Anders, 53, ordnar skogsvandringar för rörelsehindrade - helt ideellt

Uppdaterad 2022-02-15 | Publicerad 2021-11-03

Största hindret sitter i huvudet, inte i benen.

Det menar rullstolsburne Anders som ideellt jobbar för att vuxna med funktionsvariation ska få komma ut på skogsvandringar.

– Min drivkraft är att jag vill göra saker för andra, säger han.

53-åriga Anders Andrae driver på egen hand den ideella föreningen Skogstur. Verksamheten riktar sig till vuxna människor med funktionsvariation och går ut på ge guidade vandringsturer i naturen.

– Det är alla möjliga som brukar följa med. Människor med Downs syndrom och Asperger. Blinda och döva. De som kan promenera själva och de som sitter i rullstol, säger Anders.

Han tycker att det är bra att det satsas mycket på unga med funktionsvariation. Men han menar också att det läggs för lite krut på vuxna och äldre.

Enligt honom är många i den senare gruppen isolerade och ensamma i sina hem. Det kan nämligen vara svårt att veta var det går att komma fram i terrängen med hjälpmedel.

– Det finns ett stort behov av att komma ut och umgås, säger han.

Dissade Teneriffa för skogen

Den här oktoberförmiddagen ska han leda en grupp om tiotalet personer på en tur i Orlångens naturreservat i södra Stockholm. Här har trädens löv skiftat färg för länge sedan och höstkylan gör sig påmind.

– Nu har en person blivit avsläppt på fel ställe av färdtjänsten. Han är 20 minuter bort. Vi får vänta, säger Anders.

Några muttrar över chaufförens inkompetens.

– De hittar ju ingenstans nu för tiden. Jag förstår inte varför. Det finns ju gps, säger Susanna Salonen.

Men trots förseningen är deltagarna på plats glada, de flesta burna av rullstol eller permobil.

En som är särskilt entusiastisk är 41-årige Claudio Palacios. Han skulle egentligen varit på en varm ö utanför Västsahara nu.

– Det blev skogen istället för Teneriffa. Min sambo åkte i förväg. Jag sköt på resan och möter upp henne om två veckor. Jag ville så gärna följa med Skogstur, säger Claudio.

Så du missar två veckor i Teneriffa för att vara med idag?

– Så är det. Skogstur betyder mycket, säger han.

Claudio Palacios valde Orlångens naturreservat före Teneriffa.

Livshotande tillstånd

Anders som driver Skogstur är rullstolsburen sedan födseln på grund av ryggmärgsbrock. År 2009 fick han allvarliga problem med magen. En operation gick snett vilket ledde till fler operationer.

Anders tillstånd var stundtals livshotande och i sex år åkte han ut och in på sjukhus.

– När jag blev friskförklarad ville jag ta igen allt som jag hade missat.

Han gav sig ut i skog och natur. Både på egen hand och med barndomsvännen Calle Norrman, som också sitter i rullstol av samma skäl som Anders.

– Jag upptäckte att mitt största hinder satt i huvudet, inte i benen. Jag kom på att genom att tänka positivt kunde man komma långt, säger Anders.

Anders bloggade om sina turer. Han fick mejl från nyfikna människor med rörelsehinder som undrade hur han bar sig åt och ville följa med.

Intresset växte och år 2015 bestämde han sig för att, tillsammans med Calle Norrman, starta Skogstur.

– Att upptäcka naturen har betytt så otroligt mycket för mig. Den känslan och det lyckoruset vill jag ge till andra, säger Anders.

Ann-Christin Broberg har varit med på turerna sedan starten.

Enkla åtgärder för framkomlighet

En som har varit på Skogsturs vandringar sedan starten är 52-åriga Ann-Christin Broberg. Hon har en CP-skada sedan födseln och använder hjälpmedel för att ta sig fram.

– Skogstur betyder jättemycket. Att få komma ut på samma villkor som alla andra och njuta av naturens årsväxlingar är jätteviktigt för mig.

Hon tycker att fler platser i naturen borde vara bättre anpassade för rullstolar.

– För smala träbroar kan man bredda. Grenar som ligger i vägen går lätt att ta bort. Våta marker går att lägga grus på. Enkla åtgärder skulle lösa mycket, säger hon.

”Göra saker för andra”

Sedan starten 2015 har Skogstur ordnat vandringar i Stockholmsområdet en gång i månaden. Oftast på lördagar eller söndagar.

Inför varje vandring har Anders rekat den specifika platsen och försäkrat sig om att det går att ta sig fram med rullstol på ett säkert sätt.

– Min drivkraft är att jag vill göra saker för andra. Jag har alltid varit en person som tänker mer på andra än mig själv, säger Anders.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!