Elitloppet 2021

”Min bästa vän – han går aldrig att ersätta”

Skötaren om tuffa tiden efter Propulsions fråntagna segrar • Jagar revansch i Elitloppet med Don Fanucci Zet: ”Unik”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

I fjol vann Propulsion Elitloppet men fråntogs segern efter att han bekräftats nervsnittad.

Stjärnskötaren Ellinor Wennebring, 26, berättar nu om sorgen, frustrationen och om drömmen om revansch med passhästen Don Fanucci Zet.

– Det värsta är folk som tror sig veta mer än vi, jag har svårt att prata om det då jag blir ledsen, säger hon.

Förra året blev en berg- och dalbana för kretsen runt Daniel Redéns stjärnhäst Propulsion som vann Elitloppet för att sedan fråntas segern då han efteråt bekräftats med att vara nervsnittad.

De starter som ”Proppen” gjort på svensk mark ogiltigförklarades, resultatlistorna korrigerades och 26 miljoner i prispengar återkrävdes.

Propulsion: ”Fantastisk kompis”

Utredningen är fortsatt pågående men i samband med årets Elitloppshelg så flammar fjolårets minnen upp för skötaren Ellinor Wennebring, som förra året kastades mellan eufori och totalt mörker.

Diskningssegern i Elitloppet och den ärofyllda utmärkelsen Stig H:s skötarpris på Hästgalan överskuggades av det sorgliga efterspelet.

– Propulsion var min bästa vän och han går aldrig att ersätta. För mig var han bara en häst och jag tänkte aldrig på hur mycket pengar han tjänade. Jag kan inte uttala mig så mycket om det som hänt då det är en pågående utredning, men jag kan säga att det som stör mig mest är att vissa människor tror sig veta mer om allt som hänt än vad vi gör, det är frustrerande, säger Ellinor och fortsätter:

– Det här är väldigt jobbigt och jag har svårt att prata om det då jag blir ledsen. Nu finns han i USA och har det bra där. Jag följer honom och håller kontakten så gott det går. Han kommer alltid betyda allt för mig och jag hoppas hans minnen lever kvar hos många trots allt som hänt. Det var en fantastisk kompis och tävlingshäst med en inställning som var unik.

”Går inte att jämföra”

Om några dagar väntar på nytt Elitloppet. Ett år har gått efter förra årets omtumlande seger och efterföljande resultatkorrigering.

Även om fjolåret väcker många minnen till liv för Ellinor så ser hon fram emot årets storhelg på nationalbanan – då hon sköter om en av deltagarna i Elitloppet – femårige superhingsten Don Fanucci Zet.

– Det ska bli jättekul i år. Han är en egen individ och går inte att jämföra med Propulsion. Det ska bli spännande och visst hoppas jag att det ska räcka långt, men det viktigaste är att han gör en bra prestation. Han känns precis som han ska inför loppet och jag har inget att klaga på.

Don Fanucci Zet startar i det första försöket (V75–2) från spår åtta bakom bilen. Vad kan du säga om lottningen?

– Ingen vill ha spår åtta naturligtvis men jag hoppas Örjan Kihlström löser det ändå och att han tar sig till final. Hästen har känts pigg och glad hemma.

Hur nervös är du på söndag?

– Det är klart att det är spännande men det är inte lika nervöst som det var förr. Jag hoppas att jag gjort allt jag kan och skött mitt jobb – och att hästen ska prestera på topp. Jag är inte lika spänd längre före och under loppet.

Ellinor Wennebring och passhästen Don Fanucci Zet som är en de 16 startande i Elitloppet 2021.
Ellinor Wennebring och passhästen Don Fanucci Zet som är en de 16 startande i Elitloppet 2021.

Superhästen: ”Han är annorlunda”

Don Fanucci Zet blev inbjuden till Elitloppet tidigt och tränaren Daniel Redén har i lugn och ro kunnat förbereda en av sina stallstjärnor för karriärens viktigaste uppgift.

Hemma på gården skiljer sig Don Fanucci en hel del mot andra superstjärnor som Wennebring skött om.

– Han är annorlunda och vill helst bara ta det lugnt. Han tar inte så stor plats som många andra av stjärnorna ofta gör, då han ofta är i sin egen värld. Dagarna innan lopp försöker jag inte göra så stor sak av att Elitloppet närmar sig då jag tror han mår bäst av att det är så vanligt. Men dagen innan så märks det ju och under tävling så vet han precis vad det handlar om.

Ser du årets upplaga av Elitloppet som en chans att få revansch från i fjol?

– Inte så mycket för min del men för Daniels skull så hoppas jag det. Det har varit en tuff tid med allt som hänt med Propulsion och visst hoppas jag att det ska räcka hela vägen, men främst unnar jag Daniel det.

 Guide Elitloppet 2021:  Allting inför superloppet  Tidiga vinnare  Startfältet

Publisert:

LÄS VIDARE

Elitloppet 2021– startlista, guide, fakta, tv-tider

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2021

Elitloppet

Hästar

Trav

V75

Daniel Redén