Mina skapade Facebookgrupp – för att stoppa hat

Uppdaterad 2016-11-24 | Publicerad 2016-11-23

När de rasistiska rösterna på internet blev för högljudda bestämde sig Mina för att nog var nog. Hon startade en Facebookgrupp – som nu har tusentals medlemmar.

När de rasistiska rösterna på internet blev för högljudda bestämde sig Mina för att nog var nog.

Hon startade en Facebookgrupp – och nu är kollektivet starkare än någonsin.

– Den här empatilösheten, den sprider sig som ett gift, säger hon.

I Facebookgruppen "Jag är här!" organiserar sig numera fler än 10 000 svenskar. Anledningen är att de står upp mot rasism i kommentarsfält på internet. Gruppen startades upp under våren 2016 av Mina Dennert, journalist från Göteborg.

 – Jag upplever att det har skett en normalisering av hatet. Gränserna har flyttats för hur man kan uttrycka sig i det offentliga rummet, säger hon.

Mina menar att en viss typ av rasistiska yttranden förr var vanliga bland vissa extrema grupper – men nu blivit något som lite vem som helst slänger sig med.

– För ett år sedan stod vi på tågstationerna och nere i hamnen och ropade "Väkomna!", alla hjälpte till, och sen bara svänger det. Det är läskigt. Nu säger samma människor som tidigare hjälpte flyktingarna att det är fullt, säger Mina.

– Men det är nu det verkliga arbetet börjar. Vi måste kunna prata med varandra och inte sitta på hatsidor och sprida rasism.

”Är som nattvandring”

Det visade sig att hennes idé var efterlängtad av många. Idag är närmare 10 000 personer organiserade i gruppen som utför aktioner på kommentarsfält. När en gruppmedlem ser ett inlägg på internet där det uppstår exempelvis rasistisk eller sexistisk stämning i kommentarerna kan de säga till. Då ger sig hundratals medlemmar in och skriver stöttande kommentarer.

– Det är som nattvandring. Jag tänker på mina barn, de sitter ju och läser... ja säg om Zara Larsson, så får de se den där skiten, säger Mina.

Hon tycker att gruppen fungerar som en viktig motvikt.

– Den här empatilösheten sprider sig som ett gift. Men nu lyckas vi vända stämningen i alla kommentarsfält vi ger oss in i.

Bygger på humanism

Gruppen är partipolitiskt obunden – och bygger på principer om humanism, hopp och framtidstro, säger Mina. Aktionerna syftar till att nyansera bilden i diskussioner där tonen kan bli väldigt hård. 14 personer turas om att moderera gruppen och släppa in nya medlemmar.

– Det här är ett demokratiprojekt, man ska inte vara rädd för att bli påhoppad när man säger någonting, säger Mina. Hon understryker kollektivets betydelse.

Ensam hade hon inte kunnat driva gruppen, men tack vare den enorma mängd som organiserat sig är det nu möjligt att ge sig in i diskussioner och göra skillnad.

– Vi vill inte skapa polemik. Vi vill kunna prata om vad det är för samhälle vi vill ha, inte fastna i personliga påhopp.