Trav

Efter uppgifterna – travkusken stängs av

Förbundet: ”Vi har tagit beslut om körförbud tills vidare”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Travkusken utsattes för utpressningsförsök efter att ha filmat när han begår övergrepp på djur.

Strax efter klockan 17 kom beskedet att kusken stängs av i väntan på utredningen.

– Vi har tagit beslut om körförbud tills vidare i avvaktan på utredningen och ett mer samlat beslut, säger Svensk Travsports vd Maria Croon till Trav365.

Det var Värmlands Folkblad som var först med att rapportera om uppgifterna där en travkusk utsatts för utpressningsförsök.

I september i fjol anmälde den svenske travkusken till polisen att han utsatts för utpressningsförsök på 130 000 kronor. Ett halvår senare ville utpressarna ha 300 000 kronor.

Anledningen till utpressningsförsöken: Över 100 inspelade filmer där travkusken begår brutala övergrepp på flera olika hästar och hundar.

Två män åtalade

Två män, en 29 och en 39 år är åtalade för försök till grov utpressning och 29-åringen även för utpressningsförsök. Den äldre av männen nekar till brott.

Travkusken erkänner i polisförhör att han har förgripit sig på djur samt sparkat en av hästarna – medan han filmade.

Nu väljer Svensk Travsport att agera och har stängt av kusken till vidare.

– Vi har tagit beslut om körförbud tills vidare i avvaktan på utredningen och ett mer samlat beslut, strax efter 17 på tisdagen.

Svensk Travsport nåddes av uppgifterna via tips under tisdagsmorgonen och har inlett en utredning.

– Vi utreder det här nu men om det som står i media stämmer så är det oerhört allvarligt. Det är ett brott mot paragraf 10 i djurskyddslagen och det är inte heller förenligt med svensk travsports licensbestämmelser. Vi har satt igång en utredning så att vi kan ha fakta och samla till ett snart beslut. Det här är viktigt att gå till botten med omgående, sa Maria Croon tidigare under dagen till Trav365.

”Måste ha all fakta”

Har ni varit i kontakt med kusken?

– Det kommenterar vi inte.

När kommer ni ta ett beslut?

– Vi måste ha all fakta som beslutet ska grunda sig på. Men återigen, stämmer det är det oerhört allvarligt och det är viktigt för oss att agera. Men eftersom det är en person som är aktiv är det viktigt att ta ett beslut snabbt.

Kusken har godkänt ett strafföreläggande för brott mot djurskyddslagen vilket avser sexuell handling mot hund och ska betala dagsböter, enligt Expressen.

Trav365 söker kusken.

Publisert:

LÄS VIDARE

Filmade sexuella övergrepp på hästar

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Brott

Hästar