”Är mer offentlig i dag än tidigare”

Publicerad 2016-10-10

Stig Wiklund – därför blir travproffsen utbrända

Först Johnny Takter – nu Robert Bergh.

Mentale coachen Stig Wiklund tror sig veta varför travproffsen blir utbrända.

– Du är mer offentlig i dag än tidigare, säger han till Trav365.

Utmattningssyndrom, det som tidigare kallades utmattningsdepression, är en sjukdom som ökar lavinartat inom Sverige.

Oftast drabbar det högpresterande människor som kämpat på allt för länge.

Ny syns något liknande även inom travsporten, först tog stjärnkusken Johnny Takter en paus från travet, och nu också stjärntränaren Robert Bergh.

Den mentale coachen Stig Wiklund, som jobbat med några av Sveriges största idrottsstjärnor, tror sig veta varför det drabbat travproffsen.

En av orsakerna – sociala medier.

”Det går så snabbt i dag”

– Främsta anledningen, tror jag, är för att du är mer offentlig i dag än tidigare. Sociala medier med Twitter, Facebook och Instagram gör att det går så snabbt i dag, säger Stig Wiklund till Trav365 och fortsätter:

– Det är skillnad nu jämfört med tidigare, när jag började gå på trav så var det inte samma offentliga fokus som i dag och jag tror det är jättepressande.

Stig Wiklund berättar att det här inte bara är ett fenomen inom travet, utan att det är ett allmänt och brett problem. Stig har jobbat med skidstjärnorna Anna och Johan Olsson, och berättar att de känt samma sak.

– Anna Olosson och Johan Olsson som tagit OS-guld har varit nära att tappa suget för att de tycker det är så tufft i media och på sociala medier i dag, skidskytten Helena Ekholm berättade för mig att hon inte gick ut i Östersund efter OS-fiaskot för att det blev så stort. Där tror jag en av förklaringarna ligger.

”Då drar en ond spiral igång”

Sätter det här med sociala medier helt annan press på de offentliga personerna i dag, jämfört med tidigare?

– Ja, så är det. Jag jobbade exempelvis med juniorlandslaget i hockey i fjol och det var både spelare och föräldrar som hörde av sig för att de mådde jättedåligt för att de hade blivit uthängda i sociala medier. Det ökar så väldigt mycket, jag har kanske haft 15-20 samtal bara i år från idrottsstjärnor som mått dåligt, och som överväger att lägga av för att det är sådan stress och press. Du blir lätt ensam i det här och får negativa tankar, och man har inte lyckats fånga in det här problemet, säger Stig Wiklund och fortsätter:

– Både Robert Bergh och Johnny Takter har aktivt tagit hjälp och stöd, och det tycker jag är helt rätt. Det är det som gör att man klarar sig i stor utsträckning, att man har någon att prata med.

Stig Wiklund berättar att det inte bara är inom travet eller idrottens värld, utan att det här problemet även ökar i vardagen.

– Över huvud taget så ökar utmattningsproblematiken, jag har fått så mycket mer samtal av den här typen än tidigare, många företagsledare ringer och säger att de är beredda att betala hur mycket som helst bara de får någon att prata med. Det är många chefer och idrottare också som känner att de är ensamma, att de blir uthängda, och att de inte vet hur de ska hantera det. Man säger att man inte ska läsa media eller sociala medier, men de är ju en del av samhället och det går inte att undgå att läsa.

Då drar en ond spiral igång, enligt Wiklund.

– Då börjar du älta, och när du börjar älta så blir du bekymrad över att du ältar det, och då sover du dåligt, och då börjar du älta att du sover dåligt, och då drar man igång en ond spiral som är svår att ta sig ur om man är själv. Därför är det viktigt att man tar tag i det här, på arbetsplatser också. De som oftast är mest utsatta är de som har en ledande position, en chef, en idrottsutövare, en tränare, eller en kusk, du blir jäkligt ensam.

Viktigt att lyfta problemet

Stig Wiklund tycker att det är viktigt att man lyfter det här problemet, och hyllar att både Johnny Takter och Robert Bergh gått ut offentligt och berättat.

– Bruce Springsteen var ju med i Skavlan där han berättade att han mått dåligt i hela sitt liv, och periodvis ännu sämre, och att han hade hjälp av samtalsterapeuter och att det hade varit räddningen. Herregud vad många samtal jag fick efter det programmet, därför är det så viktigt att lyfta det här, säger Stig Wiklund och fortsätter:

– Johnny Takter har berättat att han fått väldigt många positiva reaktioner efter att han gick ut med det här, det här är ju någonting som tidigare varit tabubelagt, du ska klara dig själv, du ska inte ta stöd, och det gör det ännu jobbigare. Jag tror det är en jätteutmaning.

Att offentliga personer kliver fram och berättar om deras problem, får ofta andra att våga kliva fram och berätta.

– Takter berättade ju det som jag tror många känner, upplever och tror, han sa att han kände sig speciell att han mådde dåligt, och jag tror det finns ett stort mörkertal. Många har hört av sig efter det här och berättar att de tycker det är skönt att offentliga personer kliver fram och berättar, för de har trott de har varit ensamma i det här, säger Stig Wiklund och avslutar:

– Det är en sak att du mår dåligt, och en sak att du berättar om det och tar hjälp. Det viktigaste är att du får någon att prata med, ibland kan det räcka med en bra kompis. Jag tror det finns mycket kring det här området som gör att det blir så bra för många.   

Följ ämnen i artikeln