Efter rånvågen – de skjutsar hem oroliga ungdomar

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Efter att flera ungdomar i Höganäs utsatts för knivrån fick småbarnsföräldrarna Johanna och Patrik Johansson en idé – att erbjuda oroliga och rädda ungdomar skjuts hem. Nu möts de av hyllningar.

– Vi är ganska förvånade över hur stort det blivit. För oss var det en självklarhet, säger Johanna Johansson.

Under en kort period har flera rån inträffat i Höganäs vilket skapat en del oro i staden, inte minst för dess ungdomar, vilket Helsingborgs Dagblad skrivit om.

På fredagen rånades en 17-årig kille och i lördags knivrånades en 13-årig flicka – bara 50 meter från Johannas bostad. Mamman till flickan som rånades la upp ett inlägg i en lokal Facebook-grupp där hon berättade om berättade om rånet, vilket gjorde flera medlemmar illa berörda.

– Det är mycket rån överallt, känns det som. Men det här kom så himla nära, berättar Johanna Johansson för Aftonbladet.

1 av 2

Efter att ha pratat med händelsen med sin sambo kände Johanna att hon ville göra någonting och föreslog då att hon och partnern borde vara på de ställen ungdomarna rör sig.

– Det var då Patrik sa att de borde komma och knacka på och så kan vi skjutsa hem dem, säger hon.

”En självklarhet”

Paret gjorde ett inlägg i samma grupp där de erbjöd sig att skjutsa hem ungdomar som känner sig rädda för att gå hem ensamma under sena kvällar. De bor precis vid ett kulturcentrum där många ungdomar rör sig.

– Det är bara att komma och knacka på så kör eller följer vi dem hem. Vi är oftast hemma och behöver ändå gå ut med hunden, säger hon.

Efter att paret skrivit inlägget har responsen varit enorm. Under söndagen kom en man förbi med blombuketter och i onsdags fick de hem ett vykort.

– Man blir alldeles varm i kroppen, det känns jätteroligt. Vi har blivit väldigt rörda över all fin respons vi fått och över att så många tycker att det är en bra idé, säger Johanna.

Paret har fyra barn, där deras yngsta är sju månader gammal och den äldsta sju år. De hoppas att det finns människor som tänker likadant när deras barn vuxit upp och Johanna menar att det handlar om att ha omtanke för sina medmänniskor, inte minst för de yngre.

– Vi är ganska förvånade över hur stort det blivit. För oss var det en självklarhet. Det är också viktigt för oss att visa våra egna barn att man hjälper till när man kan – och att man bryr sig och tar hand om andra.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.