Croon: ”Ligger så långt från hur vi skulle tillåta”

Förbundets vd bedrövad över drivningarna på Vincennes • Kuskarnas straff • Starka reaktioner: ”Komplext”

Uppdaterad 2022-02-05 | Publicerad 2022-01-31

Davidson du Pont och Nicolas Bazire vann Prix d’Amérique.

Men efterspelet har mest handlat om de drivningar som utspelades på upploppet.

Experten Micke Nybrink var inte nådig i sin kritik i TV4:s sändning.

– Jag tycker det är riktigt fult, sa han efter loppet.

– Jag delar de reaktionerna, men vi får inte ge upp, säger Svensk Travsports vd, Maria Croon, till Trav365.

Det blev en klassisk upploppsduell i Prix d'Amérique.

Skrällen Galius såg ut att ta hem segern i storloppet men en av de mer betrodda hästarna, Davidson du Pont, närmade sig meter för meter och lyckades vinna med minsta möjliga marginal.

Efteråt hyllades hästarna för sina fantastiska prestationer men de två duellerande kuskarna (Nicolas Bazire och Yann Lebourgeois) fick utstå mycket stor kritik för sina våldsamma drivningar.

”Bedrövligt att se”

Experten Micke Nybrink fick ge sin syn på de yviga drivningarna.

– Jag tycker det är bedrövligt att se. Jag tycker det är riktigt fult. Det är inte den svenska modellen alls. Det är den franska modellen. Och det är en stor skillnad, sa han i TV4:s direktsändning från Vincennes i Paris.

Programledaren Per Skoglund fyllde snabbt i vad han ansåg om de drivningar som just utspelat sig på upploppet:

– De drivningar som förekommer här är inte i närheten av det som är tillåtet i Sverige, sa han i direktsändningen.

På sociala medier dömde flera kuskar och tränare ut det som hände i Prix d'Amérique.

Forne hockeyproffset och numera tränaren och kusken Simon Mitman var inte nådig i sin kritik.

”Världens största travlopp i alla kategorier, och ger travet världens sämsta utseende. Vidrigt”, skrev han på det sociala verktyget Twitter.

Proffstränaren Marcus Lindgren vädrade också sitt missnöje.

”Kan vi sluta upp att glorifiera det där eländet snart? Man kan ju inte visa ett lopp för grannarna utan att skämmas…”, twittrade han.

”Omvärldens respekt och förtroende”

Svensk Travsports vd, Maria Croon, har tagit del av de starka reaktioner som den svenska travpubliken basunerade ut under söndagen.

I en intervju med Trav365 tar hon starkt avstånd från det som utspelade sig på Vincennes och förmedlar samtidigt Sveriges syn i frågan.

– Det konstaterades i olika trådar igår att vi har olika regelverk vilket ju är en del av utmaningen. Vi har via UET (Europeiska travunionen) ett europeiskt samarbete där hästvälfärdsfrågorna och en harmonisering av reglementet varit i fokus under lång tid. Allt har blivit ännu mer aktualiserat då vi och flera andra länder har gått åt det motsatta hållet, alltså skärpt reglementet kring hur användning av körspö får gå till. Vi har synkroniserat i både Danmark och Finland och tagit viktiga steg i reglementsfrågan, säger hon och fortsätter:

– Jag är övertygad att vi kan påvisa många positiva effekter med hur vi nu reglerar användningen av körspöet. När andra länders kuskar kommer hit måste de följa vårt reglemente. Vi visar genom arbetet i UET att det är nödvändigt för travsporten framåt att ta hästvälfärdsfrågorna på allvar. Att vi behandlar hästen väl, hoppas jag ska leda till att vi får omvärldens respekt och förtroende. Det gäller att fortsätta, hur lång tid det kan tänkas ta är svårt att säga, men vi får inte ge upp.

Sverige går mot en helt annan utveckling där drivningar är helt förbjudna. Kan Svensk Travsport på något sätt påverka det som sker i andra länder?

– Via UET har vi enats om generella principer som därefter antas i respektive land. Man kommer från olika förutsättningar och förordningar i olika länder, men vi kan som stark travnation vara pådrivande. Vi är absolut en bit ifrån varandra. De reaktioner som sker här i Sverige efter loppet i går är bottnade i vår syn, våra lagar, reglementet och vår värdegrund och den bilden ska vi förmedla och på så sätt påverka.

”Diskutera frågan i ett bredare forum”

Prix d’Amérique direktsändes i TV4 med en stor publik.

Många som inte vanligtvis följer travsporten fick se de våldsamma drivningarna.

Efteråt har flera ställt sig frågan om dessa arrangemang överhuvudtaget ska sändas.

Med tanke på Sveriges hållning i frågan om djurskydd blir det enligt Maria Croon problematiskt, men samtidigt så får frågan den uppmärksamhet den förtjänar.

– Om det är en direktsändning är det ju den verklighet som blir, det är svårt att göra något annat. Det som hände i Frankrike är inte representativt hur den svenska travsporten agerar och det ska vi vara stolta över. När det nu hände i direktsändning med många tittare synliggörs debatten ännu mer när det kommer upp till ytan. Det skapar förutsättningar att diskutera frågan i ett bredare forum.

Svenska traventusiaster rasar nu på sociala medier och kräver bojkott av både aktiva, spelbolaget ATG och förbundet. Hur ser du på den ilska som många i Sverige just nu känner?

– Det vi såg i går ligger så långt ifrån hur vi både skulle tillåta och hur vår värdegrund ser ut. Jag delar den reaktionen, men den enda rätta vägen är att fortsätta påverka och visa den vägen vi gått som ett bra exempel.

”Förmedlar Sveriges syn”

Vid den här typen av händelser vidarebefordrar alltid förbundet de reaktioner som finns i Sverige.

– Vi har kontakter som tas när den här typen av reaktioner kommer, det görs alltid. Om det är någon situation i något lopp så förmedlar vi de reaktioner och sedan tas det upp i de gemensamma diskussioner som förs. Vi förmedlar Sveriges syn, ofta via vår ordförande i UET, Marjaana Alaviuhkola.

Det har också tidigare förekommit kritik att tävlingarna från Australien sänds. Många menar att det råder en dubbelmoral från dels förbundet men också från spelbolaget ATG som visar dessa tävlingar i butikerna runt om i landet.

– Det är svårt utifrån att travsporten är global och det bottnar i lokala djurskyddsfrågor i olika länder med olika reglementen. Vi har arbetat långsiktigt i Sverige på att få gehör för den syn vi har här. Australien har gjort förändringar, men det tar tid att få förändringar både på europeisk och internationell nivå. Jag tror inte det blir bättre om vi inte försöker påverka. Vi måste arbeta långsiktigt men det hela är komplext. Det är ju via de gemensamma intresseorganisationerna vi kan och ska agera och det ska vi fortsätta med och göra det målmedvetet.

Kuskarnas bestraffning efter Prix d'Amérique

Så straffades kuskarna efter de drivningar som förekom på Vincennes upplopp.

Yoann Lebourgeois (Galius)

80 euro i böter för otillåten drivning samt avstängning 10-13 februari.

Nicolas Bazire (Davidson du Pont)

300 euro i böter för otillåten drivning samt avstängning 10-13 februari.