Här släcker bonden Per bränder – kör dygnet runt med gödseltunna

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Trots att torkan redan slagit hårt mot landets bönder tvekade inte lantbrukaren Per Frisk, 43, att ställa upp när räddningstjänsten behövde hjälp.

Med hjälp av sin gödseltunna släcker han bränder dygnet runt.

– Vi har släppt allt vi har för att hjälpa till, säger Per Frisk.

Dygnet kör lantbrukaren Per Frisk, 43, med sin traktor längs med begränsningslinje för att hålla branden stången inom det kontrollerade området.

Gödseltunnan som han har är hett eftertraktad i brandsammanhang, och när Svea skog vädjade om hans hjälp tvekade han inte en sekund.

– Fodret växer inget bättre om man sitter hemma, det är bara att ställa upp. Skogen är ju livsnerven vi har här uppe i Norrland. Det är ju en del av våra liv som kretsar kring skogen och då måste man hjälpas åt. Jag vet ju vilken kapacitet vi har med de här grejerna, säger Per Frisk.

1 av 2

Tunnan fyller han från en närliggande sjö eller å på ett par minuter. Sedan sprutar han ut vattnet över skogskanten från sin traktor.

Även om han själv gör en stor insats är han är imponerad över den stora sammanslutningen som görs kring brandbekämpningen i landet.

– Det är otroligt – alla ställer upp – bönder, entreprenörer och privatpersoner. Vi har släppt allt vi har för att hjälpa till. Man har gått man ur huse för att hjälpa till, i hela halva Sverige nästan, det är ett enormt engagemang.

Hyllas av franska brandmän

Böndernas insatser med gödseltunnorna har även hyllats av de franska brandmännen som kommit hit för att hjälpa till, vilken Aftonbladet skrivit om tidigare.

– Det känns bra att göra en insats det är otroligt att man får så mycket beröm det trodde jag inte faktiskt, säger Per Frisk.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.