Zetterberg: Brukar vara jättenervös

Förre NHL- och Tre Kronor-stjärnan om: • Att vara hemma i Sverige • Travintresset • Nya hästköpet

Publicerad:
Uppdaterad:
Henrik Zetterberg.
Foto: AP
Henrik Zetterberg.

TRAV

Henrik Zetterberg, 38, är hemma på svensk mark igen. Då väljer han att ta upp sitt stora travintresse igen.

För Trav365 berättar den före detta Detroit- och Tre Kronor-stjärnan om känslan att vara tillbaka i Sverige, travintresset och det speciella med att ha en egen starthäst.

– Jag brukar vara jättenervös, det är en otrolig kick, säger ”Zäta”.

Det blev 1 082 matcher i NHL med Detroit Red Wings och en Stanley Cup-titel. I Tre Kronor blev det ett OS- och ett VM-guld – bland annat.

I september 2018 meddelade Henrik Zetterberg att karriären var över som spelare.

– Jag har haft det på känn ett tag, men nu när beslutet väl är taget känns det ändå lite konstigt. Det har inte riktigt sjunkit in att jag inte ska spela hockey längre, sa Zetterberg till Sportbladet då.

”Skulle ta ett litet break”

Nu har han, hustrun Emma och sonen flyttat hem till Sverige igen och Ängelholm.

Då har Henrik Zetterberg passat på att återuppta den story hobbyn: trav och egenägda hästar.

Han har köpt den ettårige hästen Louis som tränas av Robert Bergh.

– Det är intressant tycker jag. Jag har inte haft någon travhäst sedan Aleksej (gjorde sista starten på V75 i september 2011). Efter den så bestämde vi att vi skulle ta ett litet break eftersom jag tillbringade större delen av året i USA, och skulle ta upp det när jag kom hem. ”Bergharn” hörde av sig sedan gick det ganska fort. Det är en intressant stamtavla, säger Henrik Zetterberg till Trav365.

”Han är rak och ärlig”

Sedan tiden som spelare i Timrå har Henrik Zetterberg haft kontakt med Robert Bergh, då han hade sin bas på Bergsåker och bland annat ägt travhästarna Aleksej och Sex and the City i tränas hos Bergh.

– När jag spelade i Timrå var det nära till hands att komma till hans gård. Hela Timrå-laget var där och körde häst en gång. Dörren är alltid öppen där. Det är roligt att vi bara bort 50 minuter ifrån varandra nu, så det är passande, säger ”Zäta” och hyllar tränaren:

– Nu har jag inte haft häst hos någon annan, men jag tror han är en härlig person att ha häst hos. Han är rak och ger ärliga svar och är så klart duktig på det han gör. Han har en bra känsla med att få till hästarna och får till bra lösningar på eventuella problem.

”Har inte fått jättepaniken”

Efter 16 år i USA och Detroit så saknar inte ishockeyn nämnvärt, och har haft mycket att stå i inför flytten hem till Sverige igen.

– Det känns bra och skönt att vara hemma. Vi var kvar i Detroit hela förra säsongen, det var lite som skulle förberedas efter 16 år därborta, säger han och fortsätter:

– Vad man saknar med ishockeyn är väldigt individuellt. Jag har inte fått den där jättepaniken ännu och jag tror inte jag kommer få den heller. Ishockeyn är ett avslutat kapitel.

– Jag kommer åka över till Detroit igen i september och vi har inte riktigt bestämt ännu vad som händer framöver om man ska vara delaktig. Just nu är det ganska skönt att komma bort ifrån det litegrann och fokusera på att komma in i systemet här hemma. Man får lägga tid på familj och vänner och behöver inte ha några måsten. Det har varit otroligt mycket med flytten, man har andats och njutit av sommaren och försöker komma in i rutinerna med vår son på dagis bland annat.

”En otrolig kick”

Just travet är han mer eller mindre uppvuxen med och medger att han har saknat att äga häst.

– Det har varit ett intresse väldigt länge, min pappa och min farfar gillar trav och spelade V65 och sedemera V75, så det har varit en stor del av lördagarna hos oss. Jag har saknat det litegrann och nu har jag mer tid att kunna följa det på ett helt annat sätt, det var svårt att hinna med tidigare.

Du ska inte sadla om helt då och ta travlicens?

– Ha ha, nej då, det är andra som är bättre på det än vad jag är.

Kan du beskriva känslan att ha en starthäst?

– Det är en speciell känsla, en otrolig kick när man har en starthäst. Det är inte bara loppet utan allting runt omkring. Alla som har häst känner nog likadant. Framförallt är det kul att vara med igen och få vara med på resan fram tills dess att den ska starta. Vad som händer efter det vet man inte, det är så mycket som spelar in.

”Lägger ner otroligt mycket jobb”

Den gångna helgen var Henrik Zetterberg tillbaka på hemmaplan när han följde V75 och Sundsvall Open Trot på Bergsåker.

– Det är roligt folk, det är kul att vara på stallbacken och morsa litegrann, det är en del av det. Jag var på Sundsvall Open Trot för första gången på mycket länge, då märker man igen vilken kul sport det är. Det är otroligt mycket kunnigt folk och en stor operation att få allting att fungera varje dag, det är otroligt mycket jobb som läggs ner för att vi normala ska få chansen att vara med.

Till sist, det var några år sedan nu, men hur är du inför en start med en av dina hästar?

– Jag brukar vara jättenervös, det trodde jag inte att jag skulle bli. Men det spelar ingen roll vad det är för starter, det kan vara ett vanligt kvallopp eller ett större, man blir nervös, det är en härlig känsla, ha ha.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!