”En omtumlande resa med mycket skratt”

Bengt Simberg om äventyret ihop med Anders Lindqvist – och vad som väntar härnäst: ”Nu är hon tillbaka i form igen”

Uppdaterad 2021-10-24 | Publicerad 2021-10-22

Bengt Simberg om resan med Wild Love, starten på V75 på lördag och framtiden.

Bengt Simberg har under det senaste året upplevt sin bästa tid i livet med Wild Love.

Tillsammans med vännen Anders Lindqvist reste pensionären land och rike runt.

– Det var en omtumlande resa med mycket skratt. Vi är vänner för livet, säger Bengt till Trav365.

Bengt Simberg och hans Wild Love har under det senaste året varit med om en resa som många knappt trodde var möjlig. Den lilla damen med 155 centimeter över manken, som en gång i tiden fyndades på auktion för 35 000 kronor, har under året sprungit in lite drygt 2,6 miljoner.

Hittills ska tilläggas, för äventyret tycks ännu inte vara över. Inte på långa vägar. Närmast väntar V75 i Örebro, och spelarna gör nog bäst i att ta hästen med det stora fighterhjärtat på största allvar.

– Efter den senaste starten pratade jag med kusken Kevin Oscarsson och han berättade: ”Nu är hon tillbaka i form igen och du kan anmäla till vilket lopp som helst.” Oj då, tänkte jag, och gjorde just det, berättar Bengt för Trav365.

”Vänner för livet”

Många läsare och tittare har sedan en tid tillbaka följt Simberg och hans framgångssaga ihop med gode vännen Anders Lindqvist. Efter att ha placerat Wild Love i dennes träning i Frankrike kom man underfund med hennes ständiga korsförlamningar, varpå vinsterna började stå som spön i backen. Sammanlagt blev det tre segrar på fransk mark, till ägarens stora glädje.

– Jag blev så imponerad av att denna lilla dam kunde vinna trots svåra utgångslägen. Det var omtumlande och fantastiskt för mig. Jag minns första loppet där nere då Björn Goop körde. Efter mål kom han fram till mig och sa: ”Fan, vilken häst du har!” Då hajade Anders nog till.

Under tiden i Paris blev Bengt och Anders goda vänner och i somras gjorde de båda Sverige osäkert under en uppmärksammad ”road trip”. Det blev mycket skratt och lika många minnesvärda upplevelser för kompisduon.

Hur kommer det sig att ni två klickade?

– Han sprider en sådan positiv atmosfär och säger ofta: ”Den där människan är en glädjeförstörare, den vill vi inte ha med i vårt sällskap.” Jag har tänkt mycket på detta sedan dess och visst har vi blivit vänner för livet. Han har bestämda åsikter angående Wild Love och var den som gav mig tips om hur hon skulle tränas för att undvika korsförlamningar, och vilket foder som var bäst. Det har alltid blivit en klapp på axeln, även i motgång.

Kan tänka sig bo i Östersund

Håller ni fortfarande kontakten?

– Jag pratade med honom i går kväll. Han befinner sig i Sverige för tillfället och jag frågade om han hade möjlighet att ställa upp om det behövs en hjälpchaufför på resan till Örebro. Han var beredd men sa samtidigt att han gärna slipper och hellre ser loppet på tv, ha ha.

Hur skulle du beskriva ert äventyr ihop i somras?

– Det jag minns bäst är när vi träffade Bert Nordmark och Lars Lindh en dag. Bert berättade en massa minnen från sin travkarriär och det är en väldigt färgstark person. Han är 80 år men lika klar i skallen nu som när han var 40. Vi skrattade gott och ställde många frågor, som han besvarade med sin underbara dialekt.

– Efter vinsten i Harper Hanovers lopp reste vi inlandet upp, och sedan kusten ner. Jag minns slalombackskullarna i Östersund, där skulle man kunna bo en dag, och vi åkte sedan hela vägen till Boden. Där har jag inte varit tidigare under sommaren, bara en vinter för att åka skidor.

”Jag var jättedålig!”

Bengt berättar om sin bakgrund just som skidåkare och att han en gång gick i mål som tvåa i militärmästerskap. Men inte nog med det...

– Jag har slutat 22:a i Vasaloppet ett år, och varit topp 50 fem år i rad. Då stod jag i det främsta ledet. Senast jag åkte var nog för tio år sedan.

Topp 50 även då?

– (skratt) Nej då, då tog det mig sju timmar och jag slutade 700-någonting. Jag var jättedålig!

Höjdpunkten i pensionärens travliv var den där magiska majdagen på Solvalla då Wild Love via en smygresa spurtade ner samtliga över upploppet. Vi låter tränaren minnas tillbaka till miljonsegern.

– Jag ville helst starta i Elitloppet och bad Anders, som hade sina knep, att få in oss där. Tyvärr hjälpte det inte men vi kom med nöd och näppe in i Harpers. Jag minns att jag satt bredvid Jörgen Westholm på läktaren i sista sväng och i min fantasi så kunde hon gå med i rygg på Who's Who. Det var jäkligt häftigt och en otrolig upplevelse att vinna. Wild Love har tagit mig på sängen då jag brukar vara nöjd med en matlapp.

Är uppe med tuppen...

Bengt har sedan länge passerat 70-strecket med råge men har insett vikten av hålla kroppen i trim. Medan de flesta av oss andra fortfarande räknar får i sömnen är Simberg redan igång.

– Jag brukar kliva upp tidigt och fodra hästarna redan vid sex på morgonen. Sedan blir det en längre promenad på samma slinga där hästarna tränas. Den är på 7,5 kilometer och det tar mig runt 45 minuter. I nerförsbackarna springer jag och blir ordentligt svettig. Det är nyttigt för mig. Jag har skurit ner på skoningen av andras hästar men mockar boxarna fyra gånger per dag och putsar alla selar.

Järnladyn Wild Love närmar sig åtta år och alla sagor har som bekant en början och ett slut. Ett liv i avelsboxen känns inte allt för avlägsen.

– Jag har tittat på andra Love You-ston och de är hårdvaluta i Frankrike och USA. Att lyssna på en sådan som Stefan Hultman är jätteroligt och han säger att de bästa avelshingstarna finns i Sverige. Kanske blir det Readly Express eller Calgary Games för min häst?

”Lever i nuet, inte i minnet”

Hur tror du det kommer att kännas för dig den dagen hon slutar tävla?

– Ja, det måste vi klara av, men det blir ju en omställning. Detta är en resa där man alltid måste vara beredd på förändringar.

Avelsboxen i all ära, ännu lär denna dock dröja. Först ska man försöka vinna på V75 och sedan kan det bli ännu en tur till Paris i vinter. En start i självaste Prix d'Amerique känns inte helt omöjlig.

– Det är hästen som bestämmer matchningen och jag vet hur jäkla svårt det är att kvala in till Prix d'Amerique. Kanske startar vi i något av kvalloppen men det är inget jag vill basunera ut.

Slutligen, hur skulle du jämföra en dag som dagens med det du upplevde ihop med Lindqvist tidigare i år?

– Wild Love tappade formen en tid och då var vi inte lika kaxiga längre. Nu är jag tillbaka till basic och lever i nuet, inte i minnet, avslutar Bengt.

Följ ämnen i artikeln