Eriks oväntade hyllning – tatuerade in en polis ansikte på ryggen

Uppdaterad 2021-12-20 | Publicerad 2021-11-26

Erik tycker att blåljuspersonal är hjältar.

Nu har han tatuerat in en poliskvinnas ansikte på ryggen – och fler hyllningsgaddningar är på G.

– Blåljuspersonalen får för lite cred för sitt jobb, säger Erik.

30-årige Erik Svensson, hemmahörande Alvesta, har alltid varit fascinerad av polis, brandkår och ambulanssjukvårdare. Han menar att de är samhällets ryggrad eftersom de hjälper människor i nöd.

– Det här intresset har jag haft hela livet. Jag växte upp med en pappa som var brandman och fick höra hans historier från jobbet, säger Erik.

När han var yngre drömde han om att själv jobba som blåljuspersonal. Men i och med att han har egna barn nu tycker han att yrket kan vara för riskabelt. Idag jobbar Erik som lastbilschaufför.

– Det känns som att blåljuspersonal får ta emot mycket personliga hot. Den arbetsmiljön kanske inte passar när man har familj, säger han.

Erik Svensson hyllar blåljuspersonalen med tatuering.

”Samhällets verkliga hjältar”

Erik har länge tänkt att han vill göra en tatuering för att hylla polis, brandkår och ambulanssjukvårdare. När polisen Andreas Danman sköts till döds i Biskopsgården den 30 juni i år bestämde han sig för att göra slag i saken.

– Jag hade först planerat för att göra Batman, men ändrade mig efter polismordet. Varför ska man tatuera en superhjälte som inte ens finns när man kan tatuera samhällets verkliga hjältar.

Han googlade efter tatuerare och hittade till Dennis Östlund, som driver Bridgemill tattoo i Bromölla. Erik berättade att han ville göra en hyllningstatuering till blåljuspersonal över hela ryggen. Dennis fick fria händer.

– Jag har jobbat som tatuerare i 10 år och aldrig fått en liknande idé. Det är ett ovanligt motiv, säger Dennis.

Varför tror du att det är ovanligt att tatuera in blåljuspersonal?

– Många kanske vill göra någonting häftigare. Och alla kanske inte är vänligt inställda till polisen, säger Dennis.

Ska bli en olycksscen

Tatueraren började skissa på hur tatueringen över hela Eriks rygg skulle se ut. Han tog fram ett förslag som Erik blev förtjust i. I augusti var den första av många långa sittningar.

– När tatueringen är klar kommer motiven att vara polis, brandkår och ambulans. Även en olycksscen där alla samverkar, säger Erik.

Hittills är polis och brandkår förevigade på Eriks rygg. Brandkårsmotivet är ryggtavlan på en brandman och en brandbil. Polismotivet är ansiktet på en poliskvinna och en polisbil.

Tatueringen som pryder Eriks rygg.

– Jag hittade bilden på poliskvinnan på polisens Facebook-sida genom att googla. Jag vet att hon heter Emma, säger Dennis.

Erik har inte någon direkt relation till poliskvinnan som nu är tatuerad på hans rygg.

– Jag vet att bilden på henne cirkulerar runt på sociala medier. Hon gjorde sig bra på bild. Jag kommer alltid bära med mig henne. Det hade varit kul att få prata med henne, säger Erik.

Blåljuspersonalen får för lite cred

Han är införstådd med att tatueringen är udda. Han tror inte att särskilt många skulle vilja göra en likadan.

– Jag är väldigt nöjd med tatuering hittills. Den är ju inte färdig ännu. Dennis är verkligen grym. Blåljuspersonalen får för lite cred för sitt jobb, säger Erik.

Polisen avböjer att intervjuas av Aftonbladet om tatueringen, men skriver i ett mejl till tidningen så här:

”Polismyndigheten ska arbeta för ett tryggt och säkert Sverige, och vi blir alltid glada och stolta när medborgarna på olika sätt uppskattar vårt arbete.”

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!