Mardrömsspår för favoriten: ”Jag svor”

Örjan Kihlström i stor intervju om: • Familjen • Elitloppet genom åren • Favorithästen • Don Fanucci Zets chanser

Uppdaterad 2021-05-30 | Publicerad 2021-05-25

Tar Örjan Kihlström en ny Elitloppsseger i år? Han kör Don Fanucci Zet åt Daniel Redén. Men det var mungiporna ner efter lottningen av startspåren i försöken: ”Jag svor...”

Örjan Kihlström vet hur det känns att vinna Elitloppet och på söndag sitter han upp bakom en av förhandsfavoriterna Don Fanucci Zet.

Spårlottningen var dock inte nådig mot ekipaget som tvingas starta längst ut på vingen, från spår åtta.

– Elitloppshelgen är årets höjdpunkt men jag svor till när jag såg startspåret, säger Örjan till Trav365.

På söndag smäller det. 2021 års Elitlopp står för dörren och årets upplaga ser ut att vara av det öppnare slaget. En som upplevt festen förr är Örjan Kihlström. Få kan matcha hans framgångar i sulkyn och när han till helgen kör upp till vingen med Don Fanucci Zet så kommer det att vara start nummer 21 i ordningen. Att anlita den Bollnäsfödde 59-åringen är närmast en garanti för bästa möjliga placering och på 20 tidigare försök har han endast uteblivit från finalen vid fem tillfällen, senast så långt tillbaka i tiden som 2012 då hans uppsittning Orecchietti slutade femma i sitt försök.

Innan spårlottningen var han och den av Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet favoriter till totalsegern hos ATG, men när hästen lottades till mardrömsspåret åtta var det mungiporna nedåt för alla inblandade kring hästen.

– Jag såg lottningen live och svor till direkt, men efter två sekunder kommer man på andra tankar. Någon måste ju lottas till spår åtta men givetvis hoppades vi på något annat, berättar Örjan för Trav365.

”Höjdpunkten är att köra alla fina hästar”

Hans kyliga körstil är i det närmaste legendarisk och smeknamnet "Gubben i lådan" har hängt med sedan Håkan "Lillis" Olsson myntade det för många år sedan. Ibland fastnar man med sparade krafter, men minst lika ofta tycks Örjan hitta just de rätta vägarna och när mållinjen passeras blir det allt som oftast seger. Fler än 6 000, men om du frågar Örjan så har han slutat räkna. Det hindrar dock inte honom från att under intervjun själv gräva i databasen.

– 6 875 vinster ser jag nu. Jag räknar dock inte segrarna till det att jag når 7 000. Trots att jag hållit med trav så många år är det lika roligt nu som i början. Höjdpunkten är att köra alla fina hästar i storloppen, men även att på vårkanten känna hur fyraåringarna övervintrat och utvecklats. Smeknamnet "Gubben i lådan" har jag inga problem med, fast numera kör jag bättre hästar och då blir det inte lika mycket gubben i lådan.

Kihlström har hästarna i blodet. Som ung pojk växte han upp i en travfamilj där pappa Ivar och farbror Börje arbetade som travtränare. Flyttlasset gick tidigt till Solvalla och som femåring fick han smaka på känslan att sitta upp bakom en häst, och då pratar vi inte om små shettlandsponnys.

– Morfar hade ardenner och en dag fick jag fatta tömmarna medan han gick iväg och hämtade ett par handskar som han glömt. Det var vedlast och ett ton i linorna, men hästen var världens snällaste. Ett ansvarsfullt uppdrag var det dock och jag tyckte inte att det var otäckt eller så. Utan min familj så hade jag knappast kommit i kontakt med hästar. Pappa hade en fin känsla för djuren och behandlade dem fint. Börje var en extrem tävlingsmänniska och perfektionist. Han hatade att vara tvåa och vann nog runt 500 lopp med egna hästar. Dessutom hade han en segerprocent på runt 25 under hela karriären.

Guldklockan som slutade ticka

Mannen med de magiska körhänderna har visserligen intresserat sig för ett antal olika sporter genom åren men det var aldrig något snack om att det var hästar han ville arbeta med. Redan som 18-åring körde han sitt första travlopp men där och då fanns ännu inte någon stjärnstatus.

– Jag körde galopp! Direkt i starten om jag minns rätt, men då var det också en ganska svårkörd häst.

Skam den som ger sig. Fyra starter senare togs karriärens första seger, med en av pappa Ivars hästar, och redan året därpå tog han steget in i blickfånget då han vann Travrondens Guldklocka.

– Jag tyckte att travet var kul redan från början och man måste ju tro på sig själv. Segern i Guldklockan var det största loppet man som lärling kunde vinna. Klockan har jag faktiskt kvar. För en tid sedan lämnade jag in den för lagning men det var väl någon reservdel som saknades. Och nej, klockan är inte av riktigt guld.

Trots sin ringa ålder var han en beslutsam man och det dröjde inte många år innan han tog ut sin proffstränarlicens och övertog farsans verksamhet. Hästar som Kind Attention, Miss Flaxy och Mr Lucken innebar en språngbräda in i travets finrum men i samband med att familjen under 90-talet växte så togs beslutet att successivt avveckla verksamheten och istället satsa på en karriär som kusk på heltid, något som i och för sig är vanligt nu men på den tiden var Örjan bland de första catchdrivers i landet. Något han aldrig ångrat och även om den resvane kusken fortfarande far land och rike runt i samband med tävlingar tillåter livet som kusk på heltid mycket mer tid med familjen. Hans två söner, Edvin och Karl, är dock måttligt intresserade av att följa i pappas fotspår.

– Det finns mycket från tiden som tränare som jag hade gjort annorlunda om jag fått göra om det nu. Allt runt omkring. Hästägarna, att köpa häst och så. Jag valde dock att trappa ner i samband med att min äldste son föddes. Pojkarna följer inte travet men kollar när jag kör Elitloppet. Mamma och min syster är dock väldigt intresserade.

”Jag gjorde väl mig till åtlöje”

Genom åren har framgångarna avlöst varandra. Segrar i Elitloppet och Prix d'Amerique, men också utmärkelser i form av en plats i Travsportens Hall of Fame 2015, "Årets Kusk" vid Hästgalan vid hela nio tillfällen och en tredjeplats i omröstningen till Jerringpriset 2014, endast slagen av Sarah Sjöström och Charlotte Kalla, vilket till dags datum är den högsta placering travsporten någonsin haft.

– Det var jättestort att sluta så högt upp. Givetvis hade jag velat vinna men hade aldrig en tanke på att det skulle gå vägen. Jag var dock bästa kille i alla fall det året!

Örjan är en vinnarskalle ut i fingerspetsarna, men kan även visa upp sin lekfulla sida då och då. Som när han 2015 accepterade en inbjudan att deltaga i "Fångarna på fortet". I ett av tävlingsmomenten skulle han och sångaren Ralf Gyllenhammar tillsammans springa i ett hamsterhjul format som insidan av en tvättmaskin, med ett riktigt skumparty och flera dråpliga fall som följd.

– Jag gjorde väl mig till åtlöje den gången och tappade uppfattningen vad som var upp och ner. Det gick inte så bra men det var kul och det är inte omöjligt att jag skulle göra om det om någon frågade. Jag och Björn Goop var i olika lag och tävlade mot varandra. Mitt lag ledde stort inför finalen men sedan strulade vi till det. Om jag minns rätt slog jag dock Björn man mot man enda gången vi möttes.

Tränar, åker skoter och jagar

Att stå på huvudet under "Fångarna på fortet" är en sak, att ramla ur sulkyn en helt annan. Och någon som vet hur det känns att gå i backen är Kihlström.

– Många gånger har det blivit genom åren. Knäna och ryggen har fått smällar, och så har det blivit några hjärnskakningar. Peppar, peppar har det tack och lov aldrig hänt något allvarligt. Jag har dock haft ryggproblem under cirka 25 års tid. Två diskbråck och ryggskott otaliga gånger. Smärtan yttrar sig på många olika sätt men för det mesta går det bra att sitta i sulkyn. Jag ägnar mig dock åt mycket sjukgymnastik, även på fritiden.

Mycket fritid har dock inte travfolket och detsamma gäller för Örjan.

– Jag tränar på fritiden. Och så åker jag en del skoter och jagar. Tyvärr träffar jag inte mycket kollegor då de allt som oftast är upptagna.

Kihlström och Elitloppet är som ler och långhalm. Man kan inte prata om det ena utan att nämna det andra. Trav365 bad Örjan blicka tillbaka på några av karriärens totalt 15 finaler, och som sig bör inleder vi med hans debut 1996 med järnmärren Handbag.

– Det var jättekul att köra mitt första Elitlopp. Vi tog oss till final men där blev det fel när vi inte kom förbi John Campbells häst.

Vad betydde Roger Walmann för dig under de där tidiga åren?

– Väldigt mycket. Han var den andra tränaren som jag körde mycket häst åt.

”Jag har aldrig jublat så mycket”

2003 är ett år som ligger Kihlström väldigt varmt om hjärtat. Det var då han vann sitt första Elitlopp med From Above, tränad av Stefan Hultman. Efter en perfekt resa kämpade sig hästen främst och lyckan över mål var total hos segerkusken.

– Jag har aldrig jublat så mycket som just den dagen. From Above hade jag kört från första början och med honom vann jag inte bara mitt första Elitlopp, utan även första Kriteriet och Derbyt. Han är hästen som betytt mest för mig under åren och att vinna Elitloppet, när man som grabb brukade se loppet på plats varje år, var stort. Jag och Stefan kom väldigt bra överens redan från början då han hade ett litet stall.

Hur kändes det att få så många björnkramar från honom?

– Det var tur att han var på så bra humör, säger Örjan och skrattar.

2015 var det dags på nytt att stå överst på prispallen, nu med Magic Tonight som vann spårlottningen och spårade varje meter.

– Han hade gått bra en tid och Roger hade prickat formen perfekt till Elitloppet. Vi hade flyt med spåret den dagen och hade marginalerna på vår sida.

Ett år senare fick Örjan chansen bakom Nuncio som visserligen förlorade försöket mot franske Un Mec d'Heripre och skandaltränaren Fabrice Souloy, en seger som han sedermera fråntogs, men i finalen visade Stefan Melanders guldklimp ingen som helst pardon. Trots en tung löpning utvändigt ledaren mosade han ner konkurrenterna och vann på den dittills snabbaste segertiden i en Elitloppsfinal, 1.09,2 över 1 609 meter.

– Det var faktiskt första gången jag körde honom och det var en fantastisk häst som gjorde allt jobb själv den dagen.

”Detta kan ju inte vara sant”

Ett desto tråkigare kapitel i Örjans Elitloppshistoria är den fråntagna vinsten för Propulsion efter det som alla hoppades skulle bli ett sagoslut 2020. Först i mål men efterspelet ligger fortfarande som en blöt filt över den finalen.

– Han var fruktansvärt bra i försöket, minns jag. Det var en unik häst och inte många kan få en sådan resa och ändå gå vidare. I finalen fick vi ett bättre lopp och det var väldigt roligt att han äntligen fick vinna. Det hade han gjort sig förtjänt av.

När fick du nyheten att det pågick en utredning?

– Det var nog någon dag senare. Jag minns inte riktigt hur jag fick beskedet men då tänkte man: ”detta kan ju inte vara sant.” Det var givetvis jobbigt för mig, men ännu värre för alla som jobbar med hästen dagligen. Tränare, skötare... Flera års tävlande som ogiltigförklarades. Men för mig kommer han alltid att vara lika stor, det har inget med resultaten att göra.

Årets upplaga av Elitloppet har kantats av avhopp men är i gengäld ett av de öppnare som skådats på många år. Och inte blev det mindre svårbedömt efter spårlottningen. När Örjan tillåts agera spelexpert så är det framför allt en häst han talar sig varm om.

– Vivid Wise As. Han har varit med i världseliten ett bra tag och är min förhandsfavorit till segern. Dessutom lottades han till ett bra startspår. Det är också med de yngre hästarna, även om de är rätt färska i dessa sammanhang.

Efter skorycket: ”Wow”

Don Fanucci Zet har enligt uppgift tävlat med boots i årets starter men redan i försöket plockar man troligen bort dessa.

– De väger inte så mycket men det är små marginaler i dessa lopp. Eventuellt kan det innebära att vi kvalar in till finalen, eller att vi slutar etta istället för tvåa i finalen. Vid en bra placering i försöket kommer vi att få ett bättre spår i finalen.

När kände du att detta var något utöver det vanliga?

– Det var i samband med segern i ett V75-lopp förra våren. Då tänkte jag "wow" och kort därefter kom andraplatsen i Kungapokalen.

Just segern Örjan åsyftar på togs på Rommetravet och det var tillika hästens första start utan bakskor, en balans som fungerat perfekt allt sedan dess. Hur det kommer att gå på söndag från spår åtta står skrivet i stjärnorna men något man däremot kan vara säker på är att vi får se flera Elitloppsdebutanter bland de tvåbenta. Kuskar som är i samma situation som Örjan var 1996 bakom Handbag.

Några tips till våra debutanter?

– Nej, de behöver inga råd från mig. De är så duktiga redan.

Slutligen, vad betyder Elitloppshelgen för Örjan Kihlström?

– Det är årets höjdpunkt. Jag saknar dock verkligen publiken. Under vardagstravet fungerar det bra men Elitloppet är världsunikt, mycket tack vare åskådarna, avslutar Örjan.

 Guide Elitloppet 2021:  Allting inför superloppet  Tidiga vinnare  Startfältet