slutet på december 2013 som den då 58-årige Kaj Widell tog slut. Den flitigt anlitade proffskuskens vardag vändes drastiskt upp och ner.

Kaj Widell klarade varken av att köra bil, ta sig till mataffären, och minsta ansträngning gav honom kraftig huvudvärk. Widell diagnostiserades med utmattningssyndrom, som kort kan beskrivas som flera fysiska och psykiska symptom som man kan få efter långvarig stress eller påfrestningar. Domen från läkarna var stenhård: vila i minst ett år.

– Det är klart man börjar fundera mycket när man är helt utslagen i flera månader, har Kaj Widell berättat.

Men att ge upp, det är ingenting för Widell. Fyra år senare gick han mot sitt dittills bästa år någonsin på travbanan, då han körde in 11,2 miljoner kronor. Siffror som han ökade på i fjol, då han nådde 12,2 miljoner kronor i inkörda prispengar.

De siffrorna kommer inte Kaj Widell att nå i år – men ännu en gång har haft lyft sig, och ännu en gång har han kommit tillbaka starkare.

”Då mådde jag så jävla bra”

För ett par år sedan opererades Kaj Widell för en ond höft, något som gav honom en rejäl uppsving.

– Efter min höftoperation mådde jag så jävla bra så då ville jag ge det chansen till en ny comeback och ge järnet, men att jag skulle få sådana här resultat hade jag aldrig kunnat tro.

Widell, som genom hela sin karriär varit öppen med att han haft alkoholproblem, lade om sina vardagsrutiner och började träna regelbundet med dagliga promenader i skogen i kombination med besök på gym.

– Så här bra har jag nog inte mått på 15-20 år, fastslog Widell.

Men tidigare i år drabbades den så omtyckte kuskprofilen av ett återfall – och strök sig till V75-tävlingarna på Solvalla.

– Jag fick ett återfall på spriten. Jag har varit nykter länge nu, men nu brakade det totalt. Det ska inte få förstöra. Det är klart, lite förstör det alltid, men jag tror jag vinner på att säga som det är. Jag har säkert fått 40 sms och ingen har varit elak. Jag har snarare fått beröm för att jag sagt som det är, berättade Kaj Widell för Trav365.

”Upp och ner i den här branschen”

Sommaren var tung för Widell, resultatmässigt, och de många kusksegrarna lös med sin frånvaro. Mot slutet av året har dock Kaj Widell åter hittat in på vinnarspåret, och bara de senaste veckorna har han noterats för åtta kusksegrar. Han har nu hittills i år kört in 6,5 miljoner kronor.

– Jag mår jättebra i dag och det har gått bra på slutet, det gick tungt i somras men nu har det gått bra igen. Jag kommer inte komma upp i samma siffror som jag hade i fjol, men det är upp och ner i den här branschen. Jag tappade några bra hästar i somras och några räckte helt enkelt inte till, det är också många nya kuskförmågor som har dykt upp och det är precis så det ska vara. Gillar man inte konkurrens underifrån så är man i fel bransch, säger Kaj Widell.

Även om Kaj Widell i år inte kommer nå upp till rekordsiffrorna 2017 och 2018 så ligger han en bra bit över de siffrorna som han noterades för 2016 och 2015. Redan under onsdagen på spelformen V86 kan det dessutom bli fler segrar. Kaj Widell kör två betrodda hästar på V86-spelet, som den här onsdagen saxas mellan Solvalla i Stockholm och Bergsåker i Sundsvall.

– 1 Caiprinha Razz (V86-5) är bra, men hon har ett problem och det är att hon tappar travet till slut och det är inte så säkert som det ser ut och senast vid seger i Gävle gick hon på gränsen. Kapaciteten har hon om hon fungerar, men det är mycket om med henne och det vet man, säger Kaj Widell och avslutar:

– 3 Ceasar F.C. (V86-7) har jag inte kört på slutet och jag vet därför inte riktigt vart han står för dagen, och jag har heller inte hunnit prata med Thomas Lönn. Det är annars en bra häst som vunnit de flesta loppen från ledningen och han är rätt startsnabb, utan att han för den skull är någon raket. Den här gången handlar det dock om kort distans så kanske att jag vågar ladda upp honom lite mer inför loppet då, för annars kan han bli lite het.

Publicerad:

LÄS VIDARE