Proffset Pär: Så preppar du solidariskt

Uppdaterad 2022-12-21 | Publicerad 2022-03-16

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har svenskarnas intresse för prepping ökat.

Här är preppingproffset Pär Plüschkes bästa tips för att förbereda sig för kris – solidariskt.

– Gemensamt är vi starka, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Det finns en föreställning om att preppers tänker mest på sig själva. Att de roffar åt sig konserver, vattendunkar och toalettpapper tills hyllorna gapar tomma i affärerna och att de sedan försvarar sina bunkrade livsmedel med sitt liv, utan en tanke på hur andra klarar sig i krisen.

Men nu börjar en ny typ av prepping-rörelse växa fram, som inte alls stämmer överens med den bilden.

Nämligen solidarisk prepping i grupp.

– Att preppa tillsammans är bra. Till exempel: om jag har gått en första hjälpen-kurs och är jätteduktig på det, så behöver jag ändå andras hjälp om jag får en kniv i benet. Ensam är inte stark. Gemensamt är vi starka, säger Pär Plüschke.

Pär Plüschke har stor kunskap i att preppa tillsammans med andra.

Har preppat i 4 år

Pär är grundande medlem i föreningen ”Preppa tillsammans Skarpnäck”, som träffas varje söndag och preppar vid ett torp i södra Stockholm.

Allt började för fyra år sedan. Då hörde Pär ett program på radio om katastrofer. Där pratade en person om katastrofen som möjlighet utifrån katastrofgemenskaperna som uppstår vid just katastrofer.

– Jag har upplevt sådan gemenskap lokalt. Det brann i ett flerfamiljshus på andra sidan gatan. Då ordnade myndigheter evakueringslägenheter. Men en del förlorade viktiga saker i branden, exempelvis astmamedicin. Alla grannar hjälpte till direkt. Det blev som en volontärorganisation kring branden som pågick i veckor.

Pär tyckte att radioprogrammet lät intressant, varpå han bestämde sig för att starta en studiecirkel hemma i Skarpnäck på temat. Han skrev på sociala medier och frågade om hans grannar ville preppa tillsammans med honom.

Tiotalet personer nappade.

– Vi började i andra änden. Det behövde inte uppstå en katastrof för att vi skulle bilda en gemenskap. Vi bildade gemenskapen först och om det blir en kris så finns vi där. Och kommer ingen kris så har vi trevligt ändå.

Så fungerar solidarisk prepping

Vad är prepping?

– Det kan vara den ensamma preppern som bunkrar konserver. Det kan också vara vanligt bondförnuft. Att ha en medvetenhet kring att kriser uppstår och att det då är bättre att vara gemensamt förberedd än att stå ensam och oförberedd, säger Pär.

Hur preppar man tillsammans?

– I vår förening gör vi olika saker. Vi lär oss om friluftsliv, som att odla, göra upp en eld och vilka växter som är ätliga i naturen. Vi har kurser också. Till exempel i vanlig första hjälpen och psykologisk första hjälpen. Alltså hur hanterar vi oron som uppstår i ett krisläge. Vi har bjudit in folk som har erfarenhet av att vara på flykt som berättat om sina erfarenheter.

Samtidigt menar Pär att det är solidariskt att ha en viss beredskap i hemmet i form av matförråd.

– Tanken från myndighetshåll är att alla som har möjlighet ska klara sig på egen hand i en vecka vid kris. Så att myndigheterna kan hjälpa de allra svagaste och utsatta.

Fördelar med att preppa tillsammans

Att preppa tillsammans har många fördelar, enligt Pär. Bland annat ur ett ekonomiskt perspektiv.

Han upplever nämligen att prepping för många blir en materialsport. Människor tänker att de måste ha en lång lista av saker, vilket alla inte har råd med.

– Vi kan dela på resurserna. Istället för att köpa ett eget stormkök och ett eget hemförråd kan hyresgästföreningen eller bostadsrättsföreningen bygga gemensamma krisförråd.

En annan fördel är att slippa oro.

– Om jag har preppat och bor i ett område där mina grannar inte har preppat, hur mår jag då när jag ser hur dåligt grannen mår? Det är inte hälsosamt att ha mycket när andra har lite, säger Pär.

Pär Plüschke och gruppen Preppa tillsammans Skarpnäck träffas varje söndag.

Stor ökning sedan krigets utbrott

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har Preppa tillsammans Skarpnäck upplevt ett högt tryck av personer som vill bli medlemmar. De senaste veckorna har föreningens Facebook-grupp vuxit med 200 personer.

På Preppa tillsammans Skarpnäcks träffar har medlemmarna pratat mycket om oro med varandra.

– Vi får ta hand om det psykologiska sakerna. För vissa väcker kriget vi ser nu gamla trauman till liv, säger Pär.

För honom är det viktigt att nå ut med kunskap och information om fördelarna med att preppa tillsammans.

Han menar att vårt eget överlevande är starkt knutet till gruppens överlevande.

– Vi vill instinktivt hjälpa andra först. Det är därför det finns manualer på flygplan som säger att man ska ta på sig sin egen gasmask först innan man hjälper någon annan. Även om jag har perspektivet att jag bara vill göra saker som är bra för mig själv är det likförbannat bra med trygga sammanhang i området där man bor, säger Pär Plüschke.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas i december.

Nominera din hjälte här nedan!