Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Vill glädja äldre på julafton – delar ut kassar med julmat

Av: 

Malin Wigen

SVENSKA HJÄLTAR

För att glädja sina brukare som sitter ensamma på julafton har Susanne och Leif Wald, som jobbar inom hemtjänsten, gjort i ordning kassar med julmat som de ska dela ut, skriver P4 Göteborg.

– De kanske inte har några anhöriga överhuvudtaget, vi ser detta hela tiden. Då vill man glädja dem med en liten sak, säger Leif till Aftonbladet.

Susanne och Leif Wald jobbar inom hemtjänsten i Tjörn kommun. De kläckte idén om att de borde glädja sina brukare med julmat och godsaker på julafton. När de fått godkänt av sina chefer drog de igång projektet direkt och tog kontakt med möjliga sponsorer som kunde bidra med smått och gott, något även P4 Göteborg uppmärksammat.

– Alla har varit jättevilliga att hjälpa till med en liten sak. De har bidragit med sill, julmust, pepparkakor och choklad – allt möjligt som man kan få i en kasse. Det är fruktansvärt roligt, säger Leif.

”Vi ser deras ensamhet”

Nu har de 140 kassar redo som hemtjänstpersonalen ska ha med sig på julafton när de besöker sina brukare – som de flesta är äldre pensionärer.

– De har inte riktigt aning om att de ska få den här lilla saken. Det enda de förväntar sig är att hemtjänsten kommer dit och gör den lilla frukosten. Man vill sprida glädje helt enkelt, och visa att man tänker på dem, säger Leif och fortsätter:

– När vi kommer ut till många så ser vi deras ensamhet. En man eller kvinna som sitter där helt ensam och som har förlorat sin partner, de kanske inte har några anhöriga överhuvudtaget, vi ser detta hela tiden. Då vill man glädja dem med en liten sak.

Susanne kan bara instämma.

– Det är helt fantastiskt att kunna glädja en medmänniska man träffar nästan dagligen. Sen är det så att även om de har anhöriga så kanske de inte mår så bra, då orkar de inte åka iväg heller. Då kan man skänka lite julglädje, när de anhöriga på annat håll och har julfirande.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ge den finaste julklappen: Värm ett barn i jul

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Tjörn

Julmat

Göteborg

Hemtjänst

Jul

Västra Götalands län