Björn Goop: ”Barnen tynar så sakta bort”

Stjärnans vädjan i egna kanalen • Ber om hjälp i kampen mot fruktansvärd sjukdom: ”Slog mig hårt”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

TRAV

Varje år föds ett fåtal barn med den mycket ovanliga sjukdomen Sanfilippos syndrom.

Nu vill stjärnkusken, Björn Goop, uppmärksamma och hjälpa de som drabbas.

– Barnen föds fullt normala men överlever sällan tonåren. Detta berörde mig mycket starkt, säger 44-åringen till Trav365.

Inför varje V75-omgång går kusk- och tränargiganten Björn Goop igenom samtliga avdelningar i sin egen kanal, Björnkollen.

Där lyfter han fram sina tips, spikar och kommenterar även de lopp han själv kör i.

Forumet har blivit en viktig och stor del för många i jakten att nå alla rätt i travets elitserie.

Vill bidra i kampen mot sjukdomen Sanfilippos

Inför förra lördagens V75-tävlingar på Bergsåker så valde stjärnan att lyfta fram den mycket ovanliga barnsjukdomen Sanfilippos syndrom.

Av en tillfällighet fick Goop upp ögonen för den grymma åkomman och beslöt sig för att göra vad han kan för att hjälpa till.

– Det var nånting som jag råkade komma över att se. I världen finns ett fåtal barn som föds helt normala, men efter 2–6 år utvecklar symptom, typ som alzheimers, sen tynar dom bort helt enkelt och överlever sällan ens tonåren, sa han i Björnkollen.

Sjukdomen har fått sitt namn efter doktor Sanfilippo, som var en av de första läkarna som beskrev sjukdomen 1963.

I dagsläget kan man inte bota sjukdomen men forskning pågår, dock i mycket begränsad omfattning, och det är just därför Björn Goop anser sig kunna dra sitt strå till stacken.

– Ju mer jag läste om det här på nätet ju mer insåg jag hur grym sjukdomen är. Att de här barnen föds fullt friska och sedan utvecklar symptomen som gör att de dör är fruktansvärt för dem och deras familjer. Då Sanfilippos är så ovanlig läggs inte tillräckligt med pengar på forskning, men jag tycker verkligen att det borde uppmärksammas mer. Att som förälder och barn behöva utstå något liknande är hemskt och det finns faktiskt inget botemedel mot det i dag, berättar han för Trav365.

Uppmaningen: ”Gå in och stötta”

Björn Goop är tydlig med att han aldrig brukar göra reklam för något i sin kanal men just för den här saken är han beredd att göra ett undantag.

Som med all forskning så kräver den pengar och nu uppmanar stjärnan att göra som han själv gjort – att gå in och bidra.

Sajten ”Krama era barn” sprider medvetenhet och stöttar forskningen för Sanfilippos sjukdom.

– Jag har gått in och stöttat och det går bland annat att köpa kepsar och t-shirts. Eller man kan bara läsa om det och bidra med en tanke. Det här inget jag måste göra men jag vill försöka bidra till att det kan bli ett botemedel, för det borde verkligen finnas. Jag fick upp ögonen för det här genom en god vän.

Hur har reaktionerna varit efter att du uppmärksammat Sanfilippos?

– Det har varit ett flertal som hört av sig och tyckt att det var bra. Flera har blivit medvetna och det var också själva tanken med att jag berättade om det. Det finns möjlighet att hjälpa och jag hoppas att jag genom min kanal har kunnat nå ut till ännu fler.

Björn Goop
Foto: Malin Albinsson, Mikael Rosenquist / TR BILD
Björn Goop

”Ser fram emot de stora loppen”

När det kommer till den sportsliga delen så har den senaste tiden kantats av rubriker för Björn Goop.

Först vann han Prix ​​d'Amérique med Face Time Bourbon men efter att ha slutat tvåa i storloppet Prix de France med samma häst, så petades han av majoritetsägaren Antonio Somma.

Men efter en knackig säsongsinledning så har Björn Goop nu kommit igång på allvar.

Segerprocenten är på väg hastigt uppåt och han ser fram emot en häftig vår – med bland annat både Elitloppet och Paralympiatravet väntandes runt hörnet.

– Jag tycker det känns bra, träningen fungerar väl och jag är nöjd med hästarna. Naturligtvis ser jag fram emot de stora loppen, avslutar den trefaldige Prix d’Amérique-vinnaren.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN