”Känslosamt – jag gav Magnus en stor kram”

Jerry Riordan om framgångarna i storloppen, Prix d’Amerique-planen och V75-chanserna: ”Hon går med rycktussar för allra första gången”

Uppdaterad 2021-08-21 | Publicerad 2021-08-20

Jerry Riordan och Magnus Djuse.

I onsdags segrade Aetos Kronos och Magnus A Djuse i storloppet Jubileumspokalen.

Hästens tränare Jerry Riordan tog på stallbacken emot segerkusken med öppna armar.

– Det var en känslosam seger. Jag gav honom en stor kram efter loppet, säger Jerry till Trav365.

Det är bråda dagar för Jerry Riordan. Tvåa med Zarenne Fas i Åby Stora Pris, vinst med Aetos Kronos i Jubileumspokalen och två hästar till start i lördagens E3-final för treåriga ston. Men inte nog med det, samma dag flyger Jerry över till USA för att närvara på ett bröllop där en familjemedlem säger: "I do" till sitt livs kärlek.

– Det har varit en hektisk fredag för mig. Många hästar som har tränat på morgonen med lite personal, finbyxor som har inhandlats och covidintyg som ordnats. Nu har jag allt som behövs och kan i lugn och ro svara på alla mina meddelanden som kommit under dagen, berättar Jerry för Trav365.

Det har inte ens gått 48 timmar sedan Aetos Kronos dundrade runt Solvallas oval och gav kusken Magnus A Djuse hans första grupp 1-seger i karriären. Tårarna flödade efter loppet och på stallbacken stod en stolt tränare och sken i kapp med... strålkastarljusen. Solen hade nämligen gått ner flera timmar tidigare.

– När jag såg hästen springa förbi oss i slutsvängen kände jag att nu är det över, detta vinner han. Jag hade inte räknat med att Aetos skulle nå ledningen men när ena skygglappen på det norska huvudlaget gled ner blev han väldigt laddad. Han var dock stabil och kontrollerbar hela loppet och direkt efteråt kände jag ett lugn, en lättnad. Framför allt då ägarna flugit in från New York för första gången sedan Aetos startade i Kriteriet, den gången gick det ju inte så bra.

”Släpper loss – efter några öl”

Familjen Snyder, som alltså äger Aetos Kronos, hade visserligen ingen tur med vädret den här dagen då Stockholm stora delar av dygnet badat i regn och kyla, men det gjorde nog inte så mycket när deras häst vinner ett så pass stort lopp som Jubileumspokalen. Mycket till firande blev det dock inte, varken för dem eller Riordan.

– Jag körde transporten hem och dessutom var det mycket jobb morgonen därpå. Ägarna tog ett morgonflyg till Frankrike dagen efter där de ska semestra på Rivieran. När de hörde hur folket på banan klappade för hästen så blev de rörda och sa: ”Nu förstår vi varför du flyttade till Europa för att träna.”

– Vi får ordna en fest vid ett senare skede. Johan Untersteiners bäste vän har en nattklubb i Halmstad som heter Boom Boom Room. Han är ett fan av Aetos sedan den där dagen då han vann pengar på hästen till 36 gånger i ett större lopp på Solvalla. Han har lovat att sköta grillen och alla är bjudna. Jag ska försöka få Magnus att komma förbi.

Är han en festprisse, tror du?

– Efter några öl så är han det! Jag har sett honom i aktion på avstånd, och visst släpper han loss på dansgolvet. Sjunger gör han också. Alkoholen kan vara ens bästa vän eller värsta fiende, ha ha.

Får 9,9 i betyg för segergesten

Det har nog inte undgått någon att Magnus kortvarigt petades som förstekusk för Riordans hästar och han var bara andravalet på Aetos. Men eftersom Johan Untersteiner, hans förstaval, var upptagen med egen häst i samma lopp så fick Magnus åter chansen. Och som han tog den!

Hur gick snacket er emellan efter loppet?

– Jag var så upptagen med att prata med alla direkt efteråt. När jag så skulle ta mig till vinnarcirkeln var den där golfbilen spårlöst försvunnen, men på stallbacken gav jag honom en stor kram. Det var en känslosam dag för Magnus. På en skala från ett till tio måste jag ge honom 9,9 för hur han kastade körspöet över mål. Det såg ut som om han aldrig gjort något annat, förmodligen har han tränat på det mycket hemma på gården i sin ungdom.

Härnäst är ett femåringslopp på Åby inplanerat, med Magnus i sulkyn, och sedan ett äventyr i travets Mecka: Frankrike. Prix d'Amerique är det stora målet och där väntar en viss Face Time Bourbon med vässade klor.

– Den ende som kan slå Face Time är Face Time själv. Aetos var inte stort slagen av honom i Prix de France i vintras men då var fransmannen inte som bäst. Jag har sett de senaste loppen och han ser bättre ut än någonsin, dessutom verkar han vara som allra vassast just i Prix d'Amerique. Jag har inte bestämt mig för vilken kusk som ska köra, men det lutar just nu åt någon av de bästa franska, som Frank Nivard, Björn Goop eller Örjan Kihlström. Någon som behärskar det franska voltstartssystemet.

”Båda har fyra ben och en svans!”

Aetos i all ära, men det finns ytterligen en i syskonskaran som håller hög klass – nämligen helsystern Chatty Kronos som har kvalat in till E3-finalen i Gävle. På frågan vilka likheter de två supersyskonen delar får vi ett typiskt Riordan-svar:

– (skratt) Båda har fyra ben och en svans! Det finns inga likheter. Chatty är en liten häst och fysiskt sett inte allt för imponerande. Hon var därför inte så hemskt dyr på auktionen som ettåring, runt 850 000 kronor om jag minns rätt. Hon är dock den gulligaste hästen man kan föreställa sig och ser ut som något en rik person skulle ha som ridhäst.

Hon gjorde inget större väsen av sig som tvååring. Det blev visserligen en seger på tre starter men i årets sista start var hon nedsatt av en infektion och gjorde en slät figur. Jerry valde då att ställa av henne och istället blicka framåt. Till ägarna, desamma som äger hennes mer namnkunnige storebror, förklarade tränaren att detta inte skulle bli en lika bra häst som Aetos. Inte i närheten.

– Jag sa till dem att vi skulle försöka få ett bra rekord på henne, då det hjälper avelsvärdet. Fast, eftersom hon är så liten så får de i regel små föl – och de brukar inte bli så dyra. Hon har dock överraskat på mig och hittat den där turbon på sistone. Jag minns hur hon var som unghäst. Hon tog några steg, och så några till. Det hände inget, men när vi satte på en sulky så blev det en annan häst.

Hon kvalade in till finalen via en tredjeplats i försöket, på en inte allt för imponerande tid. Men man ska inte hänga upp sig på resultatet, Jerry var nämligen helnöjd med insatsen.

– Hon satt i det sista paret, samtidigt som tempot var lågt. 600 kvar var kusken tvungen att styra på i spåren men han ville hushålla med speeden. Att kvala in till finalen var det viktigaste men efteråt kom Kevin fram till mig och sa: "Jag gjorde bort mig och borde ha kört fortare. Hästen travade snabbare hundra meter efter mål som över upploppet." Chatty var inte trött efter loppet och känns bra för dagen.

Riordan testar nytt på E3-finalisten

Aetos-systern tycks inte ha spelarnas förtroende den här gången, istället är det stallets andra häst, Ain't Misbehavin, som dragit på sig en hel del streck. Där hoppar en viss Örjan Kihlström upp i sulkyn.

– Örjan är en faktor i den höga streckprocenten. Jag är faktiskt lite överraskad över att hon är så hårt spelad. Hon är dock en rejäl märr som tål tuffa upplägg, medan Chatty är den snabbare av de två. Jag såg favoriten Islay Mist Sisu i försöket och den såg ju oslagbar ut! Men om man tror på favoritfall så kan nog båda mina sluta långt framme.

Den amerikaättade gentlemannen vann det här loppet i fjol med Globalizer, på nytt svenskt rekord dessutom, och håller loppet högt. Jerry berättar vidare att en framgång för Kihlströms uppsittning skulle betyda lite extra klirr i kassan, då hennes lillebror ska gå under klubban inom kort på en auktion i Deauville. En seger på lördag och intresset för brorsan kommer att skjuta i höjden för den av Riordan delägda hingsten.

– Till finalen testar jag Ain't Misbehaving med rycktussar för allra första gången, det har fungerat bra i jobben. Tyvärr kommer jag inte kunna se loppet live eftersom jag då sitter på flyget till USA, så det får bli en repris på ATG Live när vi hämtar ut bagaget, avslutar Jerry.

Följ ämnen i artikeln