Hon blev själv utsatt – nu hjälper läkaren Gita hundratals våldtagna

Driver mottagning för utsatta kvinnor

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Hon har kört jourläkarbil på nätterna och jobbar som hyrläkare för att finansiera arbetet med våldtagna kvinnor.
Sedan år 2015 driver läkaren Gita Rajan ideellt mottagningen Wonsa och nu hyllas hon för sina insater. Den 18 december tar hon emot Svenska hjältars pris som ”Årets vårdhjälte” på den tv-sända galan.

Gita Rajan har en bild på sig själv som elvaåring på väggen på sin klinik. När hon var liten blev hon sexuellt utnyttjad, och bilden symboliserar alla de kvinnor som behöver vård och hjälp efter våldtäkter eller sexuella övergrepp.

– Det här är min uppdragsgivare. Hon tittar uppfodrande på mig och säger: ”Nu är du vuxen, lös det här”, säger Gita Rajan i tv-inslaget från mottagningen.

2015 grundade hon Wonsa (World of no sexual abuse), en ideell organisation med målsättning att göra psykologisk vård efter sexuella övergrepp tillgänglig över hela landet.

Tidigare har det funnits specialistmottagningar som tagit emot personer med komplexa skador efter sexuella övergrepp. I dag hänvisas patienterna till primärvården eller allmänpsykiatrin. Där behandlas oftast symptomen, inte traumat, och på många håll saknas kunskap om sexuella övergrepp.

– Många av våra patienter har tidigare varit runt på flera olika mottagningar för olika symtom. De har fått behandling mot sömnstörningar, smärta, mag- och tarmproblem, ångest, utmattning, yrsel och mycket annat. Men aldrig fått hjälp att bearbeta orsaken till symtomen.

I tv-inslaget berättar flera tidigare patienter om hur Gita Rajan och terapin på Wonsa räddat deras liv.

Jobbar gratis på sin fritid

På mottagningen i Gamla stan i Stockholm arbetar Gita och andra läkare på ideell basis eftersom kliniken ännu inte är offentligt finansierad. Gita har bland annat kört jourläkarbil på nätterna, jobbat som hyrläkare och app-läkare för att finansiera mottagningen.

”Viktigt för våra patienter”

Parallellt doktorerar hon vid Karolinska institutet, där även en forskningsgrupp utvärderar behandlingsmetoden som Wonsa arbetar utifrån.

Nu hyllas Gita Rajan för sina insatser. Den 18 december utses hon till ”Årets vårdhjälte” på Svenska hjältars tv-sända gala på cirkus.

– Det är jätteroligt. Det känns även jätteviktigt för alla våra patienter. Att svenska folket faktiskt tycker att de har rätt till hjälp. Det är stort, säger Gita.

Hon bestämde sig i början för att hon skulle lägga femton år av arbete på att starta upp sin vision Wonsa.

– Jag tror att det tar den tiden innan det har satt sig och blir en förändring. Jag hoppas jag kan inspirera andra att våga tro på vad de känner och vad de kan. Det är det viktigaste jag kan ge mina barn – att de har kontroll över vad de väljer att göra och att de kan göra skillnad, säger Gita.

Svenska Hjältar-galan sänds på Aftonlbadet.se, TV3, Viafree och Viaplay den 18 december kl 20:00.

Gita Rajan är Årets vårdhjälte 2019

Ålder: 47 år. Bor: I Stockholm. Yrke: Specialistläkare i allmänmedicin. Doktorand på Karolinska institutet. Familj: Sambo och barn.
Juryns motivering – Årets Vårdhjälte 2019: Gita är en hjälte för att hon grundat och helt ideellt driver Wonsa. En organisation som ger människor som utsatts för sexuella övergrepp en chans till vård och terapi.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.