Efter stjärnans kritik: ”Vi sitter inte nöjda”

Domarbasen svarar efter Björn Goops ord: ”Får räkna med att bli granskade”

Uppdaterad 2020-09-21 | Publicerad 2020-09-17

Stjärnkusken Björn Goop vill ha en bättre dialog med domarna inom travsporten och anser att många domare saknar tillräckligt kunnande och förståelse kring loppen.

Nu svarar Svensk Travsports domarbas Jonny Staf på stjärnans kritik.

– Vi kan och arbetar löpande för att bli bättre, vilket innebär att vi inte sitter nöjda, säger han till Trav365.

Det var i onsdagens krönika i Sportbladet som stjärnkusken och tränaren Björn Goop riktade skarp kritik på domarna inom Svensk Travsport.

”De saknar tillräckligt kunnande och förståelse kring loppen, det är för dålig kompetens.

De domare vi har inom travet saknar i de flesta fall tillräcklig erfarenhet av att vara aktiv och köra lopp. För det handlar inte om att bara kunna regler.

Många av dem har inte ens kört häst, de kan inte se skillnaden på att köra häst och åka häst eller olika gångarter. Ändå så dömer de på elitnivå”, skrev han bland annat.

”Känns som en obefintlig dialog”

Björn Goop efterlyser också en föryngring inom domarkåren och en större dialog mellan aktiva och domarna:

”Samtidigt som det är en hög genomsnittsålder, om de har tävlat själva så var det väldigt länge sedan.

Vi aktiva kan heller inte ha någon påverkan på domsluten. Det känns som att det är en obefintlig dialog.

Vi behöver få en föryngring av domarna och vi behöver få in de som har varit aktiva på en hög nivå som domare”, skrev Björn Goop.

”Tror vi inte riktigt på”

Svensk Travsports domarbas Jonny Staf har tagit del av Björn Goops ord om bemöter kritiken.

Björn Goop skriver att domarna saknar tillräckligt kunnande och förståelse kring loppen och att det är för dålig kompetens. Vad säger du om det?

– Det får stå för Björn. Vi jobbar löpande med utbildning, information och kommunikation för att på så vis utveckla och förbättra kompetensen hos våra funktionärer.

Tycker ni själva att ni har för dålig kompetens på domarna och att det är för få som själva varit aktiva?

– Det är en synpunkt som vi får då och då. Att en före detta aktiv skulle vara mer lämplig som funktionär/domare än någon annan, men det tror vi inte riktigt. Hästkunskapen är viktig, absolut, men det viktigaste är att funktionärerna har bra kunskap om reglementet och samtidigt har förmågan att göra en rättvis bedömning av händelser och situationer i loppen.

”Här kan och måste vi bli bättre”

Hur jobbar ni aktivt med att få in domare som själva varit aktiva som exempelvis tränare eller kuskar?

– Rekrytering av funktionärer sker lokalt hos travsällskapen och deras arbete ser olika ut. Vi måste även ha med oss att inom travsporten så kan man vara aktiv mer eller mindre hela livet och därmed är det svårt att hitta 25 till 45-åringar som har tävlat men som vill sadla om till funktionär. De som känner att de vill arbeta som funktionär får gärna kontakta en travbana eller oss på Svensk Travsport.

Hur jobbar ni med eventuell föryngring inom domarkåren?

– Det finns krav i tävlingsreglementet gällande vem eller vilka som får arbeta som funktionär. Med det sagt så gör travsällskapen och Svensk Travsport inte tillräckligt. Här kan och måste vi bli bättre.

Håller du med i något av kritiken som Björn Goop framför?

– Delvis. Vi kan och arbetar löpande för att bli bättre, vilket innebär att vi inte sitter nöjda. I all idrott där någon form av bedömning görs av domare/funktionärer blir det skillnader i bedömningarna och en av våra uppgifter är att försöka minska dem.

– Perfekt kommer det aldrig att bli men målet är att minska och försöka få så likvärdiga bedömningar och därmed påföljder som möjligt. Vi för gärna en dialog med aktiva i det arbetet, och gör så redan nu på olika sätt. Vi kan även utveckla vårt sätt att kommunicera domar och påföljder genom att bättre förklara varför och inte bara att vi dömer. Detta gäller även hur vi kommunicerar ändringar i regelverk, påföljdsmall och tillämpningsanvisningar.

”Vill exponeras”

Vad tycker du om att era insatser synas?

– Det är alltid bra att det förs diskussioner om vårt arbete, det finns alltid utvecklingsmöjligheter, och det arbetet görs hela tiden, det är ganska ofta aktiva ringer mig och har synpunkter, och då handlar det oftast utefter deras egen situation och då tycker inte alla samma varje gång.

Hur upplever du klimatet mellan er domare och de aktiva?

– Den är bra men samtidigt är det alltid svårare att diskutera om någon är väldigt missnöjd med en enskild situation. Vi ändrar inte regelverket efter enskilda situationer utan försöker ha ett heltäckande regelverk.

– Vi vill som sport bli exponerade och synas, då får vi räkna med att bli granskade på ett annat sätt än förr om åren, i och med att du kan se alla lopp mer eller mindre i efterhand. Då krävs det en större tydlighet från oss, men det gäller även de aktiva.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln